Irina Begu s-a oprit în turul al treilea, învinsă încă o dată de Kvitova

Treizecizero | 30 mai 2015

Turneul Irinei Begu s-a oprit în mâinile aceleiași jucătoare care o învinsese și la turneul de la Madrid.

Roland Garros este oferit de

După două victorii convingătoare în primele două tururi, Irina Begu a fost eliminată în turul al treilea de Petra Kvitova, într-un meci în care jucătoarea din Cehia a fost de neclintit. 6-3, 6-2 pentru Kvitova, care confirmă forma bună dn ultima lună și merge în optimile de finală.

Irina are însă șanse mari să urce în Top 30 din săptămâna post-Roland Garros, în funcție de rezultatele pe care le vor înregistra cele câteva jucătoare rămase în competiție și care sunt în urma ei în clasament.

Primul meci pe Chatrier, lumea e încă un pic adormită, atmosfera e mult mai serioasă decât se întâmplă, de regulă, după-amiaza. Din păcate pentru Irina, scânteile lipsesc și din jocul ei. Face puncte uneori, dar mult prea puține cât să poată pună o presiune constantă pe Petra, al cărei joc la retur e agresiv, iar focusul ei e acolo. Față de meciurile anterioare, Kvitova nu a făcut cadouri și nu a lăsat ușa deschisă. Inabilitatea Irinei de a rămâne în schimburi s-a făcut rapid simțită. 

Un singur break a fost suficient ca să decidă primul set, ambele jucătoare ținându-și bine serviciul în rest. În al doilea, Irina a făcut un serviciu slab, pierdut la 0, iar restul a fost doar o formalitate, deși Irina a avut game-ul în mână în cel de-al doilea serviciu pierdut în set. 

Irina a fost realistă după meci și a analizat coerent desfășurarea ostilităților: „Pe jucătoarele de top trebuie să le și faci să greșească, să le pui în situația de a greși, dar cînd nu legi cîteva schimburi e foarte greu să primești puncte gratis. Nu sînt neapărat foarte supărată pentru că am jucat bine pe zgură, am avut cîteva săptămîni bune, acum am prins însă o zi foarte proastă, și atunci e greu. E bine că această zi a venit acum și nu în primul tur, deși mi-aș fi dorit să ajung mai departe, dar se mai întîmplă. N-am mai avut un meci așa de slab de foarte mult timp. Mai vine cîte o zi din astea, nu sîntem roboți, ne trezim și în câte o zi în care nu nimerești terenul. E dur, dar așa e sportul.

A fost genul de meci pe care poate că l-ar fi putut salva, în circumstanțe diferite, chiar dacă n-a simțit mingea la început. Cu condiția să fi avut o altă adversară în față. Dacă aș fi jucat cu cineva mai slab cotat, aș fi avut mai multe șanse, aș fi încercat să schimb ceva. Dar Petra e o jucătoare foarte bună, nu te lasă, servește bine, m-a incomodat mult serviciul ei de stîngace, ia mingea repede, scoate unghiuri, iar eu, nejucînd bine, n-am putut s-o pun în dificultate„, spune Irina.

Irina refuză să tragă vreo paralelă între meciul de la Madrid și cel de acum. Nu compar cu Madrid. Acolo am jucat, aici nu, n-au fost schimburi în care să-i pun probleme. N-am fost aproape. În afară de serviciu, nu m-a ajutat nimic„.

Au fost emoții legate de prezența pe Chatrier, una în premieră?

La antrenamentul de dimineață am fost OK, n-am avut emoții, nu am simțit presiunea de a juca pe Philippe-Chatrier, l-am luat ca pe un meci normal, am intrat destul de hotărîtă. Primele game-uri am jucat mai bine, dar ea a prins cîteva retururi foarte bune, s-a făcut 3-0 destul de repede și cred că dacă acolo aș fi fructificat game-ul de serviciu, de la 1-0, ar fi fost un pic mai strîns. Nu sînt însă sigură că meciul s-ar fi desfășurat altfel.

Irina e la un pas de intrarea în Top 30, rezultat al unui progres încet, dar sigur în ultimele 16 luni. Ne reamintim de vremea în care se chinuia să-și recapete încrederea și să reintre în primele 100, așa că am întrebat-o pe Irina cum își evaluează această primă jumătate de an, una în care a acumulat un număr rezonabil de meciuri tari și foarte tari, cu adversare de primă mână. Spune că e mulțumită și că experiențele i-au prins bine, dar că mai are mult de muncă și are în plan să lucreze pe puncte specifice.

E un an foarte bun, se vede toată munca depusă în iarnă, împreună cu echipa mea am reușit să progresăm foarte mult. În urmă cu un an nu reușeam să fac meciuri la fel de bune. Acum pot să joc de la egal la egal cu oricine, indiferent de clasament. Mă bucur și că mai am multe de îmbunătățit, după ce mă întorc acasă știu la ce trebuie să lucrez. Dar trebuie să se și lege. Am nevoie de cît mai multe meciuri cu jucătoare de top, o să încerc să mă și antrenez cu ele la turnee. Cînd intri în ritmul lor, al jucătoarelor de top, e altceva.

Dar, întâi de toate, o pauză după efortul depus pe zgură, sezon în care a reușit primul sfert de Mandatory, Irina ar avea nevoie de o pauză de reîncărcare: Mă simt un pic obosită, mai mult mental. A fost un sezon lung pe zgură și am nevoie de o mică pauză, cîteva zile. Îmi doresc să ajung acasă, să mă odihnesc, să mă îndepărtez un pic de rutina asta. Când am venit din Canada, după Fed Cup, am stat doar patru zile acasă. Nu ușor nici pentru noi, călătorim tot timpul, hoteluri, bilete de avion, aceeași rutină. Îmi doresc să stau puțin acasă. În general, eu nu joc mai mult de trei-patru turnee la rînd. Nu rezist mental.

Schimbăm fusul orar, avion, alt hotel, situații neprevăzute uneori, iar la sfârșitul anului suntem foarte obosite. Oricum, noi de cele mai multe ori nu vedem nimic într-un oraș, sunt locuri în care am fost și am văzut doar hotel și terenurile de tenis. Rutina e grea, dar acesta e job-ul nostru, încercăm să-l facem cît mai bine.

După cele câteva zile de pauză, Irina își propune să joace la Birmingham, Eastbourne și apoi Wimbledon. Eastbourne va depinde, probabil, de rezultatul de la Birmingham.

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi