Foto: Tim Whitfield

Irina Begu pierde strâns cu Pliskova. Sfertul de vis a prins contur

Adrian Țoca | 13 martie 2017

Pe tabloul masculin, sfertul de vis se rotunjește frumos: Djokovic – Del Potro, Kyrgios – Alex Zverev și Nadal – Verdasco sunt meciurile-afiș ale turului al treilea

Irina a pierdut în runda a treia la Indian Wells, 6-4, 7-6 cu Karolina Pliskova, într-un meci pe alocuri fără ritm, alteori presărat cu greșeli, dar din care, în ciuda eliminării, se pot extrage niște lucruri pozitive în ce-o privește pe jucătoarea noastră. Fără să prindă o zi bună, Irina a stat totuși în meci cu una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului. În primul set, s-a agățat cu dinții de câteva game-uri foarte grele pe propriul serviciu, pe care și l-a păstrat cu succes în game-uri consecutive de 10, respectiv 6 minute, timp în care a avut de salvat o sumedenie de mingi de break. A reușit asta în pofida unui serviciu inconsecvent și a unor probleme de timing pe forehand. Dar a rezistat excelent presiunii, uneori cu mult curaj, ca la 4-4, când a reușit un as pe serviciul doi și apoi acest drop-volley remarcabil.

Într-un final, la a 13-a minge de break, Irina a cedat setul, dar Artemon Apostu a ajutat-o să realizeze, în pauza dintre seturi, că nu e chiar așa departe și dacă va rămâne atentă, ocaziile se vor prezenta: “Și ea suferă! Stai aproape de linie și luptă pentru fiecare punct, de asta ai venit până aici. Vei avea șanse“.

Într-adevăr, șansele au venit, dar abia după ce Irina s-a relaxat cu totul, lucru care s-a petrecut după ce și-a pierdut serviciul din nou, în debutul setului secund. La 1-3, Irina a dat drumul la joc și lucrurile au mers, dintr-o dată, mult mai limpede.

O găsesc pe Irina foarte relaxant de privit; fără multă dramă pe teren, lovituri ample, execuții curate, tenis limpede, ofensiv, pozitiv, prezență excelentă la fileu. Când apucă să intre în teren, e aproape o certitudine că punctul s-a încheiat, și cam așa s-a întâmplat de la 1-3. Break, hold (în sfârșit mai ușor), break din nou, hold, o serie de 11 puncte consecutive la un moment dat și Irina se apropia la un game de decisiv. Din păcate, n-a reușit să convertească niciuna dintre cele două mingi de set de la 5-4, iar treptat Pliskova a știut să se cațere înapoi în set, în vreme ce Irina a făcut pasul înapoi și a rămas departe de minge. “Cred că arma mea cea mai mare este că pot sta calmă în momentele de mare presiune, când alții se panichează“, a spus cehoaica într-un podcast pentru WTA Insider de zilele trecute, și asta s-a văzut azi. Emoțiile au ajuns-o iar din urmă pe Irina, iar tiebreak-ul ei a fost slab. 6-4, 7-6, însă putem spera că, după un început de an cu două victorii în primele opt meciuri, Irina se pregătește acum să întoarcă acest trend. Ar fi momentul potrivit, pentru că partea de sezon în care a avut rezultate foarte bune anul trecut, zgura, nu mai e atât de departe.

Pe tabloul fetelor, Garbine Muguruza a trecut cu mari emoții de Kayla Day, puștoaica americană de numai 17 ani. Kayla a avut set și mingi de break la 5-5 în setul doi; Muguruza a supraviețuit acelui moment și nu s-a mai uitat în urmă (3-6, 7-5, 6-2). Johanna Konta a fost ambuscată de Caroline Garcia (3-6, 6-3, 7-6), iar Timea Bacsinszky i-a rezistat lui Kiki Bertens, după ce a salvat trei mingi de meci la 5-4 în decisiv. Elvețianca a avut și ea nevoie de 4 mingi de meci ca să închidă, 10-8 în tiebreakul decisivului (6-3, 5-7, 7-6). Azi, Simona Halep o întâlnește pe Kiki Mladenovic, în al doilea meci al zilei; mai e în program Kerber (vs Parmentier), în vreme ce meciuri interesante vor fi Venus – Safarova și Keys – Osaka.

După ce Andy Murray a decis să privească de la Miami evoluția sfertului istoric de tablou care-i cuprinde pe toți marii săi rivali, surprizele au contenit în draw-ul băieților. Toate numele grele au trecut mai departe, fără pierderi extreme de energie. Asta, bineînțeles, duce la conturarea unor meciuri-dinamită în turul al treilea. Iar grupa de vis arată, ei bine, de vis. Djokovic, care a avut un pic de tras în setul al doilea cu Kyle Edmund, se va confrunta, al doilea turneu consecutiv, cu Juan Martin Del Potro. Pentru al doilea an la rând, Rafa Nadal îl va vedea pe Fernando Verdasco în turul al treilea la IW. Dacă el și Federer (vs Steve Johnson) câștigă, rivalitatea consumată cel mai recent în finala Australian Open se reia.

Tot în turul al treilea se produce duelul celor două extreme ale noii generații, Alex Zverev vs Nick Kyrgios; e prima lor întâlnire, ceea ce e important, pentru că poate da lovitura de începere într-o posibilă rivalitate viitoare. Interesant, peste ani, de văzut la câte vor ajunge și câte dintre acestea se vor fi jucat în finale importante. Învingătorul se duelează cu cine rămâne în picioare dintre Novak și Delpo.

De asemenea în turul al treilea: Wawrinka vs Kohlschreiber, Monfils vs Isner sau Thiem vs M.Zverev.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi