Irina Begu pierde în optimi la Seul, Garbine obține prima victorie ca lider WTA

Radu Marina | 20 septembrie 2017

Irina Begu e învinsă pentru al doilea an la rând în optimi la Seul (turneu pe care l-a câștigat în 2015), într-un meci în care nu s-a regăsit mai deloc, a fost mereu ezitantă și a părut că se concentreaza cu greu la ce are de făcut

Înfrângerea la Beatriz Haddad Maia (6-3, 4-6, 6-2) e și nu prea e surprinzătoare, dacă ne uităm că după turneul de la București, Begu a reușit să lege doar 2 victorii, iar meciul chinuit din primul tur cu Varatchaya Wongtenchai (clasată în top 300) nu prevestea ceva tocmai bun.

Dacă în primul set a început timid, a fost ezitantă cu serviciul și a părut surprinsă de forța loviturilor adversarei și de modul cum aceasta schimbă direcțiile, treptat lucrurile au devenit ceva mai clare pentru Irina și a reușit să înceapă setul doi cu break. L-a obținut jucând ceva mai variat, apelând la mingi mai înalte și căutând să o deplaseze constant pe braziliancă – punând astfel în aplicare sfaturile antrenorului, care i-a cerut după primul set să încetinească jocul când se prelungește schimbul, să folosească mai mult slice, să alterneze loviturile (pentru că brazilianca are probleme atunci când nu mai are același ritm) iar la serviciu să își ia mai mult timp.

Faptul că a reușit să lege câteva game-uri și a făcut break-ul i-a dat încredere, iar serviciul a început să meargă, asta până la 5-3 când a făcut un game dezastruos: 2 duble greșeli și 3 lovituri de forehand completat ratate, iar Haddad Maia servea pentru a egala la 5. Irina s-a regrupat rapid în game-ul următor, aplicând aceeași tactică care a adus-o la conducere în set; lovituri joase, slice-uri de rever, mingi mai liftate dar fiind și ceva mai decisivă în raliuri, căutând să preia controlul schimbului și să închidă punctul rapid.

Antrenorul braziliencei mi s-a părut excelent după setul pierdut; a încercat să o relaxeze, singurele indicații au fost cu privire la serviciu (să varieze tot timpul) și i-a repetat că lucrul cel mai important e evoluția ei, tenisul arătat; iar dacă va păstra nivelul va fi bine.

În decisiv, Begu a revenit cumva la aceeași stare de apatie, de ezitare; și-a pierdut serviciul la 1-1, iar de acolo jocul s-a dezintegrat complet și până la finalul meciului a mai câștigat un singur game, terminând meciul cu 9 duble greșeli și 41 de erori neforţate. Haddad Maia în schimb, a reușit să păstreze același nivel, a fost mereu activă, iar cu forehand-ul a dominat jocul. Și serviciul a ajutat-o mult, a reușit să revină în multe game-uri de la 0-30 sau 30-30 cu servicii bine plasate, cu multe efect spre exterior ori în corp.

Tot la Seul, perechea inedită Sorana Cîrstea / Jelena Ostapenko a trecut, 7-5, 7-6, de Rus/Chuang, în vreme ce la Tokyo, Raluca Olaru / Olga Savchuk au fost învinse de Dabrowski/Xu, 6-0, 3-6, 10-7.

După o victorie cu M.Eguchi, Sorana Cîrstea, care-i favorită 4, o va întâlni pe Nicole Gibbs în optimi.

*

Cu o poveste destul de interesantă în spate, brazilianca reușește al doilea ei sfert de finală din acest an; de săptămâna viitoare va ocupa cel mai bun loc al carierei, aproape de top 50, asta deși a început anul în top 200.

Deși cu rezultate foarte bune la juniori (2 finale de Slam, titluri ITF la 15 ani), Haddad Maia nu a reușit să aibă o tranziție la seniori la fel de rapidă precum colegele ei de generație, Bencic sau Konjuh. În principal asta s-a cauzat problemelor financiare care au făcut-o să ia o pauză de câteva luni, plus unele probleme de sănătate, fiind nevoită să se opereze din cauza unor accidentări la umăr și la spate. Un pas important pentru cariera ei a fost momentul în care a fost selectată în programul International Player Grand Slam Grants, program susținut de ITF, care acordă anumite subvenții unor jucători care îndeplinesc criteriile de vârstă, se confruntă cu anumite probleme financiare și sunt văzuți drept jucători cu potențial. În acest moment, din acest program sunt selectați 40 de jucători din 12 țări, printre care Belarus, Uzbekistan, Mexic, Tunisia, Brazilia sau Korea, fiind ajutați să se dezvolte și să concureze în turnee de Grand Slam.

Din momentul în care a fost selectată în acest program (mai 2017), rezultatele ei au crescut vizibil: s-a calificat pe tabloul principal la Roland Garros, la Wimbledon a ajuns în turul doi, fiind învinsă de Simona Halep într-un meci în care a jucat foarte bine, primind laudele româncei, iar acum e la un pas de a intra în top 50. Ea mărturisea că din momentul în care a primit vestea că va fi susținută prin acel program totul s-a schimbat: ,,Totul a devenit mult mai ușor pe teren, mă simt mult mai relaxată, pot avea un antrenor, un fizioterapeut și în sfârșit pot jucă fără  griji, pot fi fericită pe teren, fără să mă gândesc la faptul că trebuie să câștig pentru că am nevoie de bani”.

*

Tot astăzi, la Tokyo, Garbine Muguruza a reușit prima victorie în calitate de lider mondial, după 6-4, 6-0 împotriva Monicăi Puig. Un meci dominat cap coadă de Muguruza, reușind în setul 2 chiar 12 puncte consecutive, iar cu primul serviciu a pierdut doar 3 puncte. Și Karolina Pliskova, care a anunțat recent că nu va mai lucra cu David Kotyza a trecut în sferturi, după un meci în care a cedat doar 3 game-uri cu Magda Linnete, păstrând astfel șanse de a reveni pe primul loc.

Pliskova o va întâlni într-un meci tare din sferturi pe Angelique Kerber, care dă semne de revenire, după o revanșă cu Naomi Osaka (în fața căreia pierdea la US Open, în primul tur) și o alta cu Daria Kasatkina, de care fusese învinsă de două ori anul acesta. Angie a ieșit din Top 10 pentru prima dată după doi ani.

În turneele masculine din săptămâna asta, Marius Copil e în optimi la Metz, după o victorie în două seturi la Alessandro Giannessi și va juca în turul următor cu Lucas Pouille, favorit trei. Tot la Metz e prezent și David Goffin, care încearcă să-și recapete aerul în pânze după problemele de la genunchi (succesul cu Nick Kyrgios din Cupa Davis ajută și el). Goffin îl va întâlni în turul doi pe Nicolas Almagro, și el cu probleme mari la genunchi și fiind nevoit să se opereze recent. La Sankt Petersburg, favorit principal e Roberto Bautista Agust, care va juca în optimi cu învingătorul dintre Radu Albot și Dutra-Silva, iar restul tabloul pare destul de echilibrat, cu jucători precum Jo-Wilfried Tsonga, Fabio Fognini (care va juca cu Youzhny în optimi), Kohlschreiber, Adrian Mannarino sau Victor Troicki.

 

 

 

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017: „Majoritatea tenismenilor care ascultă muzică înainte de meciuri (unii, ca Victoria Azarenka, Serena Williams sau Nick Kyrgios, intră pe teren cu căștile în urechi) mărturisesc că playlisturile lor abundă e în hip-hop, renumit pentru versurile presărate cu invective, sau muzică dance cu ritm rapid. Până acum, n-am auzit pe nimeni care ascultă muzică clasică înainte de un meci. Din toate aceste studii reiese că înjurăturile cresc toleranța la durere și capacitatea de efort, cel puțin pe termen scurt. „Sunt două posibile explicații: fie înjuratul cu voce tare îi distrage pe oameni de la durere, sau înjurând ei se simt mai relaxați și îndrăznesc să creadă că pot face mai mult efort”. Dar pe termen lung?”

 

30-0 Pe Curat 2017 este un efort editorial al echipei 30-0, produs la cele mai înalte standarde, cu un conținut în întregime nou, pregătit special pentru print. Peste 120 de pagini cu o selecție de subiecte variate, perspective proaspete, documentate. Am vorbit pe îndelete cu protagoniștii poveștilor; nu-s obișnuitele texte de pe site; ci reportaje ample sau portrete amănunțite.

Am dedicat multă atenție designului, fotografiei, hârtiei.

Ia-ți un exemplar din 30-o Pe Curat din Shop, de aici.

Sau combin-o, într-un pachet avantajos, cu revista de colecție publicată de 30-0 anul trecut – o colecție îngrijită a celor mai bune texte din istoria site-ului – și cu agenda 30-0.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi