Irina Begu, performanța carierei! Finală de Premier la Moscova

Treizecizero | 18 octombrie 2014

Irina Camelia Begu va juca a patra finală a carierei cu Anastasia Pavlyuchenkova. Irina are în cont un titlu WTA, obținut în 2012, iar un titlu la Moscova ar duce-o pe cea mai înaltă poziție a carierei.

Săptămână extraordinară pentru Irina Begu la Moscova! Seria de victorii a româncei a continuat azi, cu o victorie superbă contra Luciei Safarova, în semifinalele turneului Premier din capitala Rusiei. Irina s-a impus într-un meci foarte dificil și foarte strâns, scor 7-6, 1-6, 6-3. Adversara din finală va fi rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova, care a învins-o cu 6-2, 6-2 pe Kateryna Siniakova, din Cehia. 

A fost o probă remarcabilă de tenacitate, atitudine corectă și implicare totală din partea Irinei, care a găsit loviturile cele mai bune atunci când avea nevoie de ele și și-a păstrat extraordinar cumpătul în momentele de presiune maximă. Întărită mental de victoriile din tururile anterioare, Irina a jucat mai bine tiebreak-ul primului set și a pus presiune pe Safarova atunci când setul decisiv a intrat în linie dreaptă, făcând break-ul decisiv, și unicul al ei în tot meciul, la 4-3. Când a servit pentru meci, Irina a rezolvat admirabil un game în care a fost condusă cu 0-30. 

Primul set a mers în întregime cu serviciul. Begu a avut trei mingi de break consecutive la 2-1, dar Lucie a revenit în game. La rândul ei, cehoaica a avut o minge de break la 5-5, salvată de Irina. În tiebreak, românca s-a desprins la 6-3 și a concretizat a treia minge de set. 

Letdown-ul a venit, inevitabil, iar Irina a cedat complet terenul în setul secund, pierdut clar, 6-1. S-a revenit însă la un echilibru aproape perfect în decisiv, când românca a salvat alte două mingi de break la 1-1 și a făcut pasul decisiv la 4-3. Un backhand în cross excepțional, care a pus capăt unui rally intens, i-a adus prima minge de break, salvată de Safarova cu un serviciu excelent, mult în exterior, cu care a obținut eroarea. La a doua șansă, Safarova a clipit, iar Irina a închis apoi meciul la a doua minge de meci. Năpădită de emoții, Irina a atacat pe prima și a scăpat în out un forehand, dar a jucat mai atentă al doilea match point, obținând eroarea. Irina a sărbătorit cu un „Da!!!” puternic cel mai bun rezultat al carierei, care o va urca pe locul 42, cel puțin. Un titlu ar sălta-o până pe 35, un nou career high personal.

Begu a încheiat meciul cu 31 de lovituri direct câștigătoare, cuplate cu 26 de erori, versus 35/24 raportul Safarovei. Românca a servit șase ași și a pus 55 la sută în teren primul serviciu. 

După un traseu excelent, în care le-a eliminat, pe rând, pe Vekic, Makarova, Pironkova și Safarova, Irina va juca astfel a patra finală WTA a carierei, dar e de departe cea mai importantă dintre toate. Precedentele trei au fost la Marbella (2011, pierdută cu Azarenka), la Budapesta (2011, pierdută cu Vinci) și la Tashkent (2012, câștigată cu Vekic). 

Begu și Pavlyuchenkova au mai jucat o singură dată până acum, rusoaica impunându-se în 2013, în sferturile de la Seul, 6-2, 6-2.

Este al doilea an consecutiv în care avem o finalistă la Moscova, după ce anul trecut Simona Halep cucerea trofeul. Și este a cincea săptămână consecutivă în care, weekend după weekend, un român (cel puțin) joacă o finală în WTA sau ATP. Până acum, în fiecare weekend din cele cinci enumerate am avut și un trofeu. Să-i ținem pumnii Irinei pentru un altul!

Bilanțul updatat al trofeelor românilor în 2014:

Monica Niculescu, dublu – Shenzen
Monica Niculescu, dublu – Hobart
Florin Mergea, dublu – Vina del Mar
Horia Tecău, dublu – Zagreb
Horia Tecău, dublu – Casablanca
Simona Halep, simplu – Doha
Irina Begu, dublu – Rio
Horia Tecău, dublu – București
Horia Tecău, dublu – Hertogenbosch
Elena Bogdan / Alexandra Cadanțu, dublu – Bucureșt
Simona Halep, simplu – București
Florin Mergea, dublu – Hamburg
Horia Tecău, dublu – Washington
Monica Niculescu, simplu – Guangzhou
Irina Begu, dublu – Seul
Horia Tecău, dublu – Shenzhen
Horia Tecău, dublu – Beijing
Raluca Olaru, dublu – Linz


Finale:

Horia Tecău, dublu – Rotterdam
Horia Tecău, dublu mixt – Australian Open
Monica Niculescu, dublu – Katowice
Raluca Olaru, dublu – Nurnberg
Simona Halep, simplu – Madrid
SIMONA HALEP, simplu – ROLAND GARROS
Raluca Olaru, dublu – Baku
Sorana Cîrstea, dublu – Tianjin
IRINA BEGU, simplu – Moscova **

Total: 18 trofee / 9 finale

* Alte rezultate importante: Simona Halep, semifinală la Wimbledon, Simona Halep, semifinală la Indian Wells; Florin Mergea, semifinală la Roland Garros (dublu), semifinală la Shanghai (dublu).

** Urmează să se joace

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi