Irina Begu joacă, la Florianopolis, a șasea finală a carierei. Ana Bogdan și-a încheiat în semifinale cel mai bun turneu al ei

Treizecizero | 4 august 2016

Ana Bogdan a ratat șapte mingi de set în primul set cu Timea Babos. Irina Begu va căuta să o răzbune pe Ana în finala de vineri, ora 17:00, ora României, și să devină a doua jucătoare din România care câștigă turneul brazilian, după Monica Niculescu, în 2013

N-a lipsit mult pentru o finală românească în Brazilia. Dacă Ana Bogdan reușea să concretizeze una dintre numeroasele șanse de set cu Timea Babos, șansele erau că vineri după-amiază am fi urmărit, cu curiozitate, o altă finală. Însă Ana, revelația turneului, l-a părăsit până la urmă cu o înfrângere care n-are cum să nu doară: 7-6, 6-3 în fața jucătoarei din Ungaria.

Cu o Timea care a înghețat de la un moment încolo și a început să joace cu frică, Ana a revenit spectaculos în primul set, prefăcând un 2-5 în 6-5. Mai mult, a avut 40-0 pe propriul serviciu. Cumva, toate cele trei mingi de set s-au rătăcit, iar setul a intrat în tiebreak. Aici au urmat alte patru mingi de set. Ana a condus cu 5-1 și cu 6-4, apoi a mai avut șansa să închidă setul la 7-6 și 8-7. Babos a supraviețuit și a fugit cu setul, câștigând tiebreakul cu 10-8. După o suită de break-uri (opt la număr), Timea l-a luat și pe al doilea, punând capăt traseului jucătoarei din România.

Nu poți decât să speri că Ana va uita acel prim set și va rămâne, cum spunea ieri, cu amintirile frumoase din acest turneu, primul în care atinge faza semifinalelor. Și că va continua să muncească și să progreseze, luând ceea ce e bun din această serie pozitivă recentă și încercând să îmbunătățească ce n-a mers. S-a apropiat, cu punctele de la Florianopolis, de Top 100, urmând să fie clasată pe 111 de luni, cel mai bun loc al carierei, poziționându-se bine pentru o intrare în Top 100 până la finalul sezonului. Figura ei de la ieșirea de pe teren îi trădează regretul acestui eșec, dar uneori în astfel de înfrângeri se găsește motivația pentru un progres care să aducă victorii în meciuri mult mai importante.

Cât despre Timea, ea merge în finală spre o nouă întâlnire cu o româncă. De altfel, vor fi trei la număr în aceste zile, pentru că, după ce va pleca de la Florianopolis la Rio, va întâlni acolo, în turneul de dublu, tot o pereche românească, pe Andreea Mitu/Raluca Olaru. Și ca legăturile să continue, singurul ei titlu WTA din palmares, cel de la Monterrey, în 2012, a fost câștigat tot contra unei românce, ea învingând-o pe Alexandra Cadanțu în finală.

Românca din finala de acum îi va da, după toate probabilitățile, un alt tip de replică. Afară de încălzirea dificilă din primul tur, Irina Begu și-a luat în serios statutul de favorită 2 și a mers excelent în restul meciurilor, dominându-le fără mari emoții. Așa s-a întâmplat și în semifinala cu Monica Puig, pe care Irina a controlat-o, 6-3, 6-3. Irina a câștigat 67 la sută din punctele jucate cu primul serviciu și a făcut 5 break-uri. Ultimul, venit la 4-3 în setul secund, a venit într-un game disputat și lung, care a frânt ultimele urme de rezistență ale lui Puig.

Prima finală a anului pentru Irina, care a învins-o pe Babos în singurul meci anterior, jucat tocmai în 2012. De asemenea, a șasea finală a carierei și șansa unui al treilea titlu WTA, care să rotunjească bilanțul unui sezon bun. De altfel, o victorie mâine ar urca-o înapoi pe 25 în lume, actualul career-high al Irinei. Și cine știe ce efecte secundare pozitive ar putea avea un astfel de titlu chiar înainte de Rio, unde Irina va debuta contra japonezei Nao Hibino.

Fotografii: BrasilOpen

 

Titlurile și finalele românilor în 2016, ATP și WTA, simplu și dublu: 9 titluri – 7 finale

Titluri
Simona Halep – București
Simona Halep – Madrid
Simona Halep – Montreal
Monica Niculescu – Shenzhen (dublu)
Monica Niculescu – Washington (dublu)
Andreea Mitu – Istanbul (dublu)
Andreea Mitu – Bastad (dublu)
Florin Mergea și Horia Tecău – București (dublu)
Horia Tecău – Madrid (dublu)

Finale
Alexandra Cadanțu – București (dublu)
Raluca Olaru – Rabat (dublu)
Florin Mergea – Madrid (dublu)
Florin Mergea – Sydney (dublu)
Horia Tecău – Australian Open (dublu mixt)
Simona Halep și Monica Niculescu – Montreal (dublu)
Irina Begu – Florianopolis (urmează să se desfășoare)

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi