Fast
Irina Begu, despre temele meciului

Irina Begu: „Ieri ne-am spus să fim mai puternice ca niciodată. Nu-s de acord cu cuvintele lui Ilie, dar nici cu ieșirea lui Konta de pe teren”

Treizecizero | 23 aprilie 2017

Conferința Irinei a fost și ea un amalgam de emoții. Fericită că a putut ajuta echipa, Irina a trebuit să dea explicații despre absența handshake-ului de la final, o temă aruncată prea ușor de către jurnaliștii englezi pe o masă și așa plină cu subiecte tensionate; așa cum se întâmplă, în general, într-o situație în care fiecare parte se străduiește să arate greșelile celeilalte.

Irina a spus că victoria echipei a fost extraordinară și a explicat că meciul cu Heather Watson a fost o provocare mai grea decât pare. “Mă bucur enorm că am putut să ajut echipa. Pentru mine, nu a contat că ieri nu m-am simțit bine; astăzi mi-am dorit din tot sufletul să intru și să aduc un punct. Am încercat, împreună cu fizioterapeutul, să fiu pregătită pentru sâmbătă, am așteptat până în ultima clipă, dar, din păcate, nu am putut să joc. Mă bucur însă că astăzi am fost aptă. Vă dați seama că presiunea a fost pe umerii mei, îmi doream foarte mult să câștig. Simona adus două victorii foarte importante, asta însemna că și eu trebuia să fac același lucru. Însă cred că am reușit să-mi gestionez emoțiile în momentele foarte importante. Heather este o jucătoare foarte bună, periculoasă; chiar dacă acum a scăzut în clasament, din punctul meu de vedere este la fel de periculoasă ca și până acum. Eu mă așteptam la un meci greu, cam asta a și fost.”

“Întotdeauna am fost o echipă puternică, și consider că am avut foarte multe șanse și cu Cehia și cu Germania, am fost la limită. Așa fost să fie, acum noi încercăm să urcăm din nou în Grupa Mondială. Bineînțeles că după ziua de ieri, împreună cu fetele și Alina Tecșor, am avut o discuție și am spus că trebuie să ne mobilizăm, să fim mai puternice ca oricând, să uităm de acest scandal, căci, până la urmă, meciul se va juca în teren. Deci pentru noi a fost mai important să aducem o victorie, să rămânem la fel de puternice, și cred că am reușit să facem asta până la urmă.”

Irina a explicat de ce a ratat tradiționalul salut de la fileu. Imediat după ultimul punct, ea a fugit să o îmbrățișeze pe Sorana, apoi toată echipa a năvălit pe teren și au format o horă a bucuriei. “Orice am face, orice am spune, suntem comentați. Nu a fost nimic intenționat, m-am bucurat, am luat echipa în brațe. Credeți că m-a mai interesat de ceva, eram foarte fericită și atât… Nu știu, să mă duc acum în vestiar, să le spun felicitări, nu știu ce să fac, adică, nu a fost nimic intenționat”.

“Nu tot ce facem noi este premeditat”, a adăugat ea, în engleză. „Sigur că am vrut să dau mâna cu ea la sfârșit, dar am fost atât de fericită pentru victorie, am văzut-o pe Sorana și… Eram pur și simplu fericită, voiam să strâng mâna colegelor mele. Atâta tot. Nu am absolut nimic împotriva lui Heather, nu am absolut nimic împotriva echipei britanice.”

Dialogul în engleză a alunecat apoi înspre restul motivelor de conflict de sâmbătă:

Consideri că acele comentarii ale lui Ilie către Anne și Johanna sunt greșite? Ești de acord sau nu cu acele comentarii? 

„La ce vă referiți, exact?”

Ele spun că le-a numit “f***g bi***es”?

„Evident nu este deloc frumos și dacă cineva spune așa ceva trebuie să fie penalizat! Sunt sută la sută de acord cu asta!

Dar nu sunt de acord nici cu faptul că Konta a plecat la scorul de 3-1, asta e altceva. Incidentul a survenit la scorul de 2-1, nu la 3-1. Au jucat un game și după asta ea a început să plângă și a ieșit de pe teren, iar eu cred că acest lucru nu este corect. Dacă eu pierd sau ceva se întâmplă, eu nu ies de pe teren, cu așa ceva nu sunt de acord. Sunt sută la sută de acord cu faptul că ceea ce a spus Ilie a fost greșit; a spus ce a spus, trebuia să fie penalizat și asta s-a și întâmplat. Dar ulterior acelui incident…”

Deci consideri că a fost o greșeală că adversarele au vrut să se oprească la scorul de 3-1, mai degrabă decât la 2-1.

„Păi, Johanna a spus că la 3-1 se simțea amenințată de cineva. Asta a spus ea, despre public. Mai apoi, arbitrului i-a spus că problema era că Ilie a spus ceea ce a spus. Dar Ilie a spus asta la scorul de 2-1, de ce te apucă plânsul după un game?

Mi s-a întâmplat și mie să joc în anumite țări și (…) toată lumea urla când făceam dublă greșeală. Nu mă puneam pe plâns, ce sens avea? Te adaptezi. Ăsta este sportul, cineva va țipa, cineva va urla în timpul punctului, ce poți să faci? Te plângi tot timpul? Te adaptezi, ăsta e tenisul, nu este ușor. De fapt, ăsta e sportul, nu vorbim doar despre tenis. Este o situație nefericită, sunt de acord, dar trebuie să te adaptezi. Aceasta este opinia mea.”

Simona: “Monica, fiind căpitanul meu, mi-a zis „schimbă-te” când am ieșit de pe teren. M-am schimbat și am trecut la treabă”

Mai relaxată și mai plină de zâmbete a fost conferința la care Monica Niculescu și Simona Halep au venit împreună după meciul de dublu. Fetele s-au amuzat de situația inedită în care au fost puse la meciul Simonei, la care Moni a fost în calitate de căpitan nejucător.

“Sunt mândră să fac parte din această echipă, au fost meciuri frumoase, grele, dar am reușit și mă bucur că am rămas în Grupa Mondială. Am fost mândră să stau acolo pe bancă: Simona a făcut un tenis superb, nu aveam ce să-i reproșez. Bine, nici nu-i reproșam dacă era…”, a spus Monica, râzând. “A jucat excelent. Nu a jucat rău Konta, dar Simona pur și simplu nu i-a dat nicio șansă. Konta voia să facă foarte multe winnere, dar Simona juca atât de lung și atât de bine încât n-a reușit.”

Monica a fost întrebată dacă se pregătește deja pentru o carieră de antrenor, dar Simona a răspuns în locul ei. “A zis că se retrage după mine, deci mai vedem”. “Și după Irina”, a completat Monica.

“Din punctul meu de vedere a fost o victorie mare, mai ales după tot ce s-a întâmplat, ne-am motivat foarte bine astăzi și ne-am arătat că putem să le batem”, a spus Simona. Tot ea: “Monica, fiind căpitanul meu, mi-a zis „schimbă-te” când am ieșit de pe teren. M-am schimbat și am trecut la treabă.”

Monica: “A fost o experiență frumoasă, pentru mine a fost primul meci pe zgură. Am câștigat acel turneu la Biel, dar a fost pe ciment și m-am acomodat mai greu în primul set, mă simțeam ciudat, dar a fost superb. Spre sfârșit ne-am ridicat nivelul. Și da, foarte tare să joc cu Simona iarăși după acel turneu de la Montreal. M-am simțit foarte bine.”

Despre amploarea căpătată de lucruri:

“Din punctul meu de vedere, da, a fost un pic exagerat ce s-a întâmplat ieri, însă nu putem judeca, oamenii de la ITF vor face asta, vom vedea rezultatul, decizia lor. Dar nu mai contează nimic. Chiar dacă multe au mers împotriva noastră, noi am reușit să câștigăm”, a spus Simona.

Tot ea, întrebată de un jurnalist englez dacă crede că, la finalul manșei, cele două echipe nu-s tocmai cele mai bune prietene: “Cele mai bune prietene? Cred că a fost fair play, astăzi sper că nimeni nu s-a mai plâns despre publicul nostru. La final, suntem puțin mai bucuroase decât ele”.

Fotografii: Claboo Media