Irina Begu continuă victoriile, Adi Ungur câștigă titlul de la Sibiu, iar Maria Sharapova se retrage din primul meci post-Wimbledon

Treizecizero | 28 septembrie 2015

Simona Halep, favorita 1 a turneului de la Wuhan, debutează azi în turneu contra Anastasiei Pavlyuchenkova, pe care a învins-o de cinci ori din tot atâtea întâlniri, cea mai recentă la Cincy. Irina Begu, Monica Niculescu și Andreea Mitu sunt pe teren azi.

Ieri, Irina câștiga al doilea titlu al carierei. Azi era deja înapoi pe teren, într-o altă țară, într-un alt turneu, într-un alt context. Între cele două momente, obligații media, recuperare, drumul în sine, plus stresul de rigoare al fiecărui turist: check-in, check-out, bagaje, alergătură; lucruri pe care le uităm atunci când discutăm despre evoluția unor jucători și care pot conta uneori. Cu atât mai impresionant e rezultatul Irinei de azi, de la Wuhan, acolo unde o aștepta o adversară odihnită și motivată. Irina a învins-o pe Zarina Diyas în două seturi strânse, 7-6, 7-6, obținându-și accesul în turul al doilea, unde o va întâlni pe Roberta Vinci, finalista surpriză de la US Open. Nici pentru acest meci nu va avea la dispoziție prea mult timp de refacere: Begu e programată în jurul orei 9:00, ora României.

Cu Diyas, Irina a stat pe teren două ore fără 13 minute: primul set a curs ca un meci între doi big serveri, cu 12 servicii succesive și fără mingi de break, până când Irina a rupt echilibrul în tiebreak, pe care l-a luat la 5. După atâta efort în ultimele zile, era de înțeles că va veni și un moment de cădere în concentrarea Irinei, care și-a făcut un obicei în ultima săptămână de a-și ridica jocul atunci când contează cu adevărat.

Zarina a profitat și s-a desprins rapid în setul al doilea, conducând cu 4-0. A urmat o revenire spectaculoasă a Irinei, care a răspuns și ea cu patru game-uri consecutive, apoi a făcut încă un rebreak pentru a rămâne în set, când Diyas a servit la 5-4 ca să ducă meciul în decisiv. Tiebreak-ul a avut o desfășurare aproape identică a scorului cu cel jucat în primul set. Begu a convertit a doua minge de meci și se pregătește acum de o reîntâlnire cu o altă jucătoare în mare formă în această perioadă, cea despre care s-au scris multe rânduri la US Open. Irina a pierdut trei din cele patru meciuri directe cu Roberta, inclusiv o finală WTA jucată în 2011 la Budapesta.

N-a fost o zi grozavă însă pentru celelalte două românce aflate pe tablou, ambele pierzând în două seturi: Alexandra Dulgheru a cedat cu Ana Ivanovic (6.1, 6.3), în vreme ce Patricia Țig a fost învinsă de Kiki Mladenovic (6.1, 6.4).

La debutul ei pe tabloul unui turneu dintr-o categorie atât de importantă, Patricia a început în forță, oferindu-și mingi de break în primele două servicii ale lui Mladenovic, cinci la număr. Cum toate au fost ratate, Patricia a scăpat rapid setul printre degete, într-un clasic exemplu de set în care șansele se răzbună rapid, iar experiența înclină balanța. Patricia nu și-a mai pierdut decât o singură dată serviciul în al doilea set, dar nici nu s-a mai apropiat periculos de serviciul lui Mladenovic, iar meciul s-a scurs cuminte către un scor de rutină, într-o oră și 14 minute. Însă e o rutină foarte importantă pentru Patricia: experiența acumulată în astfel de meciuri e invaluabilă și e extraordinar că deja vorbim despre ea în contextul unor turnee precum Wuhan. Pe care Pati s-a calificat, remember, câștigând două meciuri într-o zi. Încă un push de final de an și Țig își poate îndeplini obiectivul ambițios de a intra în Top 100 la finalul anului.

Marți, în turul al doilea de la Wuhan, avem trei fete: Monica Niculescu o întâlnește pe Carla Suarez Navarro, în fața căreia a pierdut cele patru meciuri directe anterioare, deja amintitul meci al Irinei și, firește, debutul favoritei principale a turneului. Simona Halep revine pe teren pentru primul meci la 24 de ani, contra Anastasiei Pavlyuchenkova, una dintre adversarele cu care are un bilanț grozav (5-0). Simona joacă în jurul orei 16:00, ora României, iar o victorie ar putea însemna o nouă revedere cu Victoria Azarenka, dacă bielorusa va trece, la rându-i, de Johanna Konta. Ceea ce, judecând după forma grozavă a britanicei din ultima perioadă, nu va fi tocmai floare la ureche.

O a patra româncă, Andreea Mitu, joacă tot marți dimineață la Tashkent, contra Yaroslavei Shvedova.

Apropo de performanța Irinei, o altă câștigătoare de turneu de ieri aflată într-o situație similară nu a putut să replice rezultatul. Agnieszka Radwanska a câștigat duminică la Tokyo, dar a avut un tur 1 deloc prietenos la Wuhan și nu a mai putut să recupereze după un start greoi, pierzând cu Venus Williams, 1-6, 6-7.

Aga face astfel un pas înapoi în cursa pentru Singapore, după ce abia ce își reinserase numele printre favorite. Bencic, Wozniacki, Muguruza și Pliskova vor căuta să profite, iar lupta pentru Turneul Campioanelor e cât se poate de deschisă, mai cu seamă că două dintre fetele care ocupă acum locuri eligibile, Pennetta și Safarova, nu joacă săptămâna aceasta și e neclar dacă vor disponibile săptămâna viitoare, la Beijing.

Programul de azi cuprinde câteva meciuri cu potențial din diverse motive, precum Muguruza – Stephens, Kvitova – Gavrilova, Wozniacki – Schmiedlova, Bencic – Giorgi, plus Azarenka – Konta.  

N-o vom mai regăsi însă pe Maria Sharapova în programul următoarelor zile. Revenirea rusoaicei a avut picioare scurte, Masha fiind obligată să se retragă în setul al treilea al unui meci ce amenința să devină o afacere de durată cu Barbora Strycova. Sharapova a ratat opt mingi de set înainte să îl ia pe primul în tiebreak, dar Strycova a egalat meciul luând al doilea tiebreak. Maria a început să resimtă dureri la brațul stâng și s-a oprit la 2-1 pentru ea în decisiv, într-un moment în care meciul ajunsese deja la 2 ore și 44 de minute. La conferință, Sharapova a spus că prioritizează Singapore și finala Fed Cup, fără să specifice dacă prezența la Beijing, săptămâna viitoare, e în pericol. Exceptând meciul de azi, rusoaica nu mai jucase de la semifinala Wimbledon.

 

 

Alt trofeu pentru români a venit din ATP și e unul notabil, chiar dacă la nivel de challenger. Adrian Ungur a câștigat primul său trofeu în ultimul an, depășindu-l în trei seturi pe Pere Riba Madrid (6-4, 3-6, 7-5), într-o finală amânată de ploaie și care s-a jucat până la urmă indoor.

N-a lipsit mult ca finala să fie anulată. Jucătorii s-au opus, în primă fază, propunerii de a juca indoor, temându-se că suprafața amenajată în sala Ilie Vonica din Sibiu nu prezintă prea multe garanții și există riscuri de accidentări. Dar, după ce organizatorii au făcut ajustări iar jucătorii au făcut o nouă verificare în dimineața de luni, au acceptat să dispute meciul. Un nou refuz ar fi dus la anularea finalei.

Riba îi eliminase pe traseu pe Hănescu și pe Crivoi, dar n-a putut să treacă și de al treilea român. „Am fost foarte aproape să pierd această partidă. Dar, spre norocul meu, Pere a avut mai multe emoții, mi-a și spus la finalul partidei. A fost de departe cel mai greu meci din acest turneu. Ultima dată când am jucat cu el tot în trei seturi am reușit să îl înving. Sunt foarte bucuros că am câștigat pentru a doua oară acest turneu și mă bucur că și turneul de dublu a fost câștigat tot de jucătorii români”, a spus Adrian, referindu-se la victoria reușită de perechea Luncanu/Crivoi la dublu.

Este al 9-lea triumf al carierei lui Ungur la nivel de Challenger, dintr-un impresionant total de 22 de finale. Adi mai câștigase la Sibiu în 2012.

Un alt component al echipei de Cupa Davis, Marius Copil, a jucat în weekend finala challengerului de la Izmir, cedând-o însă la Lukas Lacko. Asta după ce, tot săptămâna trecută, Victor Hănescu jucase finala la Banja Luka, învins în două tiebreak-uri de Dusan Lajovic.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi