Irina Begu continuă seria victoriilor la Melbourne, e în premieră în optimi de finală la un Slam!

Adrian Țoca | 23 ianuarie 2015

Adversara următoare a Irinei va fi Eugenie Bouchard.

Săptămâna carierei continuă pentru Irina Begu! Irina a învins-o cu 6-4, 6-4 pe germanca Carina Witthoeft, în turul al treilea de la Australian Open. 

Ca și data trecută, e imposibil să nu remarci, mai întâi și mai întâi, că Irina continuă să profite de culoarul pe care singură și l-a creat învingând-o pe Angelique Kerber. Explicam atunci de ce e greu să susții un upset cu o a doua victorie – pe scurt, pentru că absolut toată dinamica turneului se schimbă fundamental pentru tine -, dar Irina a confirmat nu o dată, ci de două ori, și a intrat în alte ape acum. Begu a început să se simtă tot mai în largul ei, ceea ce se vede în felul în care survolează situațiile critice din joc.

Cu Witthoeft, presiunea era pe româncă. Anul trecut, acest meci ar fi fost unul de nivel challenger. Anul acesta, cele două au jucat cu 10.000 de spectatori, cu miză un loc între ultimele 16 jucătoare de la Australian Open. Dar Witthoeft, în ciuda surprinzătorului ei parcurs de până acum, punctat cu câteva victorii zdrobitoare, rămânea outsider, jucătoarea cu prea puține de pierdut: victoria ei din turul 1 de la AO a fost și prima ei reușită la nivel de WTA, așa că e lesne de înțeles că orice ar fi venit în plus, ar fi fost un bonus nesperat.

Aflată, la rându-i, în fața unei premiere absolute, Irina a început mai bine, desprinzându-se la 3-1, dar niciuna dintre jucătoare n-a reușit să găsească un pic de constanță, greșelile neforțate și break-urile ținându-se lanț. Condusă cu 4-3, Irina a răspuns curățându-și jocul la momentul potrivit, legând o serie de trei game-uri la rând pentru primul set.

Setul secund a curs după un scenariu similar: din nou s-a desprins Irina, din nou a fost întoarsă la 3-4 și o nouă serie de final, în care limpezimea lui Begu a făcut diferența. Românca a început un game la zero pe propriul serviciu, exact ce ar fi prescris doctorul într-un astfel de moment în care setul risca să scape printre degete, apoi a făcut break cu un passing enorm și a închis cu un alt serviciu în care și-a ținut bine emoțiile în frâu și a profitat de erorile Carinei, pentru prima calificare a carierei într-o optime de Slam.

A fost un meci încurcat, spre lauda ei, Irina a avut exact atâta clarviziune cât i-a trebuit. Witthoeft e o jucătoare promițătoare, de forță, cu un forehand impunător, care a lovit cu răutate în fiecare minge și și-a asumat multe riscuri. Cel mai lung punct al meciului a fost o raritate de 19 schimburi, câștigat de Begu la fileu, într-un moment important al setului secund.

Irina era exuberantă, imediat după ultimul punct: „Sunt foarte fericită, a fost un meci greu și pentru că am fost foarte încordată azi. N-am jucat cel mai bun tenis al meu, dar am luptat pentru fiecare minge și am câștigat. Carina lovește foarte plat și e foarte greu să joci contra ei, dar e bine că am trecut mai departe. Mulțumesc mult publicului pentru că m-a susținut”, a spus Irina, la interviul de pe teren.

Irina intră așadar în ape necirculate de ea până acum, iar în optimi va avea cel mai important meci al carierei, cu Eugenie Bouchard, care și-a continuat parcursul de regularitate trecând în două seturi de Caroline Garcia. În ceea ce va fi o bătălie a două jucătoare care au câștigat premiul de Newcomer of the Year în WTA (2011 Begu – 2014 Bouchard), contextul se schimbă acum pentru Irina, care va putea juca liberă de orice presiune, liniștită, conștientă că e outsider și că n-are absolut nimic de pierdut, în condițiile în care toată așteptarea victoriei atârnă pe canadianca ajunsă în a 5-a optime consecutivă la un turneu de Grand Slam. Până acolo, ea își poate savura victoria de azi și o poate dubla cu o altă bucurie în turneul de dublu, unde este în continuare angrenată alături de Lara Arruabarrena.

Apropo de dublu, ziua frumoasă a continuat și la dublu, de unde au venit alte două victorii românești. Florin Mergea și Dominic Inglot au trecut de Schwartzman/Zeballos, 7-6, 4-6, 6-2, iar Horia Tecău și Jean Julien Rojer au trecut de australienii Guccione/Hewitt, 6-4, 6-2. Ambele echipe au trecut în turul al treilea.

În schimb, în ciuda unui avans confortabil avut la un moment dat în setul al treilea, dublul Monica Niculescu/Vitalia Diatchenko a pierdut în trei seturi cu americancele Kops-Jones/Spears, 6-1, 3-6, 7-6. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi