Învins de Thiem, Novak Djokovic rămâne și fără ultimul său Slam, iar căderea e acum completă. Va regăsi drumul înapoi?

Camelia Butuligă | 7 iunie 2017

Thiem l-a învins pe Djokovic în trei seturi, 7-6, 6-3, 6-0. O înfrângere clară pentru jucătorul care acum un an pleca de la Roland Garros în vârful lumii. Eliminarea din sferturi mai înseamnă că Novak nu va mai fi Top 2 pentru prima dată în ultimii șase ani. Thiem merge mai departe, pentru super-duelul cu Rafa Nadal.

Roland Garros este oferit de

Novak Djokovic are o problemă și acea problemă se numește rever. Este ironic cum arma sa principală s-a transformat în vulnerabilitatea sa principală, dar cifrele nu mint. Într-o recentă ediție a emisiunii sale, The Coach, Patrick Mouratoglou a semnalat diferențe drastice între statisticile de anul trecut (pre-Roland Garros) și cele de anul acesta referitoare la rever. Mai întâi, la capitolul eficiență, anul trecut, la Paris, Novak câștiga peste 60% din schimburile în care era jucat pe rever, indiferent cât de mult era aruncat în colț. Anul acesta, a câștigat doar puțin peste 40%. De asemenea, scăderea spinului este și ea drastică: anul trecut la RG, 20% din reverele sale aveau peste 2000 rpm. Anul acesta, la AO, doar 2% au reușit să treacă peste acest prag; la Monte Carlo a reușit un neconvingător 7%.

Reverul a fost și în meciul contra lui Thiem vinovat de majoritatea greșelilor neforțate: mai exact, 21 din cele 32 cu care Novak a încheiat partida au fost făcut pe stânga. Mai mult decât atât, momentele în care acestea au venit au fost devastatoare. În tiebreakul primului set, de la 4-4 încolo, din următoarele 4 puncte jucate, 3 au fost neforțate de rever ale lui Novak. De asemenea, reverul a fost responsabil și de cedarea câtorva din cele 6 breakuri reușite de Thiem. Scorul putea fi mai drastic decât atât (Thiem a avut 15 șanse de break), însă chiar dacă Novak și-a pierdut din ascuțimea loviturilor, nu și-a pierdut din mentalitatea tactică de jucător de top: de fiecare dată când era condus în gameuri, ataca fileul. Thiem ar putea învăța ceva aici: încă este puțin nehotărât când joacă punctele mari.

Însă per total, nici această oarecare șovăială a austriacului nu a fost suficientă pentru a-l pune pe Djokovic în avantaj. Ca și în restul anului, Novak a intrat pe teren vulnerabil, știind că și ceilalți știu că e vulnerabil și nu și-a dat șanse decât un set. ”Toată lumea știe că sunt departe de nivelul meu cel mai bun. Sincer, meciul s-a tranșat în primul set.” Câțiva jurnaliști au clătinat din cap la această declarație, acuzându-l pe Djokovic că asta nu-i mentalitate de luptător. Dar poate la acest moment este tot ce poate să dea pe teren, iar pe termen mediu e mai înțelept să caute cauzele decât să dea declarațiile ”potrivite” în conferințele de presă.

Mouratoglou indică spre deplasare ca fiind cauza primă a acestor probleme majore pe rever. El spune că Novak nu mai ajunge la timp la minge și nu mai lovește în fața corpului. Este interesant că Mouratoglou a indicat către probleme de deplasare și când Rafael Nadal a trecut prin perioada sa de derută în 2015-2016. Atunci, toată lumea vedea doar că reverul său ateriza scurt și dreapta își pierduse din mușcătură, dar în spatele acestor probleme stătea tot o deplasare un pic mai înceată. Pe de altă parte, tot Mouratoglou, în cartea sa, The Coach, indică spre lipsa încrederii ca o cauză a crispării și tensiunii musculare care poate rezulta în lovituri slabe. Novak bifează toate aceste căsuțe. Dacă recenta sa colaborare cu Agassi se permanentizează, vor avea amândoi de muncă.

În plus, așa cum a semnalat colegul său de suferință, Andy Murray, atunci când lucrurile nu merg bine, tendința este să despici firul în patru și să complici și mai tare situația. Apariția lui Lendl la Roland Garros lângă Andy a dus și la o abordare mai simplificată a lucrurilor: ”M-a forțat să mă întorc la lucrurile esențiale”, a spus Murray. Până acum, îi merge mai bine decât lui Novak. Scoțianul nu-i impenetrabil, dar este încă în turneu.

Dominic Thiem se anunță acum și de facto ca o amenințare. Este prima lui victorie contra lui Novak (avea 5-0 în h2h) și de asemenea, primul scalp important pe care-l ia într-un meci cu miză la un Slam. Cu toții știam că Thiem are ce-i trebuie pentru a fi periculos pe zgură, dar degeaba credeam noi dacă el nu credea suficient cât s-o ducă la bun sfârșit. Acum știe ce înseamnă să fie, oficial, pretendent la un titlu de Slam. Să vedem cum duce această nobilă povară.

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi