Înfrângere, dar o experiență în plus: Irina Begu se oprește în sferturi la Madrid, bate la ușa Top 30

Treizecizero | 7 mai 2015

Irina Begu va ocupa de săptămâna viitoare locul 31 în clasamentul WTA. Begu a pierdut în sferturi și în turneul de dublu, unde a făcut pereche cu Lara Arruabarrena. Cele două au fost învinse de Muguruza/Suarez Navarro.

Petra Kvitova i-a oprit drumul Irinei Begu în turneul de la Madrid, învingând-o pe româncă în sferturile de finală, 7-5, 6-3. Rămâne cea mai bună performanță într-un turneu de o astfel de importanță pentru Irina, care va urca de săptămâna viitoare șase poziții. Locul 31, la mai puțin de 50 de puncte de locul 30, este cea mai bună clasare din cariera Irinei.

N-a fost rău. Putea fi mai bine, era loc de mai bine, dar până la urmă, Irina își continuă politica pașilor mărunți care a adus-o la un pas de Top 30. Kvitova rămâne vulnerabilă pe zgură, iar începutul de meci a găsit-o făcându-și cu dificultate serviciul. Irina, care-și încheiase primul serviciu la zero, cu un forehand winner în lung superb, a profitat și a reușit primul break la 1-1, după un punct în care a alergat mult, a scos tot și a obținut eroarea neforțată. 

Game-ul important a fost însă cu greutate. Irina s-a văzut rapid condusă, 0-40, dar a salvat primele trei mingi de break. Nu și pe a patra, când Petra a controlat schimbul încă de la serviciu și a dominat cu reverul, parte de pe care a găsit un contre-pied inspirat.

De aici, s-a mers mai departe cu serviciul până la 6-5, timp în care s-au schimbat lovituri strașnice și s-au reușit de ambele părți puncte spectaculoase. La 6-5 pentru Petra și 30-15 pentru Irina, s-a jucat ceea ce a fost, foarte probabil, un moment psihologic al meciului. Irina a controlat rally-ul și probabil că a simțit că ar fi trebuit să-l câștige în două rânduri: întâi când un running forehand în lung de linie a fost scos excelent de cehoaică, a doua oară la ultima lovitură din punct, când Begu a încercat pe cealaltă latură, dar reverul ei a ieșit de puțin în out. Am mai scris în mai multe articole recente despre efectul devastator pe care îl are un punct pe care simți că ai fi trebuit să-l câștigi, pe care l-ai atacat bine, dar pe care adversara îl câștigă cu un efort defensiv peste medie. Mai ales când el se întâmplă într-un astfel de moment important al setului, încrederea are de suferit, și așa s-a întâmplat și aici: în loc de tiebreak, Irina a pierdut și următoarele două puncte, și setul odată cu ele. Uneori, meciuri aparent strânse se decid într-un punct, într-un detaliu, într-un amănunt aproape insignifiant de la distanță. Iar Kvitova, care a jucat infinit mai multe astfel de situații decât Irina, a știut să simtă momentul oportun și să sprinteze decisiv. 

Urmările șocului s-au simțit și în începutul setului secund, punct întotdeauna nevralgic dacă mintea îți rămâne cumva la circumstanțele în care ai pierdut setul anterior. Irina n-a reușit să se detașeze cu adevărat și și-a cedat rapid serviciul, dominată de o Petra tot mai agresivă de pe ambele părți. Făcut sandwich între două hold-uri solide ale Petrei, break-ul a fost suficient ca să decidă setul. Odată încheiată partea sa în care presiunea a fost mai mare, meciul a curs liniștit către deznodământ; Irina și-a stabilizat jocul, a mai reușit lovituri direct câștigătoare frumoase și și-a făcut treaba până la final, salvând trei mingi de meci în serviciul de la 2-5. A  obligat-o pe campioana de la Wimbledon să servească pentru semifinale, ceea ce s-a și întâmplat. Petra evită să fie eliminată pentru al doilea an consecutiv la Madrid de o româncă și merge în semifinale, unde o va întâlni pe Serena Williams, în vreme ce Irina rămâne cu satisfacția primului astfel de traseu într-un turneu Mandatory.

Facilitat și de retragerea lui Petkovic, parcursul Irinei, care le-a eliminat pe Kurumi Nara și pe Barbora Strycova, adaugă încă o cărămidă la acest sezon în care a doua româncă a momentului în tenis își procură tot mai des locuri în fazele avansate ale turneelor. 

Deocamdată, acesta e primul pas. Irina va trebui să găsească o cale de a-și impune cuvântul în confruntările cu aceste jucătoare mai bine clasate, pentru că, mai mult sau mai puțin, ea a fost în meci în toate înfrângerile suferite în 2015 cu Bouchard (la AO), cu Radwanska (la Miami), cu Kerber (la Charleston) și cu Kvitova. În fapt, acesta e primul meci din cele enumerate în care Irina nu ia set, dar n-a fost deloc departe de tiebreak. Din măcar două dintre aceste meciuri, Irina putea ieși cu victorie dacă poate ar fi crezut un pic mai mult. E important însă de păstrat frecvența cu care Begu își obține astfel de meciuri tari, și face asta tocmai pentru că, în marea majoritate a cazurilor, ea își câștigă meciurile pe care se presupune că trebuie să le câștige.

Post-Madrid, Irina urcă pe locul 31, un career-high, și are șansa ca săptămâna viitoare să își consolideze un loc printre capii de serie de la Roland Garros, ceea ce nu e doar flatant, dar îi oferă șansa să facă un traseu lung și la al doilea Slam al anului. Din acest punct de vedere, Roma va fi importantă de urmărit din punct de vedere al clasamentului atât pentru Irina, cât și pentru Simona, care va încerca să obțină postura de cap de serie 2 la Paris. Tragerea la sorți pentru Roma este vineri seara. 


Kuznetsova revine în semifinalele unui turneu important

Meciul zilei în turneul feminin a fost reușit de Svetlana Kuznetsova; la o zi după ce o învinsese într-un alt maraton pe Sam Stosur, Sveta s-a întors pe teren și a petrecut alte trei ore și cinci minute contra Luciei Safarova 5-7, 7-6 (5), 7-6 (3). Încă o dată, fosta campioană de la Roland Garros a flirtat cu înfrângerea: Safarova nu doar că a avut 5-2 în tiebreak-ul setului secund, dar a mai condus și cu 5-3 în decisiv, beneficiind și de două mingi de meci la 5-4. Sveta o va revedea pe Maria Sharapova, care conduce h2h-ul cu 8-4, însă niciunul dintre aceste meciuri nu s-a jucat pe zgură. 

Maria a învins încă o dată în trei seturi, 6-1, 3-6, 6-3 cu Caroline Wozniacki, și pare că intră în ritmul obișnuit pe zgură, adică victorii luptate, în care deznodământul pare pus sub semnul întrebării mai mult sau mai puțin, dar în care Masha joacă mai bine punctele mari pe linia de sosire. 

Kyrgios se oprește după victoria cu Fed

După nebunia din ziua precedentă, lucrurile au fost mult mai liniștite în turneul masculin. Au mai apărut, ocazional, câteva tiebreak-uri, dar favoriții și-au câștigat destul de confortabil meciurile. Notabilă e victoria din nou clară a lui Rafa, care îl va întâlni acum pe Grigor Dimitrov în sferturi. Bulgarul a obținut în sfârșit o victorie contra unui adversar cu nume, scoțându-l pe Stan Wawrinka, în măsura în care mai putem declara surprinzătoare eliminările premature ale lui Wawrinka. Chiar și așa, poate cineva să spună cu certitudine că nu e posibil în orice moment un alt turneu cap-coadă strașnic pentru Stan the Man? Poate Roma; a mai făcut finală în trecut acolo.

Nick Kyrgios a confirmat și el Blestemul lui Fed, aliniindu-se unui trend care spune că marea majoritate a jucătorilor care îl înving pe Federer ajung să piardă în turul imediat următor. Kyrgios a cedat cu John Isner, dar victoria cu Roger rămâne un reper suficient de important pentru tânărul australian încât să-l ajute post-Madrid. “Simțeam că privesc meciul, nu iau parte la el”, a spus Nick. Big John, care leagă un traseu solid la Madrid, îl va vedea în sferturi pe Tomas Berdych, campionul traseelor solide anul acesta. N-a fost turneu la care cehul să n-ajungă în sferturi sau mai bine; problema e că, din toate aceste rezultate foarte bine, Tomas încă n-are un trofeu de arătat. 

Pe jumătatea inferioară a tabloului am ajuns la mult-anticipatul rematch din sferturi între David Ferrer și Kei Nishikori. Dacă va fi ceva similar cu ce ne-au arătat cei doi în trecut, inclusiv la meciul de anul trecut, trebuie să ne așteptăm la un alt maraton. Vorba de pe Twitter, cei doi riscă să ajungă să joace până la 3 dimineața chiar și dacă vor începe la o oră absolut decentă.

Apropo de 3AM-gate, Andy Murray a continuat să amintească despre noaptea trecută după ce l-a expediat pe Marcel Granollers, explicabil stors după teribilul efort din meciul cu Gael Monfils.  “Dacă vrei să dai oamenilor șansa să-i vadă pe jucătorii de top, e simplu: nu-i programa la 3 dimineața”. Dar lucrurile s-au aprins destul de zdravăn pe subiect, suficient ca ATP să se simtă obligat să dea un comunicat și să anunțe că va studia problema programărilor. Nici fetele nu-s mulțumite: Sharapova, cea care a fost pusă toată săptămâna să joace dimineața, a spus că i-ar prinde bine să nu se mai trezească măcar o zi cu noaptea-n cap pentru antrenamente și că e de așteptat ca la Madrid să fie probleme.

Murray, “noul specialist pe zgură”, îl va întâlni pe Milos Raonic în întregirea tabloului sferturilor pe tabloul masculin.

| Foto: Jimmie48 Tennis Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi