Indian Wells, sferturi: Federer e de neatins, Chung va încerca să fie el cel care-l oprește

Radu Marina | 15 martie 2018

Roger Federer – Hyeon Chung,  Borna Coric – Kevin Anderson, Sam Querrey – Milos Raonic, Juan Martin Del Potro – Philipp Kohlschreiber sunt sferturile masculine de anul acesta ale primului Masters al sezonului. Dacă prezența lui Federer, Delpo, Chung sau Anderson în ultimii opt nu e întâmplătoare, date fiind începuturile lor de an, Raonic, Querrey, Coric și Kohlschreiber vin de departe. 

În meciul cu Chardy, Federer a reușit iar să facă lucrurile să pară ușoare, deși per total meciul a fost echilibrat. Chiar dacă francezul a dictat ca de obicei cu forehand-ul și a servit consistent (71% puncte câștigate cu prima servă), Federer a fost de neatins: doar șase erori neforțate, niciun punct pierdut cu primul serviciu în tot meciul și un procent de 90% puncte câștigate cu serviciul. A fost pentru a cincea oară în cariera lui Federer când a câștigat un meci fără să piardă niciun punct cu prima servă.

Cu victoria obținută noaptea trecută, Roger Federer e la o singură victorie distanță de a rămâne pe locul 1 mondial și de a-și egala cel mai bun început de sezon din carieră, ultima dată reușind asta în 2006 (16-0).

Ca aceste lucruri să se întâmple, Federer trebuie să treacă de Hyeon Chung, care s-a calificat în primul lui sfert de finală la un turneu Masters după 6-1, 6-3 cu Pablo Cuevas. Va fi reeditarea semifinalei de anul acesta de la Melbourne, întreruptă la 6-1, 5-2 pentru elvețian, din cauza accidentării suferite de jucătorul asiatic. Chung va avea acum o nouă șansă să arate că așteptările în ce-l privește sunt îndreptățite; asta dă o dimensiune în plus meciului.

Până în această săptămână, Chung nu avea nicio victorie la Indian Wells, iar cel mai bun rezultat la un Masters era un tur trei în Canada.

Despre întâlnirea cu Federer, Chung spune că știe la ce să se aștepte și e foarte important să se bucure de ocazie și să simtă bine mingea. „El joacă foarte bine, poate face orice pe teren, așa că trebuie să încerc să joc foarte repede, să servesc bine și să fiu solid de pe linia de fund”.

Planul sună bine, dar importantă e execuția. Chung e capabil să deranjeze prin modul în care lovește, poate surprinde prin rapiditate, se află într-o perioadă a carierei în care are mare încredere, dar într-un meci cu Federer, mai ales acum, contează prea puțin ce face adversarul. Însă dacă Chung reușește să stea aproape cu serviciul și își pune la treabă returul excelent, poate spera la mai mult din această întâlnire. Așa cum observa și el, serviciul lui, care nu e neapărat o armă, va fi esențial.

În afară de Chung, noua generație mai e reprezentată la Indian Wells și de Borna Coric, care a ajuns în sferturi după un parcurs impresionant. Până la meciul cu Fritz din optimi, croatul cedase doar nouă game-uri și trecuse de Albert Ramos Vinolas, cap de serie 19 și Roberto Bautista Agut, favorit 11. Și ar fi putut încheia și meciul cu Taylor Fritz (6-2, 6-7, 6-4) în două seturi dacă era puțin mai atent pe finalul setului doi, unde a condus cu 5-3 iar în tiebreak a avut o minge de meci.

Coric pune acest rezultat mare pe seama schimbării echipei și a jocului mai agresiv. Acest rezultat e important pentru Borna, dar nu e prima dată când ajunge într-un sfert de finală la un Masters (Cincinnati 2016, Madrid 2017). Diferit  e faptul că se simte un jucător mult mai bun acum, chiar dacă e departe de locul în clasament pe care îl atingea în perioada 2015-2016.

La finalul anului trecut, Borna a considerat că are nevoie de o schimbare. Iar schimbarea a început întâi cu echipa și mai apoi cu jocul lui, încercând să fie și mai agresiv. Și-a înlocuit toată echipa, începând de la antrenor, la partener de antrenament, fizioterapeut și manager, iar din acest an lucrează cu Riccardo Piatti (cel care i-a mai antrenat pe Ljubicic, Djokovic sau Raonic), Kirstijan Schneider, în vreme ce Ivan Ljubicic îi este manager. Croatul își împarte timpul între responsabilitățile pe care le are în echipa lui Federer și alți jucători ale căror destine le urmărește; tânăra Marta Kostyuk e și ea manageriată de Ivan.

Pentru Coric urmează Kevin Anderson, care continuă să fie foarte constant. Sezonul acesta a jucat 5 turnee, la trei dintre ele a făcut finală și acum e în sferturi, după ce l-a învins în trei seturi pe Pablo Carreno-Busta.

În partea de jos a tabloului, sferturile stabilite sunt Querrey – Raonic și Del Potro – Kohlschreiber. Milos și Sam se întâlnesc pentru a cincea oară (2-2 în H2H), într-un meci din care, indiferent ce se întâmplă, amândoi au de câștigat. Querrey a avut un început de an foarte slab, iar Raonic, ieșit din Top 30 și revenit cu greu după accidentarea suferită anul trecut, reușise o singură victorie anul acesta.

Cât despre Delpo, el își vede înainte de seria de victorii începută la Acapulco, ajunsă acum la 8 meciuri. A avut ceva emoții cu Leonard Mayer, condus cu un set și împins în tiebreak în al doilea, dar a reușit a patra victorie din tot atâtea întâlniri cu Leo. Îl va întâlni pentru un loc în semifinale pe Philipp Kohlschreiber, care a ajuns, în sfârșit, după 14 încercări, în sferturi la Indian Wells. Pentru Kohli e un rezultat foarte important, mai ales că sezonul acesta nu reușise să lege 2 victorii la niciun turneu iar ultima dată când se califica în sferturi la un Masters se întâmpla în 2010. Bonus și prima victorie vs. top 10 a neamțului din 2016 încoace, cea obținută în turul trei la Marin Cilic, favorit 2.

***

Nou în 30-0 Shop

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – se întoarce în ediția a doua! Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar. Și, în spiritul locului, am pregătit și câteva bunătăți extra 🙂

Noua ediție vine cu:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum, cu peste 120 de imagini realizate de unii dintre cei mai buni fotoreporteri din lume;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți un exemplar de AICI. Poate fi un cadou perfect sau un obiect de colecție, de o valoare emoțională aparte peste ani!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi