Indian Wells: Înfrângere tristă pentru Monica; Nadal și Murray trec cu emoții

Camelia Butuligă | 9 martie 2014

Monica Niculescu a avut o minge de meci în setul doi al meciului cu Ekaterina Makarova, dar a pierdut până la urmă în trei seturi. Simona Halep joacă în seara asta, de la ora 20:00, în deschiderea programului de pe terenul 2.

Într-un început de sezon plin, punctat cu multe rezultate foarte bune, Monica Niculescu are, în egală măsură, și câteva înfrângeri din alea care îți rup inima-n două. În capul listei s-a instalat confortabil meciul cu Makarova, din turul 2 de la Indian Wells, pe care Monica l-a pierdut în trei seturi epuizante. Trei ore și cinsprezece minute a durat lupta, timp în care românca a avut, în câteva rânduri, inițiativa. Niculescu a condus cu 7-5 și 4-2, moment în care lucrurile au luat-o razna. Întâi Makarova a întors și a servit pentru set la 5-4, apoi Moni a făcut rebreak, apoi au urmat două game-uri imense, cu multe egalități și răsturnări de situație, cea mai importantă clipă fiind, cu siguranță, mingea de meci ratată de Niculescu la 6-5. Invariabil, s-a ajuns în tiebreak, pe care Makarova l-a câștigat la 3, punând capăt unui set care a durat singur o oră și jumătate. 

Monica a avut o ultimă tresărire, începând setul decisiv cu un break, dar acolo s-au terminat resursele ei, din păcate. S-a ajuns repede la 1-5, și, în ciuda unui asalt tardiv, Makarova și-a păstrat cumpătul și a închis: 5-7, 7-6, 6-3. Este a doua oară când Niculescu pierde la Makarova în acest an într-un turneu important, după eliminarea suferită la Australian Open, în turul al treilea.

Din păcate, alt rezultat cu repetiție, și tot cu un final nefericit, s-a înregistrat și în celălalt meci care a implicat o româncă. Sorana Cîrstea a pierdut din nou cu Camila Giorgi, la fel ca și anul trecut, la Wimbledon. A fost 7-6, 6-3 pentru italiancă; în condițiile în care stilurile celor două sunt, practic, similare, diferența s-a făcut în special la procentajul pe primul serviciu. 

Am rămas, astfel, cu Simona Halep, care va da startul în programul zilei de duminică. Meciul ei cu Lucie Safarova este programat de la ora 20:00, ora României, pe terenul 2. La rândul său, Victor Hănescu îl întâlnește în sesiunea de noapte pe Novak Djokovic (nu înainte de ora 4:00, ora României).

Nadal şi Murray îşi câştigă la mare luptă meciurile de debut

În afară de Rafa Nadal, cred că n-a fost nimeni mai uşurat decât Larry Ellison că Radek Stepanek nu l-a scos în turul doi pe campionul en-titre. „I was a little bit of lucky”, a spus Nadal după meci (2-6, 6-4, 7-5). Un pic norocos, dar și un pic Rafa: la 2-3 în decisiv, pe serviciul lui Rafa, Stepanek a avut 40-0. De acolo, Nadal a făcut un serviciu câştigător, un as şi la 30-40, punctul meciului (video, mai jos): după un schimb intens, Stepanek a atacat fileul pe reverul lui Nadal, însă a fost lăsat fără replică de un passing shot în cross, marcă înregistrată, care a aruncat stadionul şi pe Larry Elisson cu braţele în aer.

Stepanek a avut un plan simplu, bazat pe jocul lui de atac: să urce la fileu cât mai des, atacându-l pe Nadal cu drepte în lung de linie. Planul a funcţionat perfect în primul set, care s-a dus în contul cehului cu 6-2 în puţin peste jumătate de oră. Oare a contat şi faptul că din tribună privea Lukas Rosol?

În mod cert, pe Nadal nu l-a ajutat foarte tare faptul că a făcut 8 duble greşeli (cele mai multe într-un meci oficial în toată cariera lui, incluzând meciurile 3 din 5 seturi!), şi apoi, faptul că loviturile lui cu prea mult spin nu au fost greu de abordat de către vicleanul Stepanek.

Ca şi împotriva lui Federer în Dubai, jocul lui Stepanek s-a dovedit o ghicitoare greu de descâlcit, dar nu imposibil. Cehul are destule lacune în joc şi un adversar de talia lui Federer sau Nadal se pot împiedica un set, dar îi vor găsi până la urmă punctele slabe. Unul dintre ele a fost, aseară, constanţa dreptei sale în lung de linie: la începutul meciului era lovitura care-i făcea puncte, în setul trei îi aduna neforţate. Nadal, maestru tactician, s-a prins şi spre sfârşitul meciului l-a presat sistematic pe acea parte.

Ca şi anul trecut, Rafa are un start în forță (record de 17-1 până acum), dar faţă de începutul triumfal din 2013, anul acesta parcă planează mai multe îndoieli asupra jocului său, multe din ele cauzate de problemele fizice cu care se confruntă de la AO încoace. Rafa are nevoie de ritm pentru a juca bine, şi cu cât va aduna mai multe meciuri la rând, cu atât va deveni mai periculos. Cu atât mai bine dacă va trebui să treacă prin câteva lupte precum cea de aseară cu Stepanek – lupta face bine la tenul mallorcan, ştim cu toţii. Următorul adversar este mercurialul Dolgopolov, care va fi un partener numai bun de antrenament pentru Rafa.

Andy Murray e cam în aceeaşi situaţie cu Nadal: amândoi îşi caută ritmul şi au nevoie de victorii pentru a trece de problemele pe care le-au avut cu spatele. Ca şi Rafa, Andy a pierdut primul set, tot la un ceh cu antecedente de buturugă mică care răstoarnă carul mare: Lukas Rosol. Meciul a început chinuit pentru amândoi: în primele cinci game-uri nu se câştigase nici măcar un singur punct pe serviciul advers. Gradul de spectaculozitate era doar un pic peste nivelul la care te ia somnul. Murray a recunoscut că a jucat pasiv – la sfârşitul setului unu şi imediat la începutul celui de-al doilea şi-a pierdut de trei ori consecutiv serviciul. „Lukas loveşte foarte tare şi, dacă îi dai voie să dicteze, meciul devine foarte dificil”.

Norocul lui Murray a fost că, deşi Rosol a lovit tare, multe din mingi au aterizat afară. Asta, plus faptul că Andy a început să joace mai agresiv, au schimbat cursul meciului: în decisiv, Murray era cel care aduna două breakuri. Ca şi cu Stepanek, povestea a fost aceeaşi: jucătorul mai bun a găsit o cale să câştige (4-6 6-3 6-2). Următorul adversar, Jiri Vesely (tot ceh), ar trebui să mai adauge ceva la încrederea scoţianului.

Divizia elveţiană înaintează lejer

Multă lume era curioasă cum va performa Stan Wawrinka la primul său meci după Australian Open. Stan şi-a luat o pauză prelungită după câştigarea primului său GS: i-a luat ceva să conştientizeze ce a realizat şi să se adapteze la noul său statut de Swiss Number 1 şi câştigător de Grand Slam. Adversarul din primul său meci la Indian Wells era unul celebru pentru înălţimea, serviciul şi tweet-urile sale: Ivo Karlovic. Stan a rezolvat însă toate îndoielile trecând sec, în două seturi: 6-3 7-5, fără să trebuiască să joace niciun tiebreak!

În conferinţa de după, el a rezolvat la fel de sec şi agasanta întrebare despre cum se simte acum, că e clasat mai bine decât Federer: „Oamenii pot să mă întrebe şi de o sută de ori despre ce înseamnă să fii cel mai bun jucător elveţian, eu voi da acelaşi răspuns. Nu mă interesează deloc că sunt înaintea lui Roger în clasament. E foarte simplu”. Ok, Stan, dar noi vom mai pune paie pe foc cu o statistică: este prima dată de la Sydney 2001 când Federer intră într-un turneu ca al doilea jucător elveţian. Atunci era clasat pe 30, după Marc Rosset, pe 29.

Dacă tot vorbim de Federer, să menţionăm că şi-a câştigat meciul cu Paul Henri Mathieu în două seturi eficiente, cu singura scăpare că, atunci când servea la 5-4 pentru meci, şi-a pierdut serviciul din senin, după ce, anterior, ratase un matchpoint. Federer mai are emoţii în momentele cruciale din meci; PHM nu avusese nicio şansă de break până atunci), dar partea bună e că le remediază până la urmă: 6-2, 7-6 (5). Va juca cu Tursunov în următorul, ar trebui să fie bine.

Următorul adversar pentru Stan este Alejandro Falla, care a trecut de un Jerzy Janowicz care se pare că nu-şi mai găseşte calea de la Wimbledon-ul de anul trecut, ultimul său rezultat notabil, asta și pe fundalul unor probleme de sănătate. Jerzy a avut meciul în mână: a servit pentru meci, dar şi-a pierdut serviciul şi apoi în tie-breakul decisiv a făcut o dublă greşeală la matchpoint. 6-3 2-6 7-5(5). Ouch.

Ana-Drama Ivanovic şi Fabio Clownini, victorii între distracţie şi exasperare

Se ştie că meciurile Anei nu sunt pentru cei slabi de înger, iar ale lui Fabio sunt contraindicate oamenilor serioşi. Amândoi şi-au consolidat aseară reputaţiile de jucători talentaţi dar… olecuţă imprevizibili.

Ana a fost confruntată cu tenisul exploziv al ucrainiencei Elinei Svitolina, nominalizată anul trecut la premiul WTA Newcomer of the Year şi cu care Simona Halep a avut un meci foarte dificil în Fed Cup. Svitolina a avut un set şi un break avantaj, dar ce sunt un set şi un break în tenisul de azi? E ca şi cum ai avea 2-1 şi 30-0. Ivanovic a egalat situaţia cu ajutorul unei coregrafii alcătuite din lovituri, pumni încleştaţi, „ajde”-uri şi a publicului care o iubeşte cam peste tot unde merge. Svitolina nu s-a lăsat nici ea mai prejos la capitolul teatru: după un swing volley cu terenul liber pe care l-a trimis în fileu, a făcut un fel de piruetă exasperată, combinată cu un ţipăt, şi a reuşit cumva să se împiedice în propriile picioare şi să aterizeze pe jos. Asta da coordonare de atlet profesionist.

După două ore şi jumătate, 26 de mingi de break, 10 breakuri, chemări de antrenori şi un MTO, Ana a chicotit ghiduş: „It’s a fine line, isn’t it?” Sunt de acord că replica asta descrie foarte bine meciul de aseară, câştigat cu 4-6 7-5 7-6(1), dar şi întreaga carieră a lui Ivanovic. Următoarea adversară este o nucă mai tare decât adolescenta ucraineancă: Sloane Stephens, care s-a trezit din amorţeala care pare s-o cuprindă în afara Slamurilor şi a trecut convingător de altă tânără speranţă, croata Alja Tomljanovic, cu 6-4 6-0.

Fabio Fognini a avut parte de un conflict colorat cu invective cu arbitrul de scaun (care mai fusese prins într-un incident şi în ziua dinainte cu Istomin) şi cu supervizorul Lars Graf.  Meciul era deja la cote explozive, după ce, la 5-2 pentru Fognini în setul unu, Harrison rupsese o rachetă şi câştigase apoi 5 gameuri consecutive pentru a lua și setul cu 7-5. Setul doi a continuat în aceeaşi notă exuberantă: la 1-0 pentru Fognini, servicul lui Harrison şi 15-30, are loc punctul cu pricina, în care mingea lui Fabio aterizează pe linie, se strigă out, Fognini contestă şi Hawkeye îi dă dreptate. Arbitrul dictează rejucarea punctului şi Fognini explodează, argumentul lui fiind că Harrison era depăşit de minge şi n-ar mai fi putut s-o returneze. Argument care, trebuie să recunoaştem, pare destul de valid judecând după reluări. Urmează un discurs piperat cu injurii şi gesturi largi, mediteraneene; este chemat Lars Graf, care nu pare impresionat, iar Fognini pierde lupta: punctul se va rejuca. Dar cum s-a mai văzut în cazul multor jucători, cearta cu arbitrii reuşeşte să-l mobilizeze pe Fabulous Fabio, care trece prin setul 2 în trombă, câştigând 5 din cele 6 gameuri jucate apoi şi ducând meciul, în uralele publicului şi tristeţea arbitrului, în decisiv.

Fognini, cu toate ieşirile dubioase pe care le furnizează cu generozitate, este un jucător de tenis foarte talentat. Meciul, câştigat de el cu 6-4 în decisiv, a mers la jucătorul mai bun, asta e clar. Acum, faza cea mai tare e că adversarul din turul următor va fi nimeni altul decât… Gael Monfils. Meciul ăsta nu trebuie ratat! Deja mi-e milă de nefericitul care va avea nenorocul să arbitreze…

Unde sunt superputerile de altădată?

Din 28 de jucători înscrişi, America mai are 4 jucători rămaşi pe tablourile principale. Canada însă are un procentaj excelent: din 6 înscrişi, 4 merg înainte. „Puţini, dar buni” este motto-ul canadienilor. Încă o ţară care a suferit ieri pierderi grave este Germania. La feminin, singura nemţoaică rămasă în concurs este Annika Beck, după ce Goerges a pierdut clar la Sharapova, iar spaniola Torro-Flor şi canadianca Wozniak au furnizat surprizele la feminin, eliminând două dintre favoritele zilei, Kerber şi Lisicki. Ambele meciuri au avut câte trei seturi şi câte un tiebreak. Kerber a fost copleşită de puterea loviturilor lui Torro-Flor (60 de winners a avut spaniola!), iar Sabine a fost copleşită de propriile ei emoţii, pierzând tiebreakul decisiv după ce avusese 4-0 şi 5-2. Martina Hingis nu are noroc cu antrenoratul: după ce eleva ei anterioară, Pavlyuchenkova, a pus capăt colaborării destul de repede, nici parteneriatul cu Lisicki nu pare să dea rezultate.

Nole a ieșit de la dublu

Din perechile inedite pe care le vedem în fiecare an la IW, câteva au ieşit deja. Cel mai tristă sunt pentru cei doi uriaşi gentili, Delpo şi Cilic, care, deşi au luptat cu vitejie, au căzut victime experimentaților Nestor şi Zimonjic. Djokovic şi Krajinovic au fost şi ei învinşi de altă pereche care joacă „la înălţime”: Gulbis/Raonic. Cei doi vor avea onoarea şi deosebita plăcere să se întâlnească cu posesorii a 18 GS-uri în turul următor: Fedrinka sau Wawerer, depinde cum vă sună mai bine. Gulonic (sau Raolbis?) ar face bine să aibă serviciile alea monstru asupra lor.

Best of the rest

Tweetul zilei
Serena complimentând kitul Mariei

 

Poza zilei

 

Declaraţia zilei

„Voiam să mă duc la petrecerea de după Oscaruri, dar Grigor a sosit în oraş şi priorităţile mele s-au schimbat”- Maria Sharapova

Sărbătorita zilei

Petra Kvitova şi-a aniversat ieri ziua de naştere. La mulţi ani!

Fanul zilei

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi