Încă un pas până la un nou Nadal – Federer

Adrian Țoca | 15 martie 2012

Încă un pas până la un nou Nadal – Federer

Cei doi mari campioni au mai făcut un pas către o nouă întâlnire, a 28-a din îndelungata şi pasionanta lor rivalitate, după ce ambii şi-au câştigat meciurile din optimile de la Indian Wells. 

A fost, ca şi cu un tur în urmă, o zi cu grade diferite de dificultate. Dacă Nadal nu a avut emoţii aproape deloc cu Dolgopolov, Federer a trebuit să revină, pentru a doua oară în mai puţin de 24 de ore, de la 0-1 la seturi.

Ca de fiecare dată când îl întâlneşte pe Dolgopolov, Nadal a câştigat lejer. Magia ucraineanului, acele mingi cu efect ciudat, loviturile de ping-pong cu care Dolgo îi derutează complet pe alţi jucători, nu funcţionează şi cu Rafa. Şi asta pentru că Dolgopolov nu reuşeşte să replice intensitatea lui Rafa, nu poate să-şi ridice nivelul de implicare fizică la cel al spaniolului. Pentru fiecare trick-shot al acestui “jucător nebun” , cum l-a catalogat însuşi Nadal, spaniolul are răspuns, pentru că munceşte mai mult. Şi-i sunt suficiente câteva erori ale ucraineanului pentru ca să capete control asupra meciului. Aşa s-a întâmplat şi de această dată. Dolgopolov a “răbufnit” doar preţ de câteva minute, în game-ul în care Nadal a servit pentru primul set, având şi o şansă de break, dar s-a stins apoi repede, în ceea ce a devenit o victorie simplă pentru Rafa: 6-3, 6-2.

S-a pornit greu

Aflat la prima întâlnire cu brazilianul Bellucci, Federer a pornit greoi, făcând un prim set modest, în care şi-a pierdut de două ori serviciul. Thomaz a jucat foarte inteligent şi curajos, forţându-l pe elveţian să se mişte, scoţându-l din zona de confort şi adunând ca o furnică erorile neforţate numeroase ale acestuia. A fost însă de ajuns, exact ca şi în meciul cu Raonic, un break în game-ul inaugural al setului secund, pentru ca Federer să se trezească. “Mi-a fost greu să fac trecerea de la meciul de ieri, cu Raonic, meci jucat seara târziu, la cel de azi, cu un alt tip de adversar, jucat în plină zi”, a recunoscut Federer. 

Elveţianul a închis setul  doi cu un alt break, dar, cumva surprinzător, Bellucci nu s-a pierdut cu firea în decisiv, astfel că s-a mers cu serviciul până la 4-4, când două erori cu reverul ale lui Federer l-au adus pe acesta într-o postură  nu tocmai comodă, 0-30 pe propriul serviciu, într-un moment în care un break ar fi putut fi fatal. Roger a servit însă senzaţional următoarele 4 puncte, mingea neîntorcându-se în niciunul dintre cazuri. Cumva natural, Federer a făcut break-ul decisiv în game-ul următor, închizând un meci greu, scor 3-6, 6-3, 6-4. “Când joci bine, e simplu. Dar astea sunt victoriile care te fac să te simţi mai bine”, a spus el.

A patra oară în 2012 cu Del Potro

Ca să ajungă în semifinale, la întâlnirea cu Nadal, Federer mai are de trecut un alt obstacol greu, încă unul într-un traseu foarte dificil pentru el la acest turneu. Pentru a patra oară în 2012, după episoadele Australian Open, Rotterdam şi Dubai, Federer îl va întâlni pe Juan Martin Del Potro. Argentinianul l-a eliminat pe Dennis Istomin după un meci destul de epuizant. Două ore şi 45 de minute au stat cei doi pe teren, finalmente Del Potro eliminându-l, 7-6, 6-7, 6-2, pe jucătorul  care îl scosese, în turul anterior, pe David Ferrer. 

Del Potro are acum un bilanţ de 19-4 în 2012, trei dintre cele patru înfrângeri fiind în faţa lui Federer. În continuă ascensiune, argentinianul a crescut de la meci la meci, punându-i cele mai multe probleme în semifinala de la Dubai.

Nadal – Nalbandian, rejucarea unui meci excepţional

Prezent pe tablou graţie unui wildcard, David Nalbandian, acum abia locul 74 în lume, a reuşit una dintre cele mai bune evoluţii ale sale din ultimul an, confirmând că traversează un moment excelent în 2012. Nalby a intrat pe lista revenirilor de la Indian Wells, salvând o minge de meci înainte de a-l învinge pe Tsonga, scor 3-6, 7-5, 6-3. 

Nadal şi Nalbandian s-au mai întâlnit o dată la Indian Wells, în optimi, în 2009. Atunci Nalbandian a condus cu 6-3 şi 5-3, a avut cinci mingi de meci, dar a pierdut în faţa lui Rafa cu 6-0 în decisiv.

Ultimul calificat în sferturi este Gilles Simon, care l-a învins pe Ryan Harrison cu 7-6, 5-7, 6-1, astfel că programul complet al sferturilor este următorul: Djokovic – Almagro, Simon – Isner, Del Potro – Federer, Nalbandian – Nadal. 

Pe tabloul feminin, Azarenka a învins-o, 6-0, 6-2, pe Radwanska, iar Angelique Kerber a trecut de Na Li, 6-4, 6-2, cele două învingătoare urmând să joace prima semifinală. Mai sunt de jucat două sferturi: Bartoli – Ivanovic şi Kirilenko – Sharapova.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi