În plină vacanță, Brazilia ne salvează de monotonie: Hănescu și Ungur merg la Challenger Finals

Adrian Țoca | 26 noiembrie 2012

În plină vacanță, Brazilia ne salvează de monotonie: Hănescu și Ungur merg la Challenger Finals

Și ziceați că v-ați plictisit, că așa nu se mai poate, că ajunge cu pauza de tenis? Ei bine, dracul nu-i într-atât de negru. În timp ce fanii de pe toate meridianele se plâng că n-au ce comenta și scotocesc de zor după hot shots și rezumate măiestre prin arhivele YouTube-ului, mare parte din jucători și jucătoare și-au încheiat deja vacanța sau, dacă n-au făcut-o, se pregătesc să se scuture de nisip și să facă bagajul: înapoi la sală și la muncă! Obrazul subțire cu cheltuială se ține, unde “obraz subțire” echivalează cu un nou sezon lung și solicitant. Până la primele turnee din emisfera sudică mai e o lună, lună care va fi umplută cu antrenamente sofisticate, complexe și adesea secrete. Între timp, penuriei de știri proaspete i s-a găsit un leac: meciurile demonstrative. Iar dacă v-ați săturat să citiți știri cu fotografii din diverse vacanțe și/sau evenimente promoționale, salvarea vine din Brazilia.

Țara diverșilor ronalzi și juninhi va găzdui, în perioada următoare, două evenimente care, vrând-nevrând, vor ține de “foame” suporterilor: unul, prezentat mai jos, al doilea, expus pe larg aici. În așteptarea turneelor din ianuarie, de mâine începe ATP Challenger Finals, o competiție mai nou apărută în peisaj, un soi de rudă mai săracă a faimosului Turneu al Campionilor, de la care a împrumutat sistemul de desfășurare. Suspendată în timp, undeva la finalul unui sezon și începutul celuilalt, ATP CF a ajuns la a doua ediție, ambele găzduite de Sao Paulo, anul trecut câștigând germanul Stebe. Principiul de calificare e simplu: trebuie să fii printre primii 7 clasați în ATP Challenger Rankings, clasament care se face pe baza a celor mai bune 10 rezultate înregistrate în turneele de challenger de-a lungul anului. Și mai trebuie să vrei, bineînțeles, deoarece câțiva jucători eligibili, printre care revelațiile Jerzy Janowicz și Martin Klizan, au ales (isteț, în cazul celor doi) să nu participe. Locul opt este rezervat, prin wild-card, unui localnic, pentru a păstra viu interesul fanilor, prezenți în număr mare anul trecut. Ca și atunci, posesorul invitației este Thomaz Bellucci, un jucător din categoria “potențial cu carul, mental cu paharul”. 

Pentru noi, în mod special, e o competiție relevantă, pentru că vom avea nu unul, ci doi români la start. Deoarece nu-s puține clasamente din tenis în care unul de-al nostru e pe primul loc la finalul unui sezon, trebuie să ne bucurăm că Victor Hănescu a realizat această performanță simbolică. “Retrogradat” mai de voie, mai de nevoie, în al doilea eșalon valoric din ATP, Victor a trecut la munca de jos, câștigând trei titluri challenger în 2012 (Szczecin, Banja Luka și Timișoara) și făcând finale în alte trei și semifinale în tot atâtea. Ca atare, Hănescu (64 ATP) merge în Brazilia de pe locul pe care îl vedeți în clasamentul de mai jos, clasament înregistrat la data la care s-a stabilit prezența pentru Sao Paulo.

Lui i s-a alăturat, pe ultima sută de metri, Adrian Ungur, al doilea român din clasamentul ATP. Deși necalificat inițial, Adi a profitat de seria de retrageri (fie neparticipare, fie accidentări de ultim moment) și a intrat pe tablou ca rezervă. Ungur, locul 112 în lume, după ce a fost de-a lungul sezonului și în top 100 și a avut, ca highlight, acel meci cu Federer de la Roland Garros, are în cont un titlu de challenger în 2012, plus alte cinci finale.

Tragerea la sorți l-a trimis pe Adrian Ungur în Grupa Verde, alături de Thomaz Bellucci (1), Ruben Ramirez Hidalgo (4) și Guido Pella (6), jucători cu care Adi are un bilanț combinat de 9-3. Ce-i drept, mare parte dintre aceste victorii au venit pe zgură, suprafața de bază a lui Ungur, ori la Sao Paulo se joacă pe indoor hard.

La rândul său, Victor Hănescu (3) a nimerit în Grupa Galbenă, alături de Paolo Lorenzi (2), Aljaz Bedene (5) și Gastao Elias (8). Contra lor, Hănescu are un bilanț combinat de 3-3.

Premiile totale pentru această Finală a Challenger-urilor sunt de 220.000 de dolari, câștigătorul urmând să ia un cec de 91.200, deloc rău pentru niște jucători nevoiți, în goana după puncte, să joace, de-a lungul sezonului, în turnee mult mai sărace de atât. Sunt puse și puncte în joc: 125 pentru câștigător, 50 pentru finalist, 30 pentru semifinaliști și câte 15 pentru fiecare victorie din grupe. Motive suficiente să le ținem pumnii celor doi români. Rezultatele zilnice ale turneului care, cum ziceam, începe de mâine, le veți putea urmări și comenta pe pagina noastră de Facebook.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi