Impresionantul Nole, a treia finală consecutivă la Melbourne | Djokovic – Ferrer, semifinala într-o singură direcție

Codruț Baciu | 24 ianuarie 2013

Impresionantul Nole, a treia finală consecutivă la Melbourne | Djokovic – Ferrer, semifinala într-o singură direcție

Auzim de atâtea ori, după o victorie a favoritului, expresia “a fost mai greu decât o arată scorul”. Bine aţi venit la povestirea unui meci care a fost, pentru Djokovic, exact atât de greu cât o arată scorul. Da, a pierdut din nou, însă Ferrer măcar are alinarea că este super respectat, super agreat, super simpatizat, super fit, super, super, super.   Top 4-ul îl gratulează cu fiecare ocazie şi îl execută tot de atâtea ori. Fanii tenisului, împărţiţi, în marea lor majoritate, între cei 4 mari (plus câteva simpatii pasagere), au urmărit cu interes această primă semifinală. Dintre aceştia, este de presupus că măcar trei sferturi sperau de la Ferrer nu neapărat la o victorie, ci măcar la un neastâmpăr susținut, care să arate că al său cognomen , “Terrierul” (orice pasionat de chinologie vă va confirma că nu avem de-a face cu o poreclă care flatează, de fapt) poate fi înlocuit cu ceva mai arţăgos, cum ar fi “Poneiul semi-sălbatic”, măcar. Bineînţeles, după primul set, era clar că totul se va termina natural, cu o nouă finală avându-l pe Novak în ea (a treia la rând în Australia). Poate mai sunt câţiva care se întreabă “Cum naiba, iarăși?”. Răspunsul este următorul: Da, iarăşi, pentru că Djokovic este cel mai bun din lume. Cât o să-l ţină e de discutat, de urmărit şi, cu voia dumneavoastră, de scris. Dar, în momentul acesta, tenisul înfloreşte sub racheta lui.

Am amintit de primul set (6-2) – să extragem ce este mai important din el. În primul rând, o mostră a ecartului, pentru unii insesizabil în jocul acestor zile, dintre Nole și Roger.  Sârbul a avut, în primul set cu Ferrer, două şanse de break; şi le-a luat fără probleme, terminând setul în numai 29 de minute – aproape cel mai rapid al meciului. Muşcător în alte privințe, jocul la retur, mai ales pe minge de break, l-a fentat pe Roger de multe ori în acest turneu. Procentajul de sută la sută de mingi de break convertite cu suces din primul set, deşi elocvent pentru cursivitatea jocului lui Nole, poate fi socotit drept comun – în definitiv, s-a mai văzut. Dar să ne uitam mai îndeaproape.

În setul doi, David şi-a propus să stea mai mult pe teren.  Şi a reuşit. Totul s-a terminat în 34 de minute, însă cu acelaşi familiar scor de 6-2. Altceva mai e de remarcat în cadrul acestui act lipsit de istorie şi de rivalitate? Da, dacă ne uităm la aceeaşi statistică de mai sus, cea a mingilor de break. Ca şi în primul set, Ferrer nu a avut niciuna, iar Djokovic a avut două, ambele transformate în breakuri, cu acea luciditate a sa, care îi preface momentele–cheie ale jocului în imagini slow-motion cu câştigător cunoscut. Novak Djokovic cel dibace, acest Ayrton Senna cu care are în comun nu doar credinţa în Dumnezeu.

Setul 3 s-a jucat şi el, şi s-a jucat rapid, în 26 de minute (6-1). În Australia, amurgul culege gloria, însă noaptea este cea care întremează, iar Nole voia sa ajungă cât mai repede în pat. Am facut această acoladă doar pentru a-mi fi tolerat un al treilea şi ultim episod din chinuitoarea-mi preocupare numită “Nole şi mingile sale de break”.  Cum puteți ghici, în aceste ultime 26 de minute de joc Djokovic a avut alte 3 mingi de break, de care a profitat fără remuşcari, în întregime. Aşadar, 7 din 7, cu totul. Spaniolul a rămas la cifra zero.  

Ferrer nu e străin de reproşurile care i se aduc vizavi de meciurile cu cei mari; iar după meciul de astăzi, o propoziţie simplă, venită chiar de la el, a rezumat, frust şi decent, esenţa unei rivalităţi în 5, care se poate să nu existe: “I am trying to do my best very much but I know, they are better than me. What can I do?”


 

 

 

 

 

Rezumatul meciului 

Și dacă tot a fost atât de simplu meciul cu Ferrer, Nole s-a întors pe teren ca să… îi acorde un Medical Timeout lui Henri Leconte

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi