Horia Tecău revine la Londra. Gata pentru Turneul Campionilor!

Treizecizero | 29 octombrie 2014

După Simona, avem și un jucător de dublu calificat. Va fi a treia participare a lui Horia la întâlnirea de final de an a celor mai bune opt perechi din lume. În 2011 și 2012, Horia s-a calificat împreună cu Robert Lindstedt, iar după Turneul Campionilor au decis să renunțe la parteneriat.

Potrivit pentru un an în care tenismenii au sfidat direcția generală în care merge sportul românesc și au adunat un bilanț aproape incredibil (19 trofee și 10 finale ATP + WTA, simplu + dublu), sezonul se încheie cu un al doilea jucător din România care obține accesul la Turneul Campionilor. După ce Simona Halep s-a calificat în premieră și a ajuns în finală încă de la prima participare în turneul feminin din Singapore, Horia Tecău a reușit și el prezența printre cele opt perechi de top ale Turneului Campionilor de la Londra. 

Va fi a treia participare a lui Horia la întâlnirea de final de an a celor mai bune opt perechi din lume. În 2011 și 2012, Horia s-a calificat împreună cu Robert Lindstedt. În 2011, cei doi au câștigat primul meci din grupă, pierzându-le însă pe următoarele două. În 2012, situația s-a inversat. După ce au pierdut primele două meciuri în super tiebreak, Horia și Robert au fost eliminați, iar ultimul meci din grupe, câștigat versus Marray/Nielsen, a fost și ultimul lor ca echipă. Anul trecut, Horia a fost rezervă, iar anul acesta revine printre primii opt alături de Jean Julien Rojer.

Cei doi formează unul dintre cele mai prolifice dubluri: împreună au ajuns la opt trofee în 2014 (cinci de 250: Zagreb, Casablanca, București, Hertogenbosch, Shenzhen, trei de 500: Washington, Beijing, Valencia). Iar calificarea a fost consfințită prin victoria obținută miercuri seară, la Paris, în turul al doilea al ultimului turneu de Masters al anului: Horia și Jean Julien i-au învins cu 7-6, 3-6, 10-5 pe campionii de la Australian Open, Kubot și Lindstedt, obținându-și astfel singuri biletele pentru Londra, fără să mai aștepte jocul rezultatelor.

Dacă Horia va fi la O2 pentru a doua oară în carieră, Jean Julien Rojer va participa pentru al treilea an consecutiv: în 2012 și 2013, olandezul a fost în echipă cu Aisam Qureshi.

Update: Horia/Rojer merg în semifinale

Veștile bune continuă de la Horia: joi seara, el și Rojer i-au învins pe Butorac/Klaasen, scor 5-7, 6-1, 10-5, obținând calificarea în semifinale. Următorii adversari vor fi aleși dintre frații Bryan și perechea Paes/Wawrinka.

Era ultima șansă pentru Butorac și Klaasen de calificare la Turneul Campionilor. Eliminarea lor clarifică lucrurile în privința ultimului loc calificant, el urmând să fie ocupat de Dodig/Melo. În schimb, Butorac și Klaasen vor fi a doua pereche de pe lista de rezerve, după Sock/Pospisil.

Cu cine se va lupta Horia. Alte perechi deja calificate la Londra:

Bob Bryan / Mike Bryan – pentru al 6-lea an la rând numărul 1 mondial în ierarhia de dublu; campioni la US Open, cinci titluri de Masters anul acesta;
Daniel Nestor / Nenad Zimonjic – foști campioni la Turneul Campionilor; două titluri de Masters anul acesta;
Alexander Peya / Bruno Soares – câștigători ai unui titlu de Masters anul acesta;
Julien Benneteau / Edouard Roger Vasselin – campioni la Roland Garros anul acesta
Marcel Granollers / Marc Lopez – campioni la WTF în 2012, finaliști la Roland Garros și US Open anul acesta;
Lukasz Kubot / Robert Lindstedt – campioni la Australian Open anul acesta;
Ivan Dodig / Marcelo Melo – finaliști în două turnee Masters

– Kubot/Lindstedt și Sock/Pospisil sunt ambele perechi campioane de Slam în 2014, ambele clasate în afara primelor opt locuri. E o situație greu de scontat din punct de vedere al probabilității, iar ea a permis activarea regulii care protejează campionii de Slam clasați mai jos de locul 8. Numai o pereche se califică însă în mod direct; în cazul nostru, Lindstedt/Kubot, mai bine clasați.

– în Race to London de dublu, o altă pereche care implică un român, Florin Mergea / Marin Draganja, termină sezonul pe un loc bun: locul 16; în condițiile în care semifinaliștii de la Roland Garros au jucat o jumătate de sezon în alte formule.

Horia și Rojer pot fi votați în clasamentul Fans Favorite

Toate perechile amintite mai sus sunt nominalizate și la sondajul anual organizat de site-ul oficial al ATP, care decide atât jucătorul preferat al suporterilor în 2014, cât și perechea preferată. Horia și Jean Julien pot fi votați AICI.

Este singura categorie de premii de final de an al cărei deznodământ este decis exclusiv de către fani. Celelalte categorii sunt:

– ATP World Tour Number 1 (simplu și dublu) – decise de clasamente
– Premiul Stefan Edberg pentru sportivitate – decis de jucători (nominalizați: Federer, Dimitrov, Cilic, Nishikori)
– Most Improved Player of the year – decis de jucători (nominalizați: Bautista Agut, Cilic, Kyrgios, Nishikori)
– Comeback Player of the year – decis de jucători (nominalizați: Bolelli, Cuevas, Goffin, Muller)
– Turneul anului (decis de jucători, pe fiecare din categoriile 250, 500, Masters)
– Arthur Ashe Humanitarian Award (decis de ATP; premiul pentru cea mai notabilă activitate de caritate)
– Ron Bookman (decis de ATP; premiul pentru jurnalistul care și-a adus cea mai mare contribuție în tenis)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi