Horia Tecău: “Le mulțumesc cititorilor Treizecizero.ro pentru că m-au votat jucătorul anului!”

Adrian Țoca | 11 ianuarie 2013

Horia Tecău: “Le mulțumesc cititorilor Treizecizero.ro pentru că m-au votat jucătorul anului!”

Horia Tecău | Foto: Radu Restivan

Încurajator startul luat de Horia Tecău alături de Max Mirnyi. Trei meciuri, trei victorii, niciun set pierdut, finală la primul turneu împreună? Iată definiția unui început foarte bun de sezon. La Sydney, cel mai strâns meci de până acum a fost cel din sferturi, 6-3, 6-4 chiar împotriva fostului partener al lui Max, canadianului Daniel Nestor, care acum joacă cu Maresh Bhupathi. Max și Horia și-au pus în valoare atuurile și, mai ales, serviciul, câștigând 83 la sută dintre punctele jucate cu primul serviciu. Cum favoriții 2, Paes/Stepanek s-au retras, următorii adversari pentru dublul bieloruso-român au fost spaniolii Verdasco și Marrero. Partida, jucată noaptea trecută, n-a avut istoric: 6-1, 6-1 pentru Max și Horia și pas în finală, acolo unde vor avea parte de un adversar pe măsură: frații Bryan.

E încă devreme pentru orice concluzie privind viitorul lui Horia în parteneriatul cu Max, însă, după trei meciuri, semnele sunt bune, iar un astfel de început vertiginos n-are cum să strice. Comparativ, Robert Lindstedt și Nenad Zimonjic, cealaltă pereche rezultată după ruptura Horia – Robert, încă n-a câștigat un set din două meciuri în 2013.

În schimb, Horia și Max par să fi găsit repede cheia armonizării stilurilor lor. E ca și cum fiecare a găsit ceva la celălalt de care avea nevoie, o bucățică lipsă. Îmi place vibe-ul pe care îl degajă pe teren. Sunt energici, dar, în același timp, degajați. Furiei uneori deloc constructive a lui Lindstedt i s-a pus în loc maturitatea și disciplina de joc a lui Max. E o combinație inspirată și coerentă între maturitatea acestuia și tinerețea lui Horia. Sună un clișeu, dar pe teren lucrurile se văd altfel. După destule sezoane cu și mai vârstincul Daniel Nestor, Max pare rejuvenat, apariția lui Tecău lângă el e foarte posibil să-i fi reumplut rezervorul cu motivație, chit că vorbim despre un jucător, după cum am văzut în povestea vieții lui, învățat să joace și să trăiască întotdeauna la victorie. La rându-i, Horia arată ca un tânăr proaspăt ieșit dintr-o relație care nu mai mergea, o relație apăsătoare, iar acum se bucură din plin de noua sa viață. Sigur, e doar o metaforă, dar s-ar putea ca ea să nu fie prea departe de adevăr. Iar Mirnyi are toate șansele să fie exact veteranul de care avea nevoie românul pentru a face pasul următor în cariera sa, partenerul de nădejde care să-l poarte către primele locuri.

Horia ne-a confirmat această impresie printr-o declarație pentru Treizecizero.ro, făcută de la Sydney: “Este important că am început anul cu câteva victorii, dar nu este totul. Am lucrat bine cu Max și Ashley (n.r. antrenorul celor doi) în perioada de pregătire de la sfârșitul anului trecut. În continuare, o să ne antrenăm și o să încercăm să ne impunem stilul nostru de joc. Prioritatea este să ne simțim bine cu ce facem, să ne construim jocul, să ne pregătim bine pe teren și în sala de forță. Dacă reușim să facem lucrurile astea, vor veni și rezultatele”.

Prima șansă vine la Melbourne

Pe lângă aspectul de mai sus, al găsirii motivației în celălalt, Tecău și Mirnyi îmi întăresc pe zi ce trece senzația că în cazul lor este vorba de un parteneriat făcut pe ideea ‘win now’. Ceea ce, momentan, se și întâmplă. În consecință, nu văd o problemă în faptul că Mirnyi va juca mai puține turnee în acest sezon față de noul său coleg, după cum cei doi au anunțat încă din startul colaborării. Dimpotrivă. Interesul lui Horia, și al nostru odată cu el, e ca bielorusul să-și păstreze forțele intacte și să fie în formă la marile turnee. Tecău are suficiente turnee de 250 în cont cât să nu-l afecteze prea mult dacă la unele dintre ele va trebui să joace, în 2013, cu un alt partener. Ceea ce e important pentru român, în acest stagiu al carierei lui, este să obțină rezultate bune și trofee la turneele cu adevărat relevante: de Grand Slam, plus Mastersuri. Drumul către locul 1 în lume, ținta finală, chit că nedeclarată oficial, a lui Horia, trece invariabil prin aceste turnee. Și poate că experiența lui Max Mirnyi îl va ajuta pe român atunci când se va ivi proxima ocazie de a juca având un titlu de Slam pe masă.

Va veni această ocazie chiar în Australia? Horia nu se grăbește cu previziunile: “Suntem una dintre echipele care pot câștiga la Melbourne, dar nu ne gândim la asta acum. O să luăm fiecare antrenament, fiecare meci la rând și o să încercăm să aplicăm stilul nostru de joc“.

Melbourne este un loc cu amintiri frumoase pentru român. Anul trecut, el a făcut semifinală la dublu și a câștigat la dublu-mixt, alături de Mattek-Sands. Cei doi vor încerca să-și apere titlul anul acesta. Cât despre dublu, competiția pare mai deschisă ca oricând: schimbările numeroase petrecute în pauza dintre sezoane în structurile echipelor importante anunță, cel mai probabil, o perioadă de așezare, în care surprizele sau rezultatele mai imprevizibile ar putea să apară în număr mare. E, cu atât mai mult, un argument să sperăm că Horia și Max vor reuși un rezultat bun la Australian Open.

 

“Pentru mine, un vot înseamnă la fel de mult ca aplauzele la un meci”

În urmă cu câteva zile am publicat rezultatele primei ediții a Premiilor Treizecizero.ro, primele premii ale tenisului românesc decise în întregime de suporteri, și la care, după cum știți, Horia a fost marele câștigător, impunându-se detașat la 3 categorii: Jucătorul Român al Anului, Performanța Anului și Premiul de Excelență.

L-am întrebat cum se simte când știe că e apreciat în mod concret, printr-un vot, de atâția oameni acasă: “Le mulțumesc celor care au votat și celor care urmăresc tenisul în general. Pentru mine, un vot înseamnă la fel de mult ca aplauzele la un meci de tenis. Îți este recunoscută munca direct de fani și lucrul acesta este cel mai important pentru un atlet. Sunt onorat că am fost votat în trei categorii. Mulțumesc site-ului și vă felicit pentru inițiativă!“, ne-a declarat Horia.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi