Horia Tecău începe cu victorie la Londra: "Știm că suntem aproape de locul 1, dar nu simțim o presiune gândindu-ne la asta"

Camelia Butuligă | 16 noiembrie 2015

Horia Tecău și Jean Julien Rojer au câștigat meciul din runda 1 a turneului de la Londra, iar românii sunt 2-0 după primele meciuri; Andy Murray a câștigat, la rândul său, jocul cu David Ferrer din complicata grupă Ilie Năstase.

După victoria de ieri a lui Florin Mergea și Rohan Bopanna asupra fraților Bryan, încă un meci de dublu câștigat categoric de o pereche semiomânească: Horia Tecău și Jean-Julien Rojer au trecut cu bine de primul lor meci, învingându-i pe Matkowski și Zimonjic cu 6-2, 6-4.

Meciul a fost categoric dominat de ai noștri. Horia și JJ au fost solizi la serviciu și excelenți la retur, unde au taxat fără milă mai ales serviciul doi al adversarilor (au câștigat 71% din acele puncte). În concluzie, au făcut rost de destule mingi de break (8) din care au concretizat 4. S-au sincronizat bine, au fost foarte alerți și au știut să neutralizeze breakul făcut de adversari în setul doi, singurul de altfel în tot meciul. Totul a mers bine azi pentru ei și Rojer poate în sfârșit să-și treacă în palmares o victorie la Londra (avea până acum 9 înfrângeri).  

Încurajați probabil și de meciul grozav reușit de cei doi, jurnaliștii l-au întrebat pe Horia dacă simte vreo presiune în ce privește lupta pentru locul unu în clasamentul mondial, poziție pe care Horia și JJ o pot atinge la finalul turneului. “Nu, nu în mod special. Încercăm mereu să fim pregătiți cât mai bine pentru fiecare meci, pentru fiecare turneu la rând. Ne gândim mai puțin la puncte și clasament. Sigur, știm că suntem foarte aproape de frații Bryan, dar voiam în primul rând să debutăm cu o victorie aici. Și ne dorim să continuăm în aceeași linie. Vom vedem unde putem ajunge. Vom fi foarte fericiți și mândri dacă vom reuși să terminăm anul pe locul unu. Dacă nu se va întâmpla lucrul acesta, vom fi știut că am dat totul pe teren – asta facem mereu”, a spus Horia Tecău.

Cei doi știu știu că se îndreaptă în direcția bună, că își îmbunătățesc jocul mereu.

În plus, este primul an în care Mike și Bob Bryan nu reușesc să câștige un titlu de Mare Șlem, iar Rojer a fost invitat să comenteze pe această temă: “Cred că ei (frații Bryan n.r.) vor fi primii care vor admite că nu au avut un an grozav după standardele lor, dar nu îi poți scoate niciodată din calcule înaintea unui turneu important. Sigur, cu toții îmbătrânim, intervine viața de familie, multe lucruri se schimbă”.

“În ultima lună de zile am avut meciuri foarte curate”, a mai spus olandezul, întrebat fiind dacă se aștepta ca el și Horia să joace atât de bine. “Cred că aveam toate motivele să fim optimiști înainte de meciul ăsta. […] Am avut câteva sesiuni de antrenament foarte bune înainte de meci; cred că și asta a contat. Am știut ce avem de făcut”.

Meciul de simplu din sesiunea de zi a fost câștigat de Andy Murray, care a confirmat previziunile. Murray a fost destul de expeditiv (pentru stilul lui de joc) și a trecut cu 6-4 6-4 într-o oră și jumătate de David Ferrer. Ca fapt divers, cei doi sunt singurii jucători din circuit care anul acesta au câștigat toate meciurile în care au câștigat primul set. David însă nu a făcut destul azi pentru a fi un adversar incomod. Serviciul lui a fost punctul slab (nu mai puțin de opt duble greșeli și un procentaj mediocru pe primul, 49%), fapt observat și de Murray după meci. ”Nu a servit la capacitate maximă, iar eu am reușit să joc mai bine la sfârșitul ambelor seturi, când am și făcut break.”

Probabil pentru a-și conserva resursele, Murray a venit destul de des la fileu (11/20) și l-a adus și pe Ferru în față cu scurte, mai ales în setul doi. Meciul a fost desul de spectaculos – multe puncte în care cei doi au manevrat mingea cu viclenie pentru a se scoate din dispozitiv, însă Murray a avut mai multe soluții, și ofensive, dar și defensive.

Unde nu a reușit Andy să-l păcălească pe David puteți vedea în următorul clip. ”M-am grăbit, nu trebuia să încerc așa ceva la prima minge de break. Cred că am arătat ca un fraier”, a mărturisit Andy după meci. 

Murray a vorbit pe larg despre cât de rapidă este suprafața la O2. ”Cred că este o suprafață pe care poți face multe. Este destul de echilibrată: poți juca serviciu-vole, poți lovi tăiat și mingea stă destul de jos, dar pe de altă parte serviciul doi sare destul de sus. Cred că este o suprafață echitabilă pentru toate tipurile de joc.”

Întrebat dacă nu cumva viteza suprafețelor trebuie sporită, Murray a spus că suprafețele trebuie să rămână diverse de-a lungul anului, astfel încât jucătorii să fie obligați să-și adapteze jocul. Ce îl interesează mai mult decât sporirea vitezei în general, este structurarea clară a anului în perioade în care să se joace timp de câteva săptămâni consecutiv pe aceeași suprafață și cu același tip de minge. Schimbările prea dese și prea drastice nu sunt o chestie care-i face fericiți pe jucători. 

Până una alta, Andy mai are nevoie de o victorie pentru a-și asigura locul doi la sfârșitul anului, indiferent de rezultatele lui Federer, colegul de clasament cel mai apropiat.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi