Horia Tecău continuă seria trofeelor: al șaselea al anului a venit la Shenzhen

Treizecizero | 28 septembrie 2014

Horia, care are acum 22 de titluri în carieră, e cu un pas mai aproape de calificarea la Turneul Campionilor de la Londra, obiectivul său din acest sezon.

Putem trece și Shenzhen pe lista orașelor unde românii câștigă în mod repetat. În același oraș unde Monica Niculescu obținea titlul la dublu în prima săptămână a sezonului a venit acum rândul lui Horia Tecău să câștige un trofeu. Al șaselea al anului pentru Horia și partenerul său, Jean Julien Rojer, cifră care validează alegerea făcută la finalul sezonului anterior și îi aduce pe cei doi cu un pas mai aproape de Londra, obiectivul final al acestui an.

Horia și Jean Julien au câștigat în două seturi finala cu perechea de big servers australieni formată din Chris Guccione și Sam Groth, scor 6-4, 7-6, în 86 de minute. Guccione și Groth au un atu care-i face foarte incomozi la dublu, servesc cu ușurință peste 230 de kilometri pe oră, condiții în care șansele de break trebuiesc tratate cu grijă, atunci când apar. În primul set, a fost suficientă una singură ca să decidă setul, fructificată de perechea româno-olandeză în al treilea game, restul setului mergând cu serviciul. În cel secund, Horia și Jean Julien s-au desprins din nou cu un break, dar l-au pierdut în game-ul al șaselea, când scorul a redevenit egal, 3-3. Pe serviciul următor s-a jucat, practic, meciul: Tecău și Rojer au salvat trei mingi de break consecutive și au reușit să evite un al doilea serviciu pierdut la rând. S-a ajuns în tiebreak, unde Horia și Jean Julien au condus în permanență: 7/4 și titlu. 

„E un sentiment foarte bun să începem circuitul asiatic cu un titlu. Condițiile de joc au fost foarte dificile, foarte cald, așa că e un semn bun că am reușit să trecem cu bine prin această săptămână”, a spus Horia. „A fost o finală spectaculoasă. Am jucat contra a doi jucători care servesc foarte puternic, așa că era necesar să ne protejăm serviciul și să încercăm să profităm de orice șansă pe care o primim. I-am cam lăsat înapoi în meci în setul doi, dar suntem fericiți că am câștigat în tiebreak și în două seturi, pentru că un super tiebreak ar fi fost foarte periculos”, a analizat Tecău.

Cu acest titlu, Horia își ridică totalul carierei la 22 de titluri ATP la dublu, în vreme ce pentru Rojer este al 15-lea. Șase dintre acestea au venit anul acesta: Zagreb, Casablanca, București, Hertogenbosch, Washington, Shenzhen. Iar Londra e cu un pas mai aproape.

Pentru cei doi urmează turneul de la Beijing, unde Horia a câștigat titlul anul trecut, alături de Max Mirnyi. Adversarii din primul tur le vor fi spaniolii Marrero și Verdasco.

Foto: Shenzhen Open
Foto cover: Radu Restivan

Succesul lui Horia ridică totalul victoriilor românești din 2014 la 16 titluri (ATP + WTA) și 7 finale. 

Trofeele românilor în 2014:

Monica Niculescu, dublu – Shenzen
Monica Niculescu, dublu – Hobart
Florin Mergea, dublu – Vina del Mar
Horia Tecău, dublu – Zagreb
Horia Tecău, dublu – Casablanca
Simona Halep, simplu – Doha
Irina Begu, dublu – Rio
Horia Tecău, dublu – București
Horia Tecău, dublu – Hertogenbosch
Elena Bogdan/Alexandra Cadanțu, dublu – Bucureșt
Simona Halep, simplu – București
Florin Mergea, dublu – Hamburg
Horia Tecău, dublu – Washington
Monica Niculescu, simplu – Guangzhou
Irina Begu, dublu – Seul
HORIA TECĂU, dublu – Shenzhen


Finale:

Horia Tecău, dublu – Rotterdam
Horia Tecău, dublu mixt – Australian Open
Monica Niculescu, dublu – Katowice
Raluca Olaru, dublu – Nurnberg
Simona Halep, simplu – Madrid
SIMONA HALEP, simplu – ROLAND GARROS
Raluca Olaru, dublu – Baku

* Alte rezultate notabile: Simona Halep, semifinală la Wimbledon, Simona Halep, semifinală la Indian Wells; Florin Mergea, semifinală la Roland Garros (dublu).

 

Înfrângere tristă pentru Monica

După bucuriile trăite la Guangzhou, pentru Monica au revenit momentele mai puțin plăcute. O nouă înfrângere după ce Moni a ratat mingi de meci, dintr-o serie care parcă nu se mai termină. Anul acesta, Niculescu a pierdut cinci meciuri în care a avut mingi de meci (Indian Wells, Monterrey, Roma, Roland Garros și acum Beijing).

Intrată pe tablou după două victorii clare în calificări, Monica a întâlnit-o pe Andrea Petkovic, una dintre cele mai accesibile jucătoare pe care le-ar fi putut întâlni, judecând după cum erau repartizate jucătoarele pe tablou. Monica a început excelent, câștigând primul set cu 6-2, profitând și de erorile și de neputința jucătoarei germane de a-și face serviciul. Iar în setul secund a fost în două rânduri în situația de a servi pentru meci, la 5-4 și la 6-5. Și-a pierdut serviciul de fiecare dată și s-a intrat în tiebreak, unde Monica a avut trei mingi de meci, la 6-4, la 6-5 și la 8-7. După momente dramatice, Petkovic a întors și a câștigat tiebreak-ul cu 10-8.

Dar Monica a avut în continuare șanse și în decisiv. S-a desprins la 3-1 cu break, apoi a avut 4-3. Finalul a găsit-o pe Petkovic mult mai ordonată și mai răbdătoare. Andrea și-a construit cu migală și atenție punctele, a evitat greșelile pe slice-urile Monicăi și a atacat inspirat. O serie de șapte puncte consecutive a întors meciul. Favorita 15 a făcut break și a închis meciul cu un serviciu sigur: 2-6, 7-6, 6-4, după două ore și 50 de minute de luptă.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi