Horia Tecău câștigă titlul de la Dubai, pune capăt unei mici secete de trofee alături de Rojer

Treizecizero | 4 martie 2017

Dublul româno-olandez Horia Tecău – Jean Julien Rojer este la primul trofeu de la Madrid 2016 încoace

Horia Tecău și Jean Julien Rojer n-au avut musai cel mai grozav început de an. Australian Open a fost sub așteptările lor, o reminiscență a felului în care le-a mers celor doi anul trecut, un an mai puțin glorios împreună, dar cu reușite personale pentru Horia. În 2017, românul și-a propus însă să se dedice în întregime echipei cu Rojer, drept mulțumire pentru că olandezul l-a înțeles anul trecut, în misiunea sa pentru o medalie olimpică. Dar lucrurile n-au mers din prima ușor, iar într-o perioadă în care harta puterilor la dublu s-a reconfigurat, cei doi au căzut un pic pe planul secund.

La Rotterdam au venit primele semne bune, cu o semifinală încurajatoare. Iar acum, la Dubai, a venit și primul titlu pentru Horia și Juls în acest sezon. S-a oprit astfel o perioadă de secetă de 10 luni, atât a trecut de la ultimul titlu. La standardul lui Horia, 10 luni se califică drept o perioadă lungă. Ultimul lor trofeu fusese obținut în acea săptămână românească de grație de la Madrid 2016, cu trei români în finale. Atunci, Horia și Juls au trecut de echipa formată din Florin Mergea și Rohan Bopanna, de altfel acela fiind singurul titlu câștigat împreună în 2016. Indianul s-a aflat și de această dată de cealaltă parte a fileului, acum în echipă cu polonezul Matkovski.

Finala, câștigată cu revenire după pierderea primului set – 4-6, 6-3, 10-3 – a confirmat că dublul româno-olandez începe să-și regăsească atitudinea și forța de echipă cu care au reușit să câștige alte titluri mari. A contat mult și victoria de moral din semifinale, 7-6, 6-3 cu favoriții 1, Kontinen/Peers, una dintre cele mai în formă echipe din lume la acest moment, cu un tiebreak câștigat cu un pic de dramă, după trei mingi de set salvate (o temă generală a acestei săptămâni de la Dubai). Apoi, în primul game al setului secund, Horia/Juls au rezolvat alte trei mingi de break și nu s-au mai uitat în urmă.

Este o cifră rotundă pentru Horia: al 30-lea titlu de dublu în circuitul masculin. 13 dintre acestea – incluzând aici un Slam și Turneul Campionilor – au fost obținute alături de Rojer.

Horia urcă pe 15 în clasamentul de dublu (Rojer e pe 20, Mergea pe 24), iar Tecău și Rojer sar nouă locuri, până pe 3 în clasamentul Race to London. Acolo unde cei doi își doresc să ajungă din nou, după ce nu au avut ocazia să-și apere, anul trecut, titlul câștigat impresionant în 2015.

Într-un an început mai greu de jucătorii români, care au trecut și trec printr-o mulțime de probleme de sănătate sau de formă, victoria lui Horia de la Dubai e o binevenită schimbare de direcție și motive de optimism pentru fanii români. Vești bune, în sfârșit, exact la timp înainte de startul dublei Indian Wells-Miami.

 

Românii în 2017 

Titluri

Horia Tecău (Dubai, cu JJ Rojer) – dublu
Raluca Olaru (Hobart, cu Olga Savchuk) – dublu

Finale

Monica Niculescu (Hobart)
Raluca Olaru (Shenzhen, cu Olga Savchuk) – dublu

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi