Horia Tecău câștigă punctul zilei, pierde însă dramatic. Djokovic și Wawrinka, victorii în sub o oră

Adrian Țoca | 10 noiembrie 2014

Horia Tecău și Jean Julien Rojer îi întâlnesc pe frații Bryan într-un meci vital pentru calificare, miercuri, de la ora 14:00.

Început incredibil de frustrant la Turneul Campionilor pentru Horia Tecău. El și Jean Julien Rojer au revenit după un prim set neinspirat, au depășit dezavantajul unui start de supertiebreak foarte slab, au salvat primii o minge de meci și, după toate aceste recuperări, au ajuns la un singur punct de victorie. O victorie care le-ar fi schimbat complet perspectiva într-o grupă care s-a complicat deja peste măsură.

Cu un set pierdut în spate și cu perspectiva unui break cedat în startul setului secund, Horia și Jean Julien au strâns rândurile la 2-2 și 15-40, când au reintrat în joc cu trei puncte câștigate consecutiv. Imediat a venit și rebreak-ul, într-o perioadă de joc intens, cu schimburi alerte și spectaculoase, care au atras aplauze cum n-am auzit în meciurile de simplu, de după. Punctul meciului și al zilei, totodată, le-a revenit tot perechii româno-olandeze: o demonstrație de reflexe și spontaneitate, trăită cu pulsul la maxim. După 33 de lovituri în mare viteză, majoritatea la fileu, adversarii au trimis mingea în fileu; Horia a celebrat cu pumnul strâns și strigând către tribune, iar momentumul s-a prelungit în următoarele game-uri, suficient cât să le permită lui Tecău și Rojer să egaleze la seturi.

Încă un start prost, de astă dată în supertiebreak, și Horia se uita la un 1-5 deloc ușor de recuperat. Dar s-a jucat punct cu punct și la următorul changeover era egal, 6-6. Devenise deja evident că se va juca până la ultima minge. Tecău/Rojer au avut o șansă de a închide meciul la 10-9, dar cei doi nu au fost deloc ajutați de retur pe următoarele două puncte cruciale. Cu o nouă minge de meci de salvat, de data asta și cu serviciul doi, Rojer a trimis direct în racheta lui Soares, care a pus capăt meciului cu un retur direct câștigător în lung de linie: 3-6, 6-3, 12-10.

Horia n-a încasat ușor eșecul, rămânând câteva zeci de secunde țintuit pe scaun și privind în gol. Ar fi fost un succes care i-ar fi ajutat teribil, pentru că acum îi vor întâlni pe cei cu care au avut întotdeauna probleme, frații Bryan. Ca și în ultimii ani, americanii au început iar prost la Londra și au pierdut în două seturi cu Kubot/Lindstedt, campionii de la Australian Open. Asta înseamnă că gemenii care domină dublul de atâția ani vor juca extra-motivați contra lui Horia și Jean Julien, pentru că un nou eșec i-ar putea trimite acasă, ceea ce complică un meci și așa foarte greu. Partida va avea loc miercuri, ora 14:00, ora României.

Nivelul de dramă din meciul de dublu al lui Horia n-a fost atins nici măcar accidental în cele două meciuri de simplu ale zilei. E greu de găsit în arhive o zi mai slabă calitativ și mai lipsită de suspans decât cea de azi, în care atât Stan Wawrinka, în sesiunea de zi, cât și Novak Djokovic, în cea de seară, și-au demolat adversarii cu scoruri identice: 6-1, 6-1.

Un Berdych complet demotivat a fost doar o umbră a jucătorului tradițional incomod, iar primul set a fost o execuție greu de urmărit. Cehul a salvat o minge de set la 0-5, evitând bagel-ul, dar nici asta, nici încurajările tribunei nu l-au trezit din pumni. Berdych, care a greșit forehand după forehand, și-a catalogat prestația drept cea mai slabă a anului, mai slabă chiar și decât o altă înfrângere sonoră, cea cu Djokovic, din finala de la Beijing.

Dincolo, Wawrinka a reușit câteva lovituri de rever în cross tăioase ca o lamă, cu care l-a scos pe Berdych din teren și și-a deschis spațiu pentru lovitura următoare. De cele mai multe ori, această lovitură următoare s-a dus pe forehandul cehului, care s-a topit ca un pachet de unt lăsat în soare. Atât de rău au stat lucrurile pe forehand încât Berdych n-a reușit nici măcar o singură lovitură direct câștigătoare; în schimb, a adunat 24 de erori neforțate.

Nici Marin Cilic n-a avut o soartă mai strălucită, în celălalt meci al rundei. Campionul de la US Open a încasat o înfrângere usturătoare de la Novak Djokovic, în fața căruia a pierdut pentru a 11-a oară la rând. A fost un start mai lent al sârbului și, după două game-uri, părea că Marin o să opună rezistență. Impresia a fost spulberată repede: Cilic a fost crispat pe serviciu și n-a reușit să și-l mai câștige niciodată în restul serii, ceea ce e remarcabil chiar și pentru un returner de talia lui Djokovic. Însă la cum a jucat Novak pe retur pe tot parcursul serii, scorul e perfect logic. „Marin are multă încredere după titlul de la US Open, dar am reușit să îi neutralizez serviciul și să pun multe mingi înapoi în teren, așa cum a fost tactica pe care mi-am setat-o”, a spus sârbul.

Celălalt game din contul lui Cilic a venit la 2-0 în setul doi, pe serviciul lui Djokovic, în ceea ce a fost ultima speranță a fanilor că vor vedea ceva suspans în această seară.

Ca și Berdych, Cilic a spus că n-a fost ziua lui, că n-a putut lovi curat și că n-a simțit niciun moment mingea. “Uneori nu merge nimic, orice ai încerca. Scorul îți fuge repede din control și te afunzi de tot”, a spus croatul. El și Tomas vor avea ocazia să-și repună bilanțul pe picioare în meciul de miercuri, la capătul căruia unul dintre ei va avea din nou șanse de calificare. Tot miercuri, Novak Djokovic și Stan Wawrinka vor reînoda una dintre cele mai frumoase rivalități ale ultimilor ani. Judecând pragmatic, Stan este ultimul obstacol real pe care îl mai are de trecut Djokovic înainte de a-și asigura matematic locul 1 la finalul anului, pentru că e greu de crezut că Tomas Berdych îl va putea încurca în ultima etapă. Evident, Nole vs Stan a fost deja anunțat ca fiind meciul din sesiunea de seară a zilei a patra.

Până atunci, mâine se întâlnesc învingătorii și învinșii primei zile din Grupa B. În sesiunea de zi (ora 16:00, ora României), Roger Federer va juca împotriva lui Kei Nishikori, în vreme ce Andy Murray și Milos Raonic vor juca pentru supraviețuire în sesiunea de seară (ora 22:00, ora României).

Pe scurt:

– Tomas Berdych a renunțat la gândul de a-l mai aștepta pe Ivan Lendl: „E un subiect încheiat. Nu știu ce ar trebui să se întâmple ca să-și schimbe părerea. Îi respect decizia”.

– Berdych, despre viteza suprafeței: „E foarte greu de spus dacă e rapid sau lent, dar e un teren bun. Diferențele sunt minuscule, de la un an la altul. Dar e aproape imposibil, atunci când faci un teren temporar, să-l faci la fel ca anii trecuți”.

– Wawrinka, despre adaptarea lui Federer la zgură pentru finala Cupei Davis: „Eu nu m-am antrenat deloc pe zgură, m-am concentrat pe hard. Roger e cel mai bun din lume când vine vorba să-și adapteze jocul la diverse suprafețe. Cred că are nevoie de o oră și e gata, bun de meci. Sunt sigur că și fizic va fi în regulă. Turneul de aici nu e așa de solicitant fizic, iar apoi sunt câteva zile de pauză”.

– Federer, despre locul 1 și despre rivalități: „Cred că ar fi foarte special să mai revin o dată pe locul 1.  Dar totul e în racheta lui Novak, el dictează. Meciurile cu el sunt întotdeauna spectaculoase, foarte echilibrate. Cred că ne-am întâlnit în foarte multe semifinale și în mai puține finale. În schimb, cu Rafa am avut o legătură specială pentru că am jucat multe finale mari, ceea ce nu s-a întâmplat la fel de des cu alți jucători”.

– Murray, despre calificare: „E mult mai greu să treci de grupă după ce ai pierdut primul meci. Va trebui să le câștig pe următoarele două și încă la diferențe bune, ceea ce va fi greu, pentru că Raonic e în formă, iar Roger joacă mereu bine aici. Cred că am jucat consistent încă de la Roland Garros încoace. Dar ca să-i bați constant pe cei mai buni din lume trebuie să fii la cel mai bun nivel al tău tot timpul. A fost frustrant la începutul anului, după revenire, dar am învățat multe anul acesta. Nu e nimic ieșit din comun să ai un sezon ca acesta. Sunt convins că totul va fi mai bine la anul”.

Murray a mai confirmat că va continua să lucreze și în 2015 cu Amelie Mauresmo.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi