Horia și Robert – final de poveste. De ce? Și ce urmează?

Adrian Țoca | 17 septembrie 2012

Așadar, Horia Tecău și Robert Lindstedt nu vor mai juca împreună din 2013, urmând să-și continue carierele alături de alți parteneri. Asta după aproape trei ani petrecuți împreună în circuit. Trei ani intenși. Trei ani în care vârful a venit, de fiecare dată, în finala de la Wimbledon. Vârful, dar poate și căderea.

Previzibil? Foarte surprinzător? Poate să fie o astfel de știre și una, și alta? Cam da. Horia Tecău și Robert Lindstedt nu vor mai juca împreună din 2013. E o știre, și încă una mare de tot. Pentru că e implicat cel mai bine clasat jucător român de tenis al momentului, și, totodată, cea mai bună șansă pe care tenisul românesc o are la a livra un lider mondial. Și pentru că respectivul român joacă dublu, specialitate în care cu cât o pereche e mai longevivă, cu atât șansele ca ea să obțină rezultate importante cresc. 

Așadar, Horia Tecău și Robert Lindstedt nu vor mai juca împreună din 2013, urmând să-și continue carierele alături de alți parteneri. Asta după aproape trei ani petrecuți împreună în circuit. Trei ani intenși. Trei ani în care vârful a venit, de fiecare dată, în finala de la Wimbledon. Vârful, dar poate și căderea.

Cine a dat vestea?

Secretul bine păzit de cei doi a fost dat în vileag indirect, prin ricoșeu, de o altă despărțire high-profile din circuitul de dublu. Doi veterani, canadianul Daniel Nestor și bielorusul Max Mirnyi, doi jucători cu mare experiență, care au condus clasamentul în acest an, au anunțat, prin vocea primului, că nu vor mai juca împreună din noul sezon. Nestor și Mirnyi au jucat împreună doi ani, timp în care, pe lângă locul 1 din clasament, au obținut și două titluri la Roland Garros. 

“Max nu este sigur că va putea juca tot sezonul la anul, este puţin îngrijorat din cauza problemelor la cot. E puţin greu pentru mine să aștept până în ultima secundă şi să văd ce va face. Așa că m-am decis să aleg un nou partener”, a spus Nestor, veteranul care are în cont nu mai puțin de 79 de turnee de dublu în carieră. Apoi, într-o discuție cu un jurnalist canadian, a dat și informația care ne interesează pe noi: de la anul, Mirnyi va juca împreună cu Horia Tecău, iar Robert Lindstedt va face dublu cu Nenad Zimonjic, fosta ‘pereche’ a lui Mika Llodra.

Ce a zis Horia?

Tecău, proaspăt venit de la Cluj, a confirmat, în cursul zilei de luni, informația pentru Mediafax“Am auzit că deja au apărut ştiri că nu voi mai face cuplu cu Robert. Am preferat să nu vorbim până la Turneul Campionilor, pentru că mai avem câteva competiţii la care vom participa şi nu am vrut să anunţăm asta”. Horia nu a confirmat, însă, dacă varianta cu Mirnyi e sau nu adevărată. Partea ciudată în această alegere, dincolo de valoarea incontestabilă a lui Mirnyi, e dată exact de afirmația lui Nestor potrivit căreia bielorusul nu va juca un sezon întreg la anul. De ce și-ar dori Horia un partener care nu va fi 100 la 100 disponibil?

Parcursul împreună al celor doi

Horia Tecău are acum 27 de ani și joacă împreună cu Robert Lindstedt, acum în vârstă de 35 de ani, din 2010. Au câștigat împreună 10 turnee: Casablanca (2010, zgură), Hertogenbosch (2010, iarbă), Bastad (2010, zgură), New Haven (2010, hard), Casablanca (2011, zgură), Bastad (2011, zgură), București (2012, zgură), Hertogenbosch (2012, iarbă), Bastad (2012, zgură), Cincinnati (2012, hard). Au mai pierdut alte 9 finale. Au ajuns, în fiecare dintre cei trei ani, în finala de la Wimbledon, pierdută însă, de fiecare dată. Cel mai important succes a fost cel recent câștigat la Masters-ul de la Cincinnati. S-au calificat, pentru al doilea an la rând, pentru Turneul Campionilor de la Londra și au atins cea mai bună poziție din clasamentul ATP, locul 5.

Posibilele explicații

Oricum ai citi performanțele de mai sus, nu ai cum să nu ai o impresie bună. Și atunci, de ce o despărțire? O să evit speculații de doi bani legate de eventuala răcire a relațiilor dintre cei doi, și o să mă limitez strict la o posibilă explicație sportivă. Cea mai plauzibilă este aceea că Horia și Robert au simțit că au atins deja plafonul maxim împreună. Că nu pot obține unul de la celălalt mai mult decât au obținut deja. Că au nevoie de o schimbare pentru a trece la nivelul următor. În plus, este foarte posibil ca finala pierdută anul acesta la Wimbledon să le fi grăbit sau ușurat decizia. Eșecul de la Londra, unul foarte dureros, în condițiile în care cei doi au făcut un turneu foarte solid, iar în finală erau mari favoriți, a stârnit și atunci destule semne de întrebare legate de perspectivele pe care cei doi le au împreună. Ulterior, Horia și Robert au făcut o semifinală la Toronto și au câștigat cel mai prețios titlu al carierei, cel de la Cincy, așa că totul părea dat uitării. Numai că la US Open a venit din nou un rezultat oarecum nesatisfăcător, cei doi ieșind din turul 3. În fapt, exceptând Wimbledonul, cei doi nu au reușit niciodată să-și exprime valoarea îndeajuns de bine la turneele de Grand Slam. Cel mai bun rezultat afară de cele trei finale amintite a venit la Australian Open, anul acesta. Altă înfrângere greu de vindecat și acolo: în semifinale, după minge de meci ratată cu frații Bryan.

În fapt, tema înfrângerilor la limită pare să se tot repete de-a lungul întregului parcurs al celor doi. Temperamentalul Robert și, uneori, sensibilul Horia au format, la pachet, un mix care a avut, adesea, reacții fie nervoase, fie neinspirate, fie ezitante în preajma momentelor cruciale din marile meciuri, lăsând, uneori, impresia unui dublu expus la tensiune, vulnerabil în fața unei perechi mult mai stabile din punct de vedere emoțional. Am avut ocazia să văd pe viu această situație la Rotterdam, când Tecău și Lindstedt au pierdut o finală absolut dramatică, după cinci mingi de meci irosite. E posibil ca toată încărcătură nervoasă să-și fi spus, la rându-i, cuvântul. Este motivul pentru care am catalogat știrea, la începutul articolului, drept previzibilă.

Ce e cu Florin Mergea?

Se spune că primele iubiri nu se uită niciodată în viață. Echivalentul în tenis ar fi că n-ai cum să uiți momentele și victoriile pe care le-ai obținut alături de un partener și prieten drag, precum a fost Florin pentru Horia și invers. Dincolo de toate tensiunile apărute, nici nu mai contează din ce motive, între cei doi, Tecău și Mergea au făcut din nou pereche pentru România, în meciul câștigat contra Finlandei, în weekend-ul precedent. Inevitabil, au fost întrebați dacă ar mai juca împreună în circuit. Horia a spus că nu exclude nimic, că totul e posibil. E o variantă pe care, măcar de dragul poveștilor cu final fericit, n-ar trebui s-o excludem în totalitate. Până acolo mai este însă cale lungă. Florin, cel care s-a despărțit și el recent de Andrei Dăescu, mai are de urcat în clasament. Probabil că mai sunt și niște obstacole de înlăturat între cei doi. Dar e un scenariu care nu poate fi eliminat complet din calcule, fie și pentru viitorul îndepărtat.

E neapărat rău că Horia nu mai joacă cu Robert?

Cu siguranță că nu. La dublu, schimbările de parteneri sunt destul de frecvente, jucătorii de top rotindu-și adesea partenerii după câteva sezoane. Excepțiile sunt destul de rare, vezi frații Bryan. Horia, că de el ne interesează, are șansa unui nou început, alături de un nou partener, care îl poate ajuta să-și dezvolte și mai mult jocul. Tecău are marele avantaj de a fi unul dintre cei mai tineri jucători din top 20 de dublu, așa că timpul lucrează în favoarea lui. Ceea ce nu se poate spune, din păcate, și pentru Lindstedt. Suedezul are, cum ziceam, 35 de ani, și, oricum, finalul acestui parteneriat era, mai devreme sau mai târziu, inevitabil. Așa cum spunea și tatăl lui Horia într-un interviu pentru Treizecizero.ro, Robert are și o serie de probleme medicale care ar putea să-i afecteze nivelul în sezoanele următoare.

Pentru Horia urmează, așadar, un nou partener. De când s-a concentrat exclusiv pe dublu, Tecău a jucat alături de Marcus Daniell, Dick Norman, Andrei Pavel, Victor Hănescu și Robert Lindstedt. 

Lista tuturor finalelor din cariera lui Horia Tecău:

Mai, 2009, Kitzbuhel, zgură, cu Andrei Pavel: înfrângere 7–6 (11-9), 2–6, [7–10] cu Melo/Sa

Iulie, 2009, Stuttgart, zgură, cu Victor Hănescu, înfrângere 5–7, 4–6 cu Cermak/Mertinak

Ianuarie, 2010, Auckland, hard, cu Marcus Daniell, victorie 7–5, 6–4 cu Melo/Soares

Aprilie, 2010, Casablanca, zgură, cu Robert Lindstedt, victorie 6–2, 3–6, [10–7] cu Bopanna/Quereshi

Iunie, 2010, Hertogenbosch, iarbă, cu Robert Lindstedt, victorie 1–6, 7–5, [10–7] cu Dlouhy/Paes

Iunie, 2010, Wimbledon, iarbă, cu Robert Lindstedt, înfrângere 1–6, 5–7, 5–7 cu Melzer/Petzschner

Iulie, 2010, Bastad, zgură, cu Robert Lindstedt, victorie 6–4, 7–5 cu Seppi/Vagnozzi

August, 2010, New Haven, hard, cu Robert Lindstedt, victorie 6–4, 7–5 cu Bopanna/Quereshi

Ianuarie, 2011, Brisbane, hard, cu Robert Lindstedt, înfrângere 4–6, ret cu Dlouhy/Hanley

Februarie, 2011, Zagreb, hard indoor, cu Dick Norman, victorie, 6–3, 6–4 cu Granollers/Lopez

Februarie, 2011, Acapulco, zgură, cu Victor Hănescu, victorie 6–1, 6–3 cu Melo/Soares

Aprilie, 2011, Casablanca, zgură, cu Robert Lindstedt, victorie 6–2, 6–1 cu Fleming/Zelenay

Iunie, 2011, Hertogenbosch, iarbă, cu Robert Lindstedt, înfrângere 3–6, 6–2, [8–10] cu Bracialli/Cermak

Iulie, 2011, Wimbledon, iarbă, cu  Robert Lindstedt, înfrângere 3–6, 4–6, 6-7 cu Bryan/Bryan

Iulie, 2011, Bastad, zgură, cu Robert Lindstedt, victorie 6–3, 6–3 cu Aspelin/Siljestrom

August, 2011, Washington, hard, cu Robert Lindstedt, înfrângere 7–6(9–7), 6–7(8–10), [7–10] cu Llodra/Zimonjic

Octombrie, 2011, Beijing, hard, cu Robert Lindstedt, înfrângere  6–7(2–7), 6–7(4–7)    cu Llodra /Zimonjic

Februarie, 2012, Rotterdam, hard indoor, cu Robert Lindstedt, înfrângere  6–4, 5–7, [14–16]  cu Llodra /Zimonjic

Aprilie, 2012, București, zgură, cu Robert Lindstedt, victorie 7–6(7–2) , 6-3 cu Chardy/Kubot

Mai, 2012, Madrid, zgură albastră, cu Robert Lindstedt, înfrângere 3–6, 4–6 cu Fyrstenberg/Matkovski

Iunie, 2012, Hertogenbosch, iarbă, cu Robert Lindstedt, victorie 6-3, 7-6 cu Cabal/Tursunov

Iulie, 2012, Wimbledon, iarbă, cu Robert Lindstedt, înfrângere, 6–4, 4–6, 6–7(5–7), 7–6(7–5), 3–6 cu Marray/Nielsen

Iulie, 2012, Bastad, zgură, cu Robert Lindstedt, victorie, 6–3, 7–6 cu Peya/Soares

August, 2012, Cincinnati, hard, cu Robert Lindstedt, victorie 6-4, 6-4 cu Bhupathi/ Bopanna

Citește toate articolele scrise pe Treizecizero.ro despre Horia și Robert  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi