Grigor Dimitrov câștigă Turneul Campionilor! Un deznodământ potrivit pentru unul dintre cei mai surprinzători ani din ATP

Camelia Butuligă | 20 noiembrie 2017

Grigor Dimitrov s-a scuturat, în cele din urmă, de imaginea de underachiever care l-a urmărit mare parte din carieră și care își atinsese punctul cel mai de jos la jumătatea sezonului precedent, când ajunsese până pe locul 40. De acum, viitorul se așterne frumos pentru bulgar, care are în față un 2018 promițător. Pentru tot tenisul masculin (și tenis, în general) e promițător, de altfel, viitorul sezon. Deocamdată, tenisul din cele două circuite s-a închis azi, cu victoria lui Grigor Dimitrov în fața lui David Goffin. Grigor e primul debutant la ATP Finals care ia titlul din 1998 încoace, când Alex Corretja l-a învins pe Carlos Moya.

Anul 2017 se încheie cu un rezultat de care mulți putem fi iertați că nu l-am anticipat: cu cinci victorii din cinci meciuri, Grigor Dimitrov câștigă titlul la Turneul Campionilor, într-o finală a debutanților cu David Goffin (7-5, 4-6, 6-3).

Tot felul de borne și recorduri a stabilit acestă finală a ATP Finals. În primul rând, pentru prima dată din 2009, avem un alt câștigător decât Murray, Djokovic și Federer. Grigor Dimitrov este al cincilea jucător din istorie care câștigă Turneul Campionilor fără să ajungă în prealabil în vreo finală de Slam. Ceilalți au fost Stan Smith, Guillermo Vilas, MacEnroe și Davydenko, cel mai recent dintre ei, în 2009. Dintre aceștia, doar Davydenko și-a încheiat cariera fără titlu de Grand Slam. Dimitrov finalizează în trombă un an început îndrăzneț cu titlu la Brisbane și acea semifinală la Australian Open care ne-a făcut să credem că timpul lui a a cam venit. Până la urmă, nu a fost o alarmă falsă. În primul și ultimul turneu jucat în 2017, Grigor a adunat un scor de 8-0 contra top 10; în restul anului, 0-5.

De cealaltă parte, David Goffin este și el deținătorul unei performanțe: primul jucător care-i învinge pe Nadal și Federer la același turneu și nu câștigă titlul. Ce să faci, nu poți să-i bați pe toți. Goffin a opus totuși o rezistență mult mai susținută în finală decât în grupe, când a pierdut categoric în fața rivalului său de azi.

https://twitter.com/TennisTV/status/932340846581645312

https://twitter.com/TennisTV/status/932347650187259905

Meciul s-a întins pe trei seturi, ceea ce a fost bine pentru public – Londra văzuse ultima finală cu decisiv hăt în 2011. Cei doi finaliști au avut emoții, dar nu s-au lăsat copleșiți de ele decât pe alocuri, prin punctele esențiale. S-au lovit extrem de multe drepte inverse, s-a urcat la fileu inspirat de ambele părți, Grigor a lovit un rever din semișpagat, iar Goffin a contribuit și el cu un tweener, niște slice-uri neastâmpărate și vreo 20 de winnere cu dreapta. În decisiv, Dimitrov a pus mâna mai hotărât pe frâiele meciului când a apărat 4 mingi de break în chiar primul game, iar la 3-2 a profitat de câteva greșeli făcute cadou de Goffin pentru break.

Amândoi au servit dar și returnat foarte bine (multe mingi de break salvate: Dimitrov 7/10, Goffin 11/15). Goffin a avut o tactică interesantă: a mărit viteza primului serviciu, preferând să aibă un procentaj de reușită mai scăzut (50%), dar compensând cu 10 ași și procentaj superior la punctele câștigate pe primul. În schimburi, ambii au avut un amestec echilibrat de ofensivă și defensivă, încercând să ia inițiativa din racheta adversarului și riscând destul de des, alternând winnere cu greșeli neforțate destul de drastice (rame, outuri mari). Aș pune asta atât de seama planului de joc agresiv, dar și pe seama emoțiilor.

Goffin are un joc foarte isteț și o hotărâre tăcută care îmi place. Dar, până la urmă, a triumfat jucătorul mai bun toată săptămâna. Dimitrov își vede recompensate eforturile de redefinire a jocului din ultimul an și jumătate, de când l-a adus în echipă pe Dani Vallverdu. Nu mă îndoiesc că seriosul și analiticul sud-american a avut o contribuție esențială la remodelarea jocului lui Dimitrov și eliberarea lui de tot balastul inutil (nu și de șpagaturi totuși).

Cu acest titlu, Grigor Dimitrov urcă până pe locul 3, evident, un career-best. Goffin încheie sezonul ATP pe 7, iar acum se concentrează pe finala Cupei Davis, unde Belgia sa va da piept cu Franța, în ultimul-ultim eveniment al sezonului 2017.

Între timp, putem da startul la concluzii după unul dintre cei mai surprinzători ani din istoria recentă a tenisului masculin. Top 10 e o bună imagine a ce s-a întâmplat în 2017. 2018 poate fi declarat deja o enigmă.

https://twitter.com/TennisTV/status/932368939543416835

https://twitter.com/TennisTV/status/932352086569832448

Ca noi toți, Grigor se uită deja la anul viitor

Campionul de la Londra a pus victoria pe seama schimbărilor inspirate pe care și le-a asumat. „Acest triumf mă face și mai implicat în ceea ce fac, și mai încântat de munca mea și de ceea ce urmează. Este ceva pe care pot construi pentru anul viitor. O să fie un offseason grozav, pentru că știu ce am de făcut ca să performez bine”, a spus bulgarul.

„Când mintea e în ordine, cu oamenii potriviți aproape, cu susținerea potrivită, lucruri bune se întâmplă. Acea perioadă m-a ajutat mult, cred că am avut nevoie de ea”, a spus Grigor, cu referire la rătăcirea din anii trecuți. „În acele momente, când mă chinuiam să țin mingea în teren trei puncte la rând, am realizat cu adevărat la ce am de lucrat, care sunt oamenii cu adevărat importanți de lângă mine, cine are cu adevărat așteptări de la mine, cine e important pentru mine. Sunt multe lecții pe care le-am învățat din acea perioadă”, a completat Dimitrov.

La rândul său, Goffin s-a arătat bucuros de rezultatul său nesperat, chiar dacă eșecul îl doare. „Mi-am dovedit mie că sunt într-un loc bun, că merit să fiu în acest turneu. Meci după meci, încrederea mea a crescut, până în finală. Sunt mândru de ce am realizat, chiar dacă sunt dezamăgit de finală”.

 

***

Sărbătorește locul 1 și excelența jucătorilor români cu linia de tricouri 30-0 Onederful, tricourile care marchează un moment istoric. Ia-ți „Onederful”  și „Onederful Black”

Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI 

 

Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi