Genie Bouchard apare de nicăieri, o învinge pe Sharapova într-unul dintre meciurile anului

Camelia Butuligă | 9 mai 2017

Bouchard a fost extra-motivată pentru întâlnirea cu Sharapova, pe care și-o dorea încă înainte de meciul Mariei din primul tur. Sharapova rămâne, deocamdată, în afara Top 200 după primele ei două turnee și intră în criză de timp în ce privește sezonul de zgură, cea mai bună suprafață a ei. Mai are Roma, în vreme ce decizia în ce privește un wildcard la Roland Garros urmează să fie anunțată pe 16 mai.

M-am uitat la meciul ăsta, vorba celebrului hashtag, în primul rând pentru strângerea de mână de la final. După ce Bouchard a spus de curând live pe post că Sharapova e o trișoare și n-ar trebui să mai aibă voie să joace niciodată, iar Masha a replicat rece că ea nu se coboară la acest nivel, eram sigură că meciul va fi o baie de sânge în care Genie va fi dezmembrată fără milă, dar la nivel înalt. Rezultatele din ultimul timp al canadiencei nu indicau că acesta va fi un meci disputat, iar că se va termina cu înfrângerea Mariei, nici atât.

S-a întâmplat însă pe dos: după un monstru de aproape trei ore, cu câte cinci breakuri de fiecare și trei duzini de mingi de break, Bouchard a obținut victoria, iar strângerea de mână de la final a fost mult mai politicoasă decât majoritatea raliurilor.

https://twitter.com/WTA/status/861662322208657408

https://twitter.com/WTA/status/861657466555125760

https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/861681359538008068

https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/861689284197273604

Iat-o, deci, pe Sharapova pierzând primele în două turnee de după revenire la două jucătoare care au criticat-o aspru (Mladenovic și Bouchard). Este cu atât mai simbolic faptul că ambele înfrângeri i-au negat sau complicat posibilitatea de a nu mai depinde de wildcarduri pentru prezența la cele două Slamuri europene (ar fi putut intra singură în calificări la RG dacă făcea finală la Stuttgart, are nevoie de semifinală la Roma ca să prindă tabloul principal la Wimbledon). Prinde contur teoria mea (pe care am expus-o în podcastul de dinainte de Indian Wells), cum că schimbarea de atitudine a unei părți a vestiarului față de Maria după afacerea meldonium se va vedea și pe teren și vor fi fete care îi vor face viața grea în meciuri mai mult decât aveau curajul în trecut. E drept că e încă devreme și că nivelul ei de joc poate crește – după o pauză de un an și ceva revenirea în competiție e dificilă pentru oricine – iar cele două înfrângeri au fost în meciuri strânse de trei seturi, dar va fi interesant de urmărit dacă trendul va continua pe teren și cu alte jucătoare care s-au exprimat negativ la adresa Sharapovei (Cibulkova, Kerber, Cornet).

De partea lui Genie, ce-ar fi ca acest meci de ambâț (cum să traduc mai bine ”grudge match”?) să-i relanseze cariera aflată în derivă de vreo doi ani? Mai mult, cine ar crezut că Genie va fi printre jucătoarele care se vor năpusti să-i dea cu steagul dreptății în cap Mariei? Dacă mă întrebai înainte de acest mic război al declarațiilor, le-aș fi pus pe amândouă în aceeași specie a ”prădătoarelor cu sânge rece”, categoria ”scopul scuză mijloacele”, alineatul ”estetica după Brad Gilbert”. Dar, în afară de loviturile lemnoase, părul blond și uităturile crunte se pare că nu le unește mare lucru. Ah, era să-l uit pe Thomas Hogstedt, pitbullul care a învățat-o pe Maria să joace pe zgură și care acum o antrenează pe Bouchard. Fac pariu că ședința tehnico-tactică dinaintea meciului a fost foarte interesantă. De partea celalaltă, rechinul Sven Groeneveld părea alegerea perfectă pentru Sharapova, dar judecând după ce-i spune în OCC-uri nu sunt convinsă: fie e un geniu, fie e cel mai mare șmecher.  Azi a fost plin de cuvinte mari ca ”disciplină”, ”procentaj” și ”marjă de eroare”, combinate cu sfaturi pe care le primeam și eu la opt ani: ”du-te pe minge” și ”îndoaie genunchii”. Dacă Sven mai zicea și ”dă drumul la braț”, aș fi strigat ”BINGO!”.

Dar, mai știi, poate că Sven a avut nevoie să dea aceste sfaturi de abecedar pentru că Maria deseori nu avea timp să-și pregătească loviturile. Stilul de joc al lui Genie Bouchard este să stea lipită de baseline, să ia mingea incredibil de repede și nu dea timp adversarei. În plus, lovește totul la maxim, fără diferențieri. Sharapova a fost deseori zorită, prinsă nepregătită de mingile care veneau prea repede și o alergau încoace și-ncolo. Nu-i de mirare că nu mai apuca să se lase pe genunchi sau că lovea cu greutatea corpului împinsă înapoi. Deși a adăugat colecției de lovituri o dreaptă în cros din alergare absolut vitriolică, iar returul a rămas la fel de mortal pentru adversare, Maria a sughițat la serviciu și a fost obligată de presiunea neîncetată să riște și să greșească neforțat prea mult.

Meciul a fost 💥💥💥 de la început la sfârșit (poate mai puțin a doua jumătate a setului doi, când Genie a dispărut). Și ca nivel de joc, dar și ca încărcătură emoțională mi-a plăcut, deși nu sunt în fan clubul niciuneia, nici ca jucătoare, nici ca persoane. Dar un meci de tenis este mereu mai mare decât suma părților sau a adversarelor. Așa că voi încheia cu câteva tweeturi care îmi exprimă exact sentimentele și cu precizarea că Genie va juca turul următor cu Angie Kerber. Dacă are și împotriva ei vreo ranchiună, ar fi bine; se pare că ajută mai mult decât procentajele și marjele de eroare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi