Garbine domină din nou, e la un pas de semifinale. Urmează ziua adevărului în grupa Simonei

Adrian Țoca | 29 octombrie 2015

Simona Halep are joi (ora 9:00, ora României) oportunitatea de a-și asigura prezența în semifinale fără să mai depindă de celălalt meci; în plus, ar fi primul ei sezon cu 50 de victorii la nivel WTA. Dincolo, în Grupa Albă, toate fetele păstrează șanse de calificare, dar Muguruza arată cel mai bine înainte de ultima rundă

Garbine Muguruza. Sau Muguruthless, cum i s-a găsit deja un nickname în social media, adecvat seriei impresionante pe care a prins-o finalista de la Wimbledon. Garbine poate fi, în bună măsură, deja numită câștigătoarea sezonului asiatic, pe care l-a dominat până acum: o finală la Wuhan, un titlu la Beijing și deja două victorii la Singapore, care o plasează bine înainte de ultima rundă.

Turneele din Asia sunt adesea considerate mai puțin relevante în imaginea de ansamblu, dar asta nu înseamnă că ele nu pot însemna o bună ocazie de obținere a unui momentum înainte de obiectivele mari. Cum spunea la conferință și Kerber, învinsa de azi a ibericei, Garbine a adunat multă încredere din acele două finale consecutive, iar la Singapore joacă cu multă autoritate și e complet investită în acțiunile ei pe teren. Mesajul pe care îl transmite dincolo de fileu este intimidant, într-atât încât Kerber, care a apăsat pe mai toate notele corecte, nu s-a putut abține să strige de frustrare către antrenorul ei într-un on-court-coaching: Ce ar trebui să mai fac? Încerc totul!

Garbine mai are ceva, pe lângă încredere. Are multă adrenalină, ceea ce o ajută să țină pasul cu succes în ambele turnee (are șanse să iasă din grupe și la dublu, alături de Carla Suarez Navarro). Pe la conferințe plouă cu întrebări de genul Ești următorul next best thing în tenis? – la care Garbine surâde și oftează de fiecare dată: “Ori de câte ori sunt întrebată asta, răspund: ok, nu știu. Da, vreau să fiu. Să vedem ce se întâmplă. Nu cred că există un răspuns pentru asta. Adică e bine că oamenii văd în mine o viitoare jucătoare de top, e plăcut să aud asta și e, evident, ceea ce îmi doresc să devin”.

După Safarova, Garbine și al ei big game de pe ambele părți au demontat-o și pe puternica Angelique Kerber. Angie are o tendință bine documentată de a se implica în meciuri care mai de care mai spectaculoase, lucru care se petrece ori de câte ori match-up-ul și miza oferă condiții prielnice. Și azi a ieșit un meci foarte bun, cu multe raliuri intense și puncte spectaculoase, dar defensiva de granit a lui Kerber și disponibilitatea ei de a alerga absolut fiecare minge și de a apăra winnere gata făcute au fost, până la urmă, copleșite de jocul ultra-agresiv al lui Garbine. Aceasta a încheiat meciul cu 38 de lovituri direct câștigătoare, a venit de multe ori în față cu succes (14 din 17 la fileu) și, la final, a respins orice tentativă de revenire a lui Kerber, lăsând loc de un singur cuvânt potrivit pentru a o descrie: în control. Când, în setul al doilea, Kerber s-a folosit de micul moment de confuzie în ce privește scorul (Cicak a anunțat, eronat, game și 5-2 pentru Muguruza, când game-ul respectiv nu era gata) pentru a schimba direcția în care se îndrepta meciul, Garbine a avut răspuns și a ridicat iar nivelul, jucând două puncte perfecte pentru a evita un 4-5; minute mai târziu, o forța pe Kerber să accepte înfrângerea. Angie n-o s-o mai vrea s-o vadă prea curând pe Muguruza, pentru că aceasta a oprit-o anul acesta și la RG, și la Wimbledon.

În celălalt meci, Petra Kvitova a primit exact adversarul de care avea nevoie ca să se pună pe picioare, așa că a făcut ceea ce ea numește poate cel mai bun meci al ei din primăvară încoace. Ajută să întâlnești o adversară pe care o cunoști bine și pe care ai învins-o în toate cele 7 meciuri anterioare; în plus, Safarova încă încearcă să-și găsească jocul după problemele medicale suferite nu cu mult timp în urmă. Detaliile de acest gen – istoria favorabilă, mai ales – ajută în situații precum cea din setul al doilea, când Petra a revenit, deși era condusă cu două break-uri. Sau în punctele mari – “Cred că în game-ul de final, ea a ratat două forehanduri în lung de linie, lovitura ei cea mai bună. Poate eu-s un pic mai răbdătoare”, a răspuns Petra, întrebată cum de ea reușește să treacă mai mereu linia de sosire prima în meciurile cu Safarova, în condițiile în care multe dintre seturile lor se decid în prelungiri, cu 7-5 sau 7-6.  Petra a mai explicat și momentul Monfils, adică Coca-Cola servită într-un changeover, prin faptul că a avut dureri la stomac, probabil, spune ea, cauzate de tratamentul de mononucleoză.

Setul salvat de Petra s-ar putea să conteze în ultima etapă, când, la fel ca și în cealaltă grupă, toate cele patru fete păstrează șanse de calificare. Kvitova se va vedea pentru prima oară cu Garbine Muguruza, într-un meci în care se vor schimbe mingi năpraznice, iar Safarova o va întâlni pe Kerber, având nevoie de victorie, iar prietena ei bună și colega de Fed Cup să piardă în două seturi. Calculele complete sunt mai jos.

Până acolo, azi e ziua deciziei în Grupa Roșie, unde Simona Halep are avantajul că își poate controla destinul. Programată prima, ceea ce ar trebui să o ajute, Simona se califică automat în cazul unei victorii în două seturi cu Radwanska. O victorie în trei seturi presupune că vom aștepta cu nerăbdare rezultatul ultimului meci al grupei, programat între Sharapova și Pennetta – ceea ce ar putea fi, în teorie, ultimul meci al carierei Flaviei. Dacă va fi așa, italianca se va bucura teribil de ce-i oferă acest prezumtiv meci de final: o adversară de cinci stele, un context special, un turneu important, un meci cu miză și, înapoi la adversară, un match-up care-i place. Flavia a câștigat ultimele trei meciuri directe cu Masha.

De când Simona a reușit să întoarcă foaia, rivalitatea ei cu Radwanska este aproape înclinată, Simona devenind ea acum un match-up prost pentru poloneză. Aga are cele mai mici șanse matematice, iar lipsa de prospețime din a doua etapă, alegerile neinspirate din ambele meciuri, nu inspiră prea multă încredere fanilor ei. Simona a întors relativ ușor cu Radwanska și când a pierdut, în vară, primul set cu 6-0, în ceea ce a fost a 4-a ei victorie din ultimele 5 meciuri directe. Anul trecut, cele două s-au văzut în semifinale în Singapore, când Simona a câștigat de asemenea autoritar, 6-2, 6-2. Un rezultat asemănător ar însemna ca ea să revină pe teren sâmbătă, contra uneia din fetele care au jucat azi. Limpede, setul întâi va fi vital, pentru că Aga va fi eliminată și matematic dacă-l va pierde. Scenariile de calificare din grupa Simonei sunt aici.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi