Gael Monfils continuă drumul spre trofeu, perechea Copil – Ungur, surpriza plăcută a turneului

Camelia Butuligă | 24 aprilie 2015

Favoritul numărul 1 al turneului, Gilles Simon, s-a oprit în sferturi. Semifinalele ediției de anul acesta sunt Vesely – Gimeno Traver și Monfils – Garcia Lopez.

Jiri Vesely are 21 de ani şi este pe locul 46. Pentru un tip de 1,96 trece destul de neobservat când se pornesc discuţiile despre viitorul ATP-ului. De ce nu vorbim şi despre el, dragi colegi de polemici? Anul trecut, Jiri a pierdut la Bucureşti în turul doi cu Dimitrov, dar nu fără să opună rezistenţă. Anul acesta, în ianuarie, a câştigat titlul la Auckland venind din calificări şi învingându-i pe rând pe Bellucci, Gulbis, Young, Anderson şi Mannarino: singurul care i-a luat set a fost Gulbis. Şocat probabil de această performanţă, n-a mai trecut de primul tur până la Casablanca, unde a ajuns în semifinale. Zgura îi prieşte (a declarat că e suprafaţa pe care a crescut), şi iată-l în semifinale şi la noi, după un meci împotriva lui Karlovic gestionat cu mare maturitate. În primul set a ieşit cu bine din două gameuri complicate pe propriul serviciu, iar pe final a profitat de un game mai slab al lui Karlovic şi a făcut breakul la cel mai oportun moment. 

Într-un meci de tenis nu e niciodată momentul potrivit să joci prost, dar probabil cel mai nefericit moment este la sfârşitul setului unu. Astfel este compromis primul set, dar este în pericol şi începutul celui de-al doilea. Karlovic de exemplu a rămas debusolat şi şi-a mai pierdut serviciul odată repede în setul doi. De acolo înainte, Vesely a trebuit doar să-şi gestioneze propriul serviciu până la final, ceea ce a şi făcut: 6-4, 6-4.

În semifinala de mâine va avea un adversar foarte diferit: Daniel Gimeno-Traver. Spaniolul l-a scos azi pe Gilles Simon bătându-l la capitolele la care francezul de obicei excelează: anduranţă şi strategie. Simon a început prost meciul – putea să piardă primul set cu un scor drastic, însă a revenit şi l-a câştigat la tiebreak. În setul doi cei doi au mers umăr la umăr până la 4-4, când Simon şi-a pierdut serviciul. De acolo meciul s-a rupt în favoarea spaniolului: 6-7(5), 6-4, 6-2. 

În meciul dintre Garcia-Lopez şi Rosol s-a înfruntat un stil răbdător şi variat (al spaniolului) cu un stil avântat şi inconstant (Rosol). Lukas este genul de jucător care iubeşte aplauzele un pic prea mult pentru binele lui. După o minge reuşită, îmbătat de succes, riscă prea mult încercând tot felul de măiestrii care nu-i sunt neapărat necesare sau la îndemână şi le pierde pe următoarele. În primul set şi-a pierdut serviciul în felul acesta. “Vanity, my favorite sin!”. Pentru public însă, meciul a fost unul reuşit pentru că nivelurile celor doi sunt similare, dar nu şi stilurile lor.

Garcia-Lopez va juca în semifinală cu favoritul 2, Gael Monfils. Gael, slavă cerului, a ales azi să lase prostiile şi să joace. Ce simplu se câştigă meciurile când loveşti lung şi cu simţ de răspundere! Când serveşti cu convingere şi nu mai stai la trei metri în spatele liniei de fund! Când joacă cum a jucat în seara asta contra lui Bolelli, Gael arată aşa cum merită: a jucător de top 10. Dacă continuă la fel, n-ar trebui să-i scape titlul la București, o confirmare a săptămânii trecute, de la Monte Carlo. S-a oprit în semifinale la București de două ori până acum, ar fi timpul și pentru o finală.  

Avem și anul acesta români în finală

Povestea cea mai frumoasă pentru noi românii este şi cea mai neaşteptată: perechea Marius Copil – Adrian Ungur este în finală la dublu! Horia Tecău s-a retras din cauza unei accidentări, iar Florin a fost eliminat chiar de dublul finalist, dar tradiţia din ultimii ani, ca titlul la dublu să revină unui român, poate continua. Cei doi au mai jucat în ultimii ani împreună de patru ori, dar fără rezultate notabile. “Nu mă așteptam să câștigăm. Nu mă așteptam nici să trecem de primul tur”, a declarat Ungur după victoria de ieri contra favoriţilor 2, Mergea/Bopanna. 

În meciul din această seară, contra lui Fleming/Marray, Marius şi Adrian au jucat entuziasmant, în special în supertiebreak. Ieri, Marius Copil spunea: „Mă bucur foarte mult pentru încă o șansă să jucăm mâine. Îmi doream foarte mult să câștig, mai ales că suntem acasă, iar când joci acasă ai un sentiment diferit. Mă bucur că avem vreme bună, că oamenii au venit la meci în număr atât de mare. Ne simțim mai bine pe teren atunci când publicul este numeros și ne încurajează.” 

Mâine, Marius şi Adrian au zi liberă şi aşteaptă rezultatul celeilalte semifinale, între Bolelli/Darcis şi Monroe/Sitak, care va închide ziua. Primele sunt semifinalele de simplu, care încep la ora 13.00: Gimeno-Traver cu Vesely şi Garcia-Lopez cu Monfils.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi