Gael Monfils a făcut la București o ghidușie caracteristică: victorie după 6 mingi de meci salvate

Treizecizero | 26 aprilie 2014

Gael s-a strecurat cu mari emoții în semifinalele BRD Năstase Țiriac Trophy, unde îl va întâlni, într-un meci de afiș pe Grigor Dimitrov.

Bucureștiul e norocos anul acesta, pentru că va avea o semifinală între doi jucători care pot asigura la orice meci o selecție sănătoasă de highlights. Așa că fanii care vor merge sâmbătă la Arene pentru meciul dintre Gael Monfils și Grigor Dimitrov trebuie să fie foarte atenți: clipești și riști să pierzi o execuție de toată frumusețea.

De altfel, Gael Monfils a fost protagonistul unei faze care a ridicat oamenii în picioare și în sferturile cu Mathieu. În startul setului secund, Monfils s-a repliat cu un tweener spectaculos, chit că ineficient. Însă partea cu adevărat explozivă a fazei o reprezintă anticipația lui Gael și viteza cu care s-a repliat pentru a returna smashul lui PHM și a-l transforma în retur direct câștigător – e prima fază din rezumatul de mai jos. 

Ceva mai târziu, Gael a mai scos din traistă ceva notabil, găsind o cale de a se extrage în siguranță din ambuscada tiebreak-ului setului secund, în care a salvat șase mingi de meci, înainte de a lua setul cu 10-8 în tiebreak. Ulterior, Mathieu s-a prăbușit complet, cedând decisivul fără mare reacție. Gael a recunoscut însă că a avut noroc, certându-se la conferința de presă pentru felul în care a tratat meciul: „Cred că am jucat foarte prost astăzi și că am fost norocos că am câștigat. Aceasta este singura parte bună a meciului, însă nu sunt deloc mulțumit de felul în care s-au desfășurat lucrurile. Am fost prea defensiv. A fost unul dintre cele mai proaste meciuri din acest an pentru mine și nu meritam să câștig. Am fost doar norocos. Nu sunt fericit, uneori joc foarte bine, alteori joc foarte prost, iar asta mă enervează. Trebuie să schimb totul, pentru că nimic nu a mers cum trebuia”.

A fost o zi grea pentru tenis, iar condițiile de joc le-au făcut viața complicată jucătorilor: teren greu, vreme friguroasă, vânt, zgură alunecoasă. Grigor Dimitrov a simțit pe pielea lui asta, în victoria cu Stakhovsky: „Nu a fost un meci atât de ușor pe cât a părut, a trebuit să muncesc mult pentru el. A fost un meci bun, dar a fost frig. Nu mi-a fost ușor pe teren, a plouat și a trebuit să așteptăm toată ziua. Condiții extrem de grele, dar sunt cu atât mai fericit cu rezultatul”.

Grigor simte însă că săptămâna e deja câștigată pentru el, indiferent de rezultatul din semifinale. „Au fost mai multe steaguri din Bulgaria decât la ultimul meci, e clar că fanii se încălzesc. E un sentiment plăcut să ai o săptămână ca aceasta, mă simt destul de relaxat și simt că pot intra în următoarele turnee odihnit, dar în același timp complet pregătit să câștig”.

| Fotografii: Radu Restivan

Întâlnirea dintre ultimii doi campioni ai turneului s-a soldat cu același rezultat ca și în 2013. Pentru al doilea sezon consecutiv, Lukas Rosol pune capăt traseului lui Gilles Simon la București. Anul trecut l-a învins în semifinale, acum în sferturi, semn că Rosol e un matchup complet nepotrivit pentru Gillou, cu toată dragostea lui pentru zgura de la București. A fost 7-6, 6-2 pentru ceh. 

„Întotdeauna mă simt bine atunci când joc la București. Am început bine primul set și consider că al doilea set trebuia să se încheie mai repede. Totuși, sunt fericit cu acest rezultat. Am fost puțin îngrijorat cu privire la vreme, dar mă bucur că am reușit să terminăm meciul astăzi. Eu consider că am jucat fără greșeli și m-am concentrat foarte mult chiar și în al doilea set. Simon ar fi putut întoarce scorul în orice moment”.

Rosol e foarte fericit cu condițiile de joc: „Îmi place să joc pe vremea asta, este perfectă pentru mine. Nu am avut timp să vizitez Bucureștiul, am jucat și la simplu și la dublu în fiecare zi, iar în timpul liber am preferat să mă odihnesc și să mă pregătesc pentru următorul meci”. 

Pentru șansa unei noi finale la București și apărarea trofeului, Lukas va trebui să treacă de Robin Haase, olandezul care l-a scos în sferturi pe Denis Istomin, 3-6, 6-1, 6-3.

Ziua s-a încheiat cu o nouă victorie pentru Horia Tecău și Jean Julien Rojer, care i-au învins, în două tiebreak-uri, pe Fleming și Hutchins.

Horia Tecău: „A fost un meci greu, știam că așa va fi. Am mai jucat împotriva lor și ne-au învins într-un meci la fel de strâns. Și atunci am condus în primul set. Astăzi, fiecare echipă a avut șansele ei și ne bucurăm că noi am câștigat. Au fost 2 zile lungi, am avut de așteptat mult, a trebui să jucăm cu nocturnă, iar terenul a fost moale, după ploaie. Ne așteptam să nu evoluăm perfect, nu ne așteptam să fie un meci grozav, ne așteptam doar să luptăm. Știam că echipa cea mai motivată va câștiga. Ne bucurăm că avem șansa să jucăm încă o dată pe această arenă minunată. Mâine jucăm cu doi englezi care au un joc dublu foarte bun. Vin în față, joacă agresiv și este prima dată când jucăm împotriva lor. Victoria de astăzi însă ne dă încredere. Meciurile grele ne dau întotdeauna și mai multă încredere în noi înșine. Am învins o echipă bună, într-un meci greu și ne bucurăm mult că am câștigat!”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi