Finalele: una Big Four vs Next Gen la Halle, una clasică de iarbă la Queens, una „feel-good” la Birmingham

Radu Marina | 25 iunie 2017

Finalele săptămânii: Federer – Zverev, F. Lopez – Cilic, Kvitova – Barty, Sevastova – Goerges

“Nu a fost tocmai drăguț, dar am trecut cumva”. Roger Federer a trecut, într-adevăr, de tânărul Karen Khachanov și s-a calificat în a 11-a sa finală la Halle, turneu pe care l-a câștigat deja de opt ori.

Până la 6-4, 5-4 și serviciu, Federer a părut că joacă exact ceea ce trebuie; multe mingi spre reverul lui Khachanov, lovitura mai slabă din jocul rusului, s-a ferit în multe rânduri să-i servească pe forehand și a avansat în teren la retur pe serviciul doi. Pe lângă asta, nici Karen nu a părut că ar crede cu adevărat că îl poate învinge, iar asta s-a văzut în momentele importante.

În primul set, și-a pierdut serviciul încă de la început și a fost suficient pentru Federer să câștige primul set, iar în setul doi s-a mers cap la cap până la 4-4, acolo Khachanov a făcut o dublă greșeală, un forehand ieșit cu mult afară, un voleu complet ratat și o altă eroare neforțată cu reverul, fapt ce l-a pus pe Federer în situația de a servi pentru meci.

Numai că de aici, Federer a devenit dintr-o dată pasiv iar Khachanov, care nu mai avea nimic de pierdut a început  să creadă și să fie din ce în ce mai agresiv. Au urmat câteva lovituri de forehand cu care și-a deschis bine terenul, o serie de retururi direct câștigatoare pe primul serviciu al elvețianului și s-a dus rapid la 6-5, având și o minge de set – la care însă Roger a reacționat foarte bine cu un serviciu bine plasat.

Nici în tie-break Federer nu a dat semne de revenire; au urmat câteva puncte foarte bune continuate cu voleuri complet ratate și lovituri de forehand ieșit cu mult afară. Treptat însă, și-a amintit că trebuie să-l joace mai mult pe rever, lovitură care nu-i neapărat rea pentru rus, doar că se simte că nu are același timing și nici încredere precum la forehand, iar asta îl face să greșească mai des și să nu fie la fel de incisiv cum e cu dreapta. Pe final, Federer s-a ajutat din ce în ce mai mult de serviciu și l-a jucat exclusiv pe partea de rever pe rus, de acolo de unde au venit un număr mare de greșeli; meciul de altfel l-a încheiat cu o greșeală venită de pe rever.

Astfel, Federer se califică în a patra finală a acestui sezon, după Australian Open, Indian Wells și Miami, ajungând la un raport de 24 de victorii și doar 2 înfrângeri.

https://twitter.com/TennisTV/status/878579555631497216

În finală, a 25-a a Gerry Weber Open, nu se anunță deloc simplu: urmează să-l întâlnească pe Sascha Zverev, care a trecut în trei seturi de Richard Gasquet, reușind să se califice pentru a două oară consecutiv în finală la Halle. Și pentru el e tot a patra finală din acest sezon; anul trecut, tot la Halle, Zverev reușea să îl învingă în semifinale pe elvețian.

Sasha va încerca dubla, el fiind în finală și la dublu, alături de fratele său, Mischa.

https://twitter.com/TennisTV/status/878642113256312832

*

La Queens, Marin Cilic a continuat să impresioneze și a revenit în finală, după o victorie în trei seturi la Gilles Muller. Ca şi în meciul precedent, Cilic a excelat la serviciu, iar statisticile sunt impresionante, mai ales că vorbim de un meci care s-a întins pe două ore: în total, a cedat doar trei puncte pe primul serviciu. Şi, bineînţeles a încheiat meciul cu 20 de aşi.

Cilic se găseşte într-o poziţie foarte bună în această perioadă şi sunt perspective bune în ceea ce priveşte Wimbledonul, turneu la care în ultimii trei ani a reuşit sferturi; după US Open este turneul la care are cele mai bune rezultate în turneele de Grand Slam.

Finala de mâine va fi a treia din carieră la Queens şi a două finală din acest sezon, după titlul câştigat la Istanbul în urmă cu o luna. Îl va întâlni pe Feliciano Lopez într-o finală clasică pentru iarbă. Feliciano ajunge în a doua finală în tot atâtea săptămâni, după ce l-a învins pe Grigor Dimitrov.

https://twitter.com/TennisTV/status/878693541500796928

*

La Birmingham, Ashleigh Barty a reușit cel mai important rezultat al carierei, calificându-se într-o finală de turneu Premier, prima a ei pe iarbă, după o victorie la Garbine Muguruza. De săptămâna viitoare Barty va urca aproape de top 50, o premieră pentru ea. Pentru Barty, va fi a doua finală WTA jucată anul acesta, după titlul câștigat în Februarie la Kuala Lumpur.

În ceea ce o privește pe Muguruza, ea a ratat din nou o șansa pentru a se califică într-o finală, ultima ei fiind cea de anul trecut de la Roland Garros. De altfel, în ultimii doi ani a reușit o singură finală, cea de la Paris.

După un prim set în care s-a apărat foarte bine și a găsit mai mereu lungimea și profunzimea loviturilor, au fost suficiente câteva mici greșeli la 2-2 în setul doi ca să o deraieze complet pe iberică. Din acel moment, Barty nu s-a mai uitat în urmă, a continuat să varieze din ce în ce mai mult jocul și să folosească slice-ul de rever mai des iar Muguruza a părut fără soluții și mai mereu surprinsă de efectele și săritura mingi.

Cu cât s-a avansat în meci Barty a început să lovească din ce în ce mai bine, iar defensiva a fost la un nivel excelent, obligând-o de fiecare dată pe Garbi să lovească încă o dată și încă o dată până când apărea greșeala.

La 4-1 în decisiv, Sumyk a sfătuit-o să nu mai lovească atât de repede acele mingi de slice venite de la  australiancă, în schimb, să aibă mai multă răbdare și să nu încerce să fie decisivă. A aplicat sfatul dat de Sumyk în game-urile următoare și a reușit să mai recupereze din diferență (de la 1-5 la 3-5 și serviciu), dar aici intervine meritul lui Barty, care a simțit că trebuie schimbat ceva și a încercat să fie mai agresivă, reușind câteva puncte foarte bune cu reverul în lung de linie.

https://twitter.com/WTA/status/878701276841652224

Barty o va întâlni pe Petra Kvitova, într-o confruntare a două povești frumoase, ambele bucurându-se de două tipuri diferite de comeback în tenis. Dacă Barty, campioană de juniori la Wimbledon în 2011, a luat o scurtă pauză de tenis în 2014, Petra are o revenire impresionantă după acel accident nefericit din decembrie, reușind după doar două turnee de la revenire o finală. Sunt semne încurajatoare atât pentru Wimbledon, cât şi pentru restul sezonului; jocul ei arată tare bine. În semifinale, Lucie Safarova a fost nevoită să se retragă după primul set, resimţind pe deplin meciurile maraton cu Cibulkova şi Gavrilova, care au durat mai bine de trei ore fiecare și în care a salvat un total de cinci mingi de meci.

Paradoxal, Petra nu are titluri WTA pe iarbă, suprafață pe care a câștigat însă de două ori la Wimbledon. Îl va încerca acum pe primul; până acum, ea a mai jucat o singură finală, la Eastbourne, pierdută în 2011, la Marion Bartoli.

*

La Mallorca, finala va fi între Julia Goerges şi Anastasija Sevastova. Goerges a învins-o categoric cu 6-1, 6-1 pe Cici Bellis, într-un meci în care s-a simţit excelent, a primit ritmul necesar şi i-a convenit de minune stilul americancei. Sevastova a reuşit să treacă de Caroline Garcia, reuşind să răzbune înfrângerea de anul trecut din finala de la Mallorca, pierdută chiar cu Garcia.

https://twitter.com/WTA/status/878637272249192448

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi