Finala US Open, preview în cinci întrebări: Cine va câștiga și de ce?

Adrian Țoca | 10 septembrie 2012

Finala US Open, preview în cinci întrebări: Cine va câștiga și de ce?

US Open este oferit de

Pentru al cincilea an la rând, US Open se termină lunea, dar va mai fi timp să discutăm despre implicațiile acestei situații, ca și despre felul în care s-au desfășurat cele 4 Slam-uri în acest sezon. Deocamdată, să ne bucurăm de, posibil, ultimul mare meci al anului. Fără doar și poate, tenisul nu se termină în 2012 odată cu US Open, mai sunt o mulțime de turnee puternice de jucat în săptămânile următoare – printre ele, două turnee Masters, finala Cupa Davis sau Turneul Campionilor -,  însă, dacă e să ne raportăm numai la titlurile care, potrivit concepției populare în tenis, contează cu adevărat, atunci Slam-urile se termină azi.

Și finalul este unul apoteotic: încă o încleștare între doi membri Big Four, grupul de talente care a confiscat tenisul masculin. După două Djokovic – Nadal (la AO și RG) și un Federer – Murray (la Wimbledon), avem, de data asta, un Murray – Djokovic. Numai și simpla enumerare a celor patru finale ale acestui an e suficientă pentru a ne da o imagine clară a cum au evoluat cei patru granzi în acest an. Nadal s-a impus pe zgură, iar Federer, pe iarbă, păstrând logica suprafețelor intactă, așa cum o știm de ani de zile. În pofida unui an considerat, per ansamblu, mai slab decât precedentul, Novak rămâne la un nivel excelent și iată-l jucând a treia finală din patru posibile. În cazul în care va câștiga și la New York, vom putea spune fără emoții că și 2012 a fost anul lui Djokovic. Dar vom putea spune la fel despre Murray, în cazul unui succes?

Așa ar fi normal. Cu medalia olimpică de aur deja în cont, plus o finală pierdută deloc rușinos la Wimbledon, Murray are o nouă șansă la primul Slam din carieră, cu care să închidă, în sfârșit, una dintre cele mai sâcâitoare și (mult prea) prezente discuții din ultimii ani. Scoțianul le-a pierdut deja pe primele patru, însă a arătat, în 2012, că a progresat mult după startul parteneriatului cu Ivan Lendl, alt mare tenisman care a pierdut primele patru finale de Slam înainte de a câștiga opt astfel de titluri. 

Dacă va câștiga, Murray va pune, de asemenea, și capăt celor 76 de ani de așteptare a britanicilor pentru un titlu în turneele de Slam. În 1936, Fred Perry se impunea tot la US Open, turneu care se juca atunci pe iarbă.  

La rându-i, Djokovic joacă a treia finală la rând la New York și caută al șaselea titlu de Slam, la cinci distanță de Nadal și la 11 de Federer. 

Vorbim despre doi jucători cu multe similitudini în joc. Doi foști rivali la juniori, foarte buni prieteni, născuți la o săptămână distanță unul de celălalt, care și-au disputat multe meciuri strânse, adesea rezultatul lăsându-se decis pe ultima sută de metri, tocmai prin prisma acelor asemănări între stilurile celor doi. Nu există, ce-i drept, o tensiune reală între Murray și Djokovic pe teren, asta și pentru că n-a avut când să se formeze. Cei doi și-au petrecut marea parte a carierelor alergându-i din urmă pe Federer sau pe Nadal, împărțindu-și locul în umbra celor doi. Așa că, în lipsa unor drame autentice, avem parte de mult respect și prietenie între cei doi. Pentru moment, cel puțin. 

Așa cum am mai făcut și cu alte ocazii, înainte de finala Roland Garros de exemplu, facem discuția pe marginea finalei sub forma unor răspunsuri la cinci întrebări pe care le-am considerat cele mai potrivite. Răspund cele două semnături cu care v-ați obișnuit deja pe Treizecizero.ro

Întrebările la care vom răspunde sunt:

1.Cine are mai mare nevoie de acest Slam și de ce?

2.Și-a câștigat sau nu Andy Murray dreptul de a fi inclus în aceeași categorie cu Federer, Djokovic și Nadal?

3.E primul Slam fără Federer sau Nadal în semifinale, din 2004 încoace. Este Nole – Andy rivalitatea viitorului?

4.Cum va fi meciul și ce are de făcut fiecare pentru a câștiga?

5.Murray sau Djokovic? Cine va ridica trofeul?
 
Adrian Țoca, owner & writer Treizecizero.ro
 
1. Categoric Andy. Nu e ca și cum Djokovic nu și l-ar dori mai puțin. Cu cât câștigi mai mult, cu atât îți dorești să câștigi și mai mult, iar Novak este genul de jucător însetat de trofee și de recunoaștere. Însă, când vine vorba de nevoie, Murray este cel care are o mare gaură în CV, pe care trebuie să o umple cât mai repede. Toată această discuție cu “primul Slam”, pe care britanicul trebuie și poate să o închidă pentru totdeauna, l-a afectat în dese rânduri pe Murray, dacă nu cumva chiar i-a stagnat progresul. Nole, în schimb, a avut norocul și meritul de a fi rupt din timp această barieră imaginară, dar pe care se pune atâta preț. Și chiar și așa, după primul său Slam, cel din 2008, Djokovic tot a trebuit să răspundă, ani la rândul, altor întrebări, din categoria “este sau nu Djokovic din același material precum Federer și Nadal”. E lesne de înțeles prin ce presiune și stări a trebuit să treacă scoțianul, mai ales în condițiile în care colegul său de generație din Serbia a făcut pasul mult mai devreme. Indiferent dacă va câștiga sau nu azi, cred că Murray ar putea avea, ulterior primului titlu de Slam, un salt similar precum cel făcut de Djokovic în 2011, chiar dacă îi lipsește anvergura de pe zgură a sârbului. 
 
 2. Am observat că părerea generală este că nu. Răspunsul meu e că da, și l-a câștigat. Aș putea argumenta prin cifre și prin palmaresul absolut remarcabil al lui Murray. Știu că voi fi contracarat cu un argument simplu și eficient: “da, dar nu are niciun Slam în palmares”. Ei bine, Murray o să aibă și Slam-uri, sunt absolut convins de asta. Lucrurile se pot schimba cu rapiditate în tenis, și cum spuneam și la întrebarea 1, e foarte posibil ca, odată rezolvată problema primului trofeu, Murray să decoleze pur și simplu și, de ce nu, să-i urmeze până la capăt exemplul antrenorului său (primele patru finale de Slam pierdute, mai apoi 8 titluri câștigate). În concluzie: nu sunt îngrijorat de cifra 0 Slam-uri din palmaresul lui Murray. Este o situație care se va rezolva, fie azi, fie altă dată, pentru că este, cumva, inevitabil. Pentru mine, Andy a făcut pasul la nivelul următor în această vară, la Wimbledon, respectiv la Jocurile Olimpice. Și, cu puțin noroc, ar fi putut prinde și finala la Australian Open. Pentru performanțele de până acum, pentru ceea ce poate face pe teren și pentru tennis-IQ-ul extrem de ridicat, Murray merită să fie inclus în același grup cu iluștrii săi rivali. Până și oponentul său din finala de azi are aceeași părere.
 
3.Viitorul, din acest punct de vedere, e mult mai aproape decât pare. Federer și Nadal vor mai fi încă prin preajmă, iar în condițiile optime pentru fiecare dintre ei (o suprafață foarte rapidă pentru Federer, una foarte lentă pentru Nadal, sănătate maximă pentru amândoi), sunt aproape imposibil de învins, însă aceste condiții optime vor fi tot mai greu de replicat. Djokovic și Murray sunt deja la a doua finală directă de Slam. Au mai jucat semifinale importante. E deja o rivalitate a prezentului, care are toate șansele să capete prim-planul în următorii ani.
 
4. Djokovic a remarcat primul faptul că Murray e mult mai agresiv în ultima perioadă decât obișnuia să fie în trecut. A simțit-o pe pielea lui la Londra, unde Murray a câștigat impresionant și spectaculos meciul direct din semifinalele Turneului Olimpic. Pentru Murray, aici e cheia: agresivitatea. “E, probabil, singurul lucru care lipsea din jocul lui, acum e unul dintre cei mai compleți jucători din lume”, spune Djokovic. Dacă va reuși să replice o agresivitate similară celei de la Londra, Murray are o șansă mare de tot să câștige. La rându-i, Djokovic se simte ca-n Rai pe cimentul american, și rămâne, chit că nici scoțianul nu e departe, cel mai bun jucător de retur din lume. Sârbul are și un strop de naturalețe în plus când vine vorba de putere și lovituri câștigătoare în momentele cele mai importante cu putință din timpul unui meci. Va fi distractiv de urmărit și cum cei doi se vor anihila reciproc. Cum spuneam, stilurile lor, născute pentru a fi în primul rând defensive, seamănă foarte mult: doi jucători care preferă să contraatace și să-și depășească în viclenie adversarul.
 
5. O să fiu consecvent până la capăt și o să-mi asum riscul pronosticului mai puțin popular, chit că pare o nebunie să alegi pe altcineva decât pe Djokovic din această finală: Murray va câștiga, după o altă finală epică, fie doar și pentru că în viață, dar mai ales în tenis, lucrurile se mai și echilibrează natural. Dacă Nole va câștiga în trei seturi, promit că nu mă supăr dacă veți râde de mine la comentarii :)
 
Camelia Butuligă, writer Treizecizero.ro

 

1. Cine are mai mare nevoie de acest Slam? Murray, clar. Nu cred că există la ora asta un jucător care are mai mare nevoie de un Slam decât Andy Murray. Gândiţi-vă: Andy Murray aleargă după unul din 2008, de când a jucat prima lui finală la US Open. Patru ani e mult în ani-de-tenis. Este o treime de carieră deja.

De ce are Andy nevoie de un Slam. Ca să se legitimeze ca jucător de top. Ca să închidă gura presei. Şi ca să doarmă mai bine noaptea pe viitor. Bine, sunt sigură că dacă îl câştigă pe primul, discuţia se va transforma în “Dar îl va câştiga şi pe al doilea sau aceasta e doar o întâmplare etc etc?”. Dar să recunoaştem, să ai un Slam e mult mai bine decât să n-ai niciunul. Întrebaţi-l pe Nalbandian. Sau pe Dementieva.

2. Şi-a câştigat Murray dreptul de a fi în aceeaşi categorie cu Federer, Nadal şi Djokovic?Nu. Aş zice că nu va fi în aceeaşi categorie până nu va câştiga Slam-ul. Dar Murray şi-a câştigat dreptul de a fi în aceeaşi conversaţie cu cei trei. Pentru că este al patrulea om care ajunge constant în semifinale de Slam. Asta îl pune în poziţie favorabilă, însă până nu va face şi ultimul pas, până nu va bate pe unul dintre cei trei într-o finală de Grand Slam, nu, Andy Murray nu va fi în aceeaşi categorie cu ei.

3. Nole-Andy, rivalitatea viitorului? E posibil. Dacă Andy începe să câştige nişte meciuri mari la Grand Slam-uri contra lui Novak. Altfel, o să fie cum a zis Hingis când a întrebat-o un reporter despre rivalitatea ei cu Kournikova: “Care rivalitate? Numai eu câştig.”

4. Cum va fi meciul. Din ce-am văzut, vremea e perfectă pentru tenis. Cer senin, fără vânt puternic, temperatură optimă. Dacă ar fi bătut vantul ca sâmbătă, Djokovic ar fi avut mari probleme. Condiţiile meteo nu vor favoriza deci pe niciunul mai mult.

Acestea fiind spuse, să ne uităm la parcursul lor de până acum. Djokovic mi se pare că a navigat fără probleme, chiar dominant (cu exceptia episodului “tornada”, când a pierdut singurul set din tot turneul, contra lui Ferrer). Murray, pe de altă parte, a avut destule emoţii: s-a chinuit cu Lopez în turul 3 în patru seturi grele, era s-o păţească apoi cu Cilic în sferturi (a fost condus cu un set şi două break-uri înainte ca Cilic să clacheze) şi a avut de luptat serios cu Berdych şi cu vântul în semi. Bazându-mă pe felul cum au jucat până acum, aş zice că Djokovic pleacă cu prima şansă.

Ce ar trebui să facă fiecare? Amândoi joacă cam acelaşi tenis: din spatele terenului, schimburi lungi, foarte fizic. Djokovic este puţin mai bun la acest gen de joc, pentru că în opinia mea are un serviciu mai constant decât al lui Murray, o flexibilitate mai mare când apără şi capacitatea de a lovi mai precis tuşele. Ca să câştige, cred că Djokovic e suficient să joace cel mai bun joc al lui. Andy Murray, pe de altă parte, nu cred ca va caştiga dacă va juca cât poate de bine din spate. Am văzut cum s-a terminat pentru el semifinala de anul acesta de la AO  (înfrângere în 5 seturi şi patru ore 50 de minute). Cred că Murray are o şansă mai mare dacă încearcă să vină mai mult în faţă şi să scurteze punctele. De asemenea, un factor imens va fi şi cât de multă presiune va simţi Andy, şi cât de apăsat va fi de această presiune sau nu. Djokovic nu mai are nimic de demostrat nimănui şi cred că va juca mult mai liber.

5. Cine va ridica trofeul. Cred că Djokovic e favoritul, dar nu cu mult. Aş zice 60%. Murray s-a schimbat mult (în bine) după Wimbledon şi Jocurile Olimpice. E mai tare psihic, şi nu mai are tendinţa să renunţe aşa repede când lucrurile nu merg în favoarea lui. De asemenea, e capabil să schimbe tactica dacă trebuie în mijlocul meciului (şi cu Cilic şi cu Berdych asta i-a adus victoria). O să fie interesant. Senzaţia mea e că Andy Murray e pregătit. Să vedem dacă reuşeşte să treacă linia.

 

Preview-ul statistic al finalei:

Andy Murray – Novak Djokovic
 
– meciuri directe: 8-6 pentru Djokovic
– în Slam-uri: 2-0 Djokovic. Pe hard: 5-5. În 2012: 2-2
– Djokovic: 27 de victorii consecutive într-un turneu de Slam pe hard; ultimul eșec, finala USOpen 2010, cu Nadal
– titluri de Slam: Djokovic – 5, Murray – 0. Finale de Slam pierdute: Djokovic – 3, Murray – 4
– indiferent de rezultat, Djokovic va rămâne pe locul 2 în lume, iar Murray va urca pe 3. Federer și Nadal ocupă locurile 1, respectiv 4
– Djokovic: 31 de titluri în carieră / 18 finale; 3 titluri în 2012 (Australian Open, Miami, Toronto)
– Murray: 23 de titluri în carieră / 12 finale ; 2 titluri în 2012 (Brisbane, Turneul Olimpic/Londra)
 
| Votează, pe pagina Facebook a Treizecizero.ro, cine crezi că va câștiga finala. 
 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi