Finala US Open în cinci întrebări | Va fi numărul 13 pentru Rafa sau numărul 7 pentru Nole?

Treizecizero | 9 septembrie 2013

Novak Djokovic și Rafa Nadal joacă ultima finală de Grand Slam a anului. Fiecare are în cont câte un titlu de Slam anul acesta, respectiv câte un titlu de Slam la New York.

US Open este oferit de


Ca de obicei înaintea meciurilor mari, le prefațăm pe Treizecizero.ro cu câțiva invitați. Mai jos, părerile lor despre finala US Open din această noapte.


1. Cine are mai multă nevoie de acest trofeu?

Luminița Paul, editorialist Gazeta Sporturilor: Paradoxal, cred că Djokovic. În ciuda faptului că e numărul unu, că a câștigat anul acesta un turneu de Mare Șlem, că a disputat de la semifinale în sus la ultimele 13 concursuri majore, acest titlu îi este necesar pentru a-și legitimiza poziția fragilizată în ultima vreme. Și nu de propriile rezultate, cât de asaltul celorlalți. Murray, cu acea victorie în trei seturi în finala de la Wimbledon, Nadal, cu marșul lui neobosit, Del Potro, împingându-l în 5 seturi la Londra, toate acestea sunt lovituri pe care Nole cel maiestuos din 2011 nu le primea. Or, asta este ceea ce el ar vrea sa recupereze: sentimentul uluitor de invincibilitate din 2011. Asta nu înseamnă că lui Nadal nu i-ar cădea bine titlul. Ba da. Doar că el are un context diferit în care se mișcă, revenirea după accidentare plus 9 titluri drept canapea moale pe care să se așeze când orgoliul e un pic zgâriat.

Marian Vișu, jurnalist DolceSport: În palmares îl au amândoi, fiecare l-a câștigat câte o dată în fața celuilalt. Amândoi au câte un titlu de Grand Slam anul acesta. Poate Djokovic, ca să mai echilibreze balanța întâlnirilor directe, cu toate că pentru Nadal ar fi încununarea unui an 2013 de excepție.

Bogdan Gâlcă, content manager online Ringier: Privind forma şi jocul celor doi, răspunsul nu poate fi decât unul singur: Nole. Paradoxal, nu-i aşa?, este numărul 1 mondial și totuși are mai multă nevoie de trofeu. Chiar dacă, sigur, nivelul este, în continuare, unul foarte crescut, prestaţiile sârbului par a avea totuşi nevoie de o zvâcnire, de un nou boom, declic, de genul câştigării unui Slam, pentru moral. A început anul bine la Melbourne, şi ar avea un final de sezon plus un început de 2014 cu multă încredere, dacă ar reuşi câştigarea trofeului la Flushing Meadows.

Codruț Baciu, Treizecizero.ro: Nevoie cu adevărat nu cred că mai are niciunul, dar Djokovic pare a fi cel care resimte mai acut lipsa unei victorii importante. Nadal, în schimb, are deja un an incredibil, indiferent de rezultatul finalei din noaptea asta.

Adrian Țoca, Treizecizero.ro: Djokovic. Pentru că Rafa are ascendentul în rivalitatea lor, pentru că Novak a devenit cumva vulnerabil în 2013, pentru că a pierdut multe meciuri strânse în ultima perioadă exact în maniera în care obișnuia să le câștige. Pentru că a pierdut 5 din ultimele 6 la Rafa. Pentru că n-a mai câștigat un Slam altundeva decât Melbourne din 2011. Și pentru că, dacă va pierde, va fi, pentru cel puțin trei săptămâni, un lider mondial nevrednic, în măsura în care un sezon cu 1 Slam + alte 2 finale poate fi considerat insuficient de bun. Chiar dacă, eventual, tot ar urma să piardă primul loc în lunile următoare (cred că e aproape inevitabil), Novak (și orice alt jucător) ar prefera să fie pe locul 2, dar cu două Slamuri în cont, decât să fie lider, dar cu un singur Slam.  

Formă | Suprafață | Încredere. Cine are ascendentul în acest moment în rivalitatea Nadal – Djokovic?


Luminița Paul:
 Dacă lucrurile ar fi continuat ca în 2011, Nole ar fi zburat atât de sus încât n-ar mai fi fost prins. Dar lucrurile nu puteau continua ca în 2011, nu între cei doi. Mi se pare imposibil ca Djokovic să mai repete un an precum 2011, iar Nadal era și este printre cei desemnați să-l împiedice. Iar acum Rafa are un pic fruntea mai sus datorită ultimelor doua victorii, ambele (dar mai ales prima) dramatice, după meciuri pline, intense.

Marian Vișu: Jocul din semfinale și din sferturi, cu Nadal defilând în fața lui Gasquet și mai ales a lui Robredo (care trecuse în 3 seturi de Federer!), a arătat iar un Rafa în forma maxima. Djokovic a avut nevoie de 5 seturi să-l învingă pe Wawrinka, dar de atunci au trecut 3 zile. Ultimele rezultate directe îl dau pe Nadal favorit, iar hard-ul nu mai pare un avantaj al sârbului. Anul acesta, Nadal a câștigat toate meciurile pe care le-a jucat pe hard, a trecut inclusiv de Djokovic la Montreal, în timp ce acesta a pus capăt supremației ibericului pe zgura de la Monte Carlo. Ascendentul cred ca este la Nadal, chiar dacă pe hârtie el este cel care vine din urmă.

Bogdan Gâlcă: În privinţa formei, am anticipat deja puţin. Nadal mi se pare jucătorul momentului, chiar, dacă suprafaţa l-ar face mare favorit pe Djokovic. Cu toate acestea, să nu uităm Montrealul, chiar acum trei săptămâni, acolo unde ibericul l-a bătut chiar pe hard pe sârb şi a demonstrat din nou că ştie bine şi altceva decât zgură. Încrederea vine mână-n mână cu forma, aşa că, da, şi la acest capitol îl văd pe Nadal ca având întâietatea.

Codruț Baciu: Jucătorul mai în formă e Rafa. Nu e chestie de percepţie, cât e de acces la Internet: spaniolul n-a pierdut decât un game pe propriul serviciu în tot US Open 2013. O reuşită de genul acesta sporeşte încrederea. Cât despre suprafaţă, nu cred că va fi un factor, aşa cum era acum câţiva ani, când Nadal avea zgura şi Nole hardul. Sunt amândoi la fel de buni pe ambele.

Adrian Țoca: Rafa e mai în formă, o spune chiar Djokovic. Tot el e omul care a câștigat ultimele meciuri directe. Și cu un sezon atât de strălucitor precum 2013, tot el mustește de încredere. Până și Rafa, întotdeauna (prea) rezervat când vine vorba să-și accepte statutul de favorit, ar avea o misiune grea să contrazică această realitate.

3. Inevitabila întrebare: Este, deja, rivalitatea Nadal – Djokovic mai mare decât Nadal – Federer?

Luminița Paul: Nu.

Marian Vișu: Greu de comparat. Dacă luam statistica seacă, rivalitatea Nadal – Djokovic este mai strânsă, mai echilibrată decât Nadal – Federer. Dar hai să te intreb și eu ceva: ce ți-a plăcut mai mult, finala dintre spaniol și elvețian din 2008 de la Wimbledon, terminată după 5 seturi și 9-7 în decisiv pentru Nadal sau semifinala din acest an de la Roland Garros, dintre acelasi Nadal si Djokovic, terminata tot după 5 seturi și 9-7 în decisiv pentru spaniol? Rivalitatea Nadal – Djokovic este cea de actualitate. În septembrie 2013 este peste Nadal – Federer, Agassi – Sampras sau McEnroe – Borg.

Bogdan Gâlcă: O asemenea comparaţie între rivalităţi este întotdeauna una dificilă. Sigur că dacă într-un sezon slab, Real Madrid ajunge undeva pe locul 10, toată lumea va continua să numească meciul cu Barca „El Clasico”. Cu toate astea, derby va fi şi ăla de clasament, aşa că Djokovic – Nadal are într-adevăr potenţialul de a deveni, în curând, la fel de atrăgător şi sufleteşte ca un Nadal – Federer, pentru iubitorii de tenis. 

Codruț Baciu: Încă nu, dar probabil va ajunge să fie mai discutată în anii ce vor urma. Mai însemnată însă, nu cred ca va fi. Până la urmă, depinde ce-ţi place.

Adrian Țoca: Ține de subiectivismul fiecăruia. Dacă ne uităm atent pe lista celor 36 de meciuri directe dintre Nole și Rafa, abia la Madrid 2009 găsim primul meci cu adevărat memorabil. Despre primele 17 meciuri (și alte câteva post-Madrid) nu-și mai aduce aminte nimeni ceva relevant. Asta poate fi un argument pentru cei care susțin că e o rivalitate mai degrabă cantitativă. În rest, nu-s atât de categoric. Fiecare are farmecul ei: te poți bucura de una, fără s-o depreciezi pe cealaltă. Va fi mai ușor de evaluat când toți trei se vor fi retras. Personal, prefer Fedalul.
 

4. Ce trebuie să facă Nadal pentru a câștiga? | Ce trebuie să facă Djokovic pentru a câștiga?


Luminița Paul:
Nadal: Să fie agresiv. Djokovic: Să nu-l lase pe Rafa să fie agresiv.

Marian Vișu: Chiar nu doresc să-mi dau prea mult cu parerea aici. Forma de moment și oboseala acumulată în turneu și în întregul sezon cred că vor face diferenta. Dacă aș fi Nadal, aș forța de la început, dacă aș fi Djokovic, aș încerca să scurtez schimburile de mingi, aș încerca să-l scot din ritm pe Rafa, dar parcă o dau în limbaj de lemn, nu-i așa?

Bogdan Gâlcă: Cred că Nole are nevoie de un început foarte agresiv, pentru a încerca să-l destabilizeze pe Rafa încă din start. Dacă spaniolul prinde un start bun, nu cred că Djokovic va mai reuşi să întoarcă. De partea cealaltă, Nadal are mari şanse să câştige dacă rămâne în parametri actuali, cu la fel de puţine erori ca până acum şi un procentaj de prim serviciu mult peste medie.

Codruț Baciu: Dacă îşi va ţine serviciul la fel de bine ca şi până acum, Rafa iese învingător – Novak nu a servit strălucitor în toate meciurile şi n-ar fi exclus ca aici să se facă diferenţa. Nu ştiu ce ar putea să facă Nole să câştige, pentru că… (vezi mai jos)

Adrian Țoca: Djokovic trebuie să servească mult mai bine, să returneze stelar și să fie mult mai proactiv. Să își activeze backhandul și să-l expună pe Rafa pe rever. Să intre în starea aia de „nebun”. Și să nu mai atingă fileul 🙂 La Rafa s-ar putea să fie mai simplu de răspuns: să păstreze același nivel ca până acum. Dar toate astea sunt valabile pe hârtie; cel mai probabil se va ajunge într-un punct al jocului unde va conta cel mai mult cine este mai curajos și mai inspirat.  


5. Pronostic?


Luminița Paul:
Pronosticul meu cel mai sincer este 50-50.

Marian Vișu: Nadal, în patru seturi.

Bogdan Gâlcă: Nadal, aș merge chiar pe trei seturi.

Codruț Baciu: Rafa e prea bun pentru a fi bătut acum, deci voi merge pe mâna lui, în 4 seturi. 

Adrian Țoca: O să merg pe varianta mai riscantă: Djokovic, în cinci seturi.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi