Finala masculină: îl poate opri Cilic pe Federer din drumul către al 20-lea titlu de Grand Slam?

Radu Marina | 28 ianuarie 2018

Roger Federer și Marin Cilic sunt ultimii doi rămași pe un tablou masculin unde surprizele sau accidentările s-au ținut lanț. Federer atacă azi titlul XX. Cilic va încerca să replice jocul de la US Open 2014 sau Wimbledon 2016, ocazii în care i-a luat racheta din mână elvețianului.

Precedenta finală de Grand Slam jucată între Cilic și Federer a fost pe repede înainte, fără istoric, fără pic de dramă. Am avut un Cilic accidentat și dezamăgit că nu poate mai mult și un Federer de neclintit. Doar că, așa cum se întâmplă întotdeauna în sport, șansele de a face mai bine se vor ivi întotdeauna. Și iată cum, jumătate de an mai târziu, Federer și Cilic sunt din nou față în față într-o finală de Slam, lucru remarcabil, în special din perspectiva croatului, a cărui carieră se rotunjește acum cu o a treia finală la trei GS-uri diferite. Cilic are în față șansa revanșei și a unui al doilea titlu de Slam, iar Federer, oportunitatea încă unui pas uriaș către istorie. Chiar dacă-s alte condiții, alt context, altă suprafață, discuția în ceea ce privește finala se învârte însă, tot în jurul lui Federer. El este jucătorul de bătut și favoritul cert aici.

Vestea proastă pentru Cilic e că traseul lui Federer la Melbourne seamănă destul de mult cu cel de la Londra. Fără multe semne de slăbiciune și cu același joc sclipitor și teribil de eficient, Federer a ajuns în finală fără set pierdut, a dominat în toate meciurile jucate și a livrat cel mai bun tenis când a trebuit (doar cu Berdych s-a simțit o perioadă scurtă de timp amenințat).

Cu alte cuvinte, e nevoie de ceva cu adevărat special pentru a-l învinge într-o finală de Slam. Are acel ceva special Cilic? Brad Gilbert spunea că dacă ar fi în echipa lui Cilic i-ar cere să revadă meciurile de la US Open 2014 (câștigat în trei seturi clare de croat) și cel de la Wimbledon 2016 (când Cilic a avut două mingi de meci contra elvețianului în sferturi, dar a pierdut în cinci seturi). Aceste două meciuri sunt, într-adevăr, indiciile că Cilic are cu ce să-l rănească pe elvețian. Însă la fel de adevărat e că doar într-un singur meci din nouă jucate a reușit să fie eficient și să iasă la suprafață.

Croatul mărturisea că lucrurl cel mai important într-un meci cu Federer e să nu-l lași să dicteze. Să fii în alertă și să impui ritmul. Acesta, probabil, va fi și planul lui: o agresivitate sporită de la prima minge și mereu cu pasul în față, gata să atace. Aceasta e și singura lui șansă de a putea spera la mai mult. Cât timp va intra în teren să-și facă punctele și va ataca, va avea șanse. Federer nu se simte tocmai în largul lui când e agresat; apelează des la reverul slice, nu se mai poziționează la fel de bine pe lovituri și devine ezitant. În teorie, planul nu pare complicat, doar că nu e tocmai ușor de executat. Federer va căuta în mod constant să-l atragă pe croat în schimburi neutre; va varia efectele, va căuta să schimbe ritmul, iar aici, de cele mai multe ori, Cilic cade în capcană. Cel mai recent exemplu este ultimul lor meci jucat la Londra. Cilic a făcut un prim set excelent mizând pe atac, serviciu și forehand-ul devastator. După care s-a trezit în schimburi de rever slice și raliuri lungi care se terminau cu erori pentru că încerca să forțeze lovitura.

Și totuși, serviciul croatului rămâne cel mai important factor. Pe parcursul celor două săptămâni, Cilic a servit 107 ași și a avut un procent de 82% de puncte câștigate cu primul serviciu. Cât timp serviciul îi merge, și restul loviturilor vor merge, lucru pe care Federer, întotdeauna mult mai atent decât pare la micile detalii, l-a observat. După victoria din semifinale, elvețianul a spus că va trata meciul ca pe oricare altul. Va trebui să înceapă foarte bine, să mixeze loviturile, iar returul și modul cum îi va citi serviciul lui Cilic vor fi esențiale.

Aici va fi și cheia meciului, de altfel. Dacă Federer va pune probleme cu returul, jocul lui Cilic se va prăbuși. Un retur bine plasat nu îi va mai permite croatului să facă pasul în față; nu va mai putea obține un avantaj cu serviciul și va fi obligat să răspundă ritmului impus de Federer.

Fără niciun un dubiu, Federer e marele favorit, iar dacă va reuși să câștige, va mai adăuga puțină greutate unei cariere oricum din altă lume. Însă asta nu înseamnă că Cilic se va da bătut așa ușor. Are șansa lui. Știe că are jocul cu care-l poate deranja pe Federer, e o finală de Slam, iar în tenis absolut nimic nu e garantat.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/957408156400762881

 

***

Ia-ți albumul Simona de păstrat!

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, este epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, vă putem spune că am trimis deja la tipar un al doilea tiraj.

Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Estimarea de timp de la acest moment este de 12 zile.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, acum pe stoc, aici.  De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

 

3. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

 

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi