Finala feminină, preview | Serena – Azarenka, rivalitatea care capătă formă

Adrian Țoca | 8 septembrie 2013

Pentru al doilea an consecutiv, titlul de la US Open se va decide între Serena Williams și Victoria Azarenka. Va fi fie Slam-ul cu numărul 17 pentru favorită, fie cel cu numărul 3 pentru challenger.

Anul trecut, Victoria Azarenka a servit pentru meci și pentru titlul de la US Open. Avea 5-4 în decisivul finalei cu Serena (a avut chiar și 5-3), un trofeu la patru puncte distanță și o tonă de emoții. Emoții pe care, într-un final, nu le-a putut ține sub control. Serena a făcut ceea ce știe ea cel mai bine și a întors soarta finalei, în ceea ce a fost, foarte probabil, cel mai bun meci al anului în circuitul feminin. La un an distanță, Vika primește o nouă șansă pentru a se impune la Flushing Meadows într-o finală cu marea ei rivală. Da, Azarenka și-a câștigat dreptul de a se considera rivala Serenei, chiar și în condițiile unui head-to-head încă dezechilibrat. Dar ea este singura jucătoare care poate opri hegemonia Serenei la acest moment, după cum, foarte probabil, este și singura jucătoare care a obținut respectul sincer al liderului mondial; iar pașii pe care i-a făcut în acest sezon sunt încurajatori pentru ea: a învins-o pe americancă în două finale, la Dubai și la Cincinnati.

Spre deosebire de Serena însă, Vika este departe de cel mai bun nivel al ei. S-a chinuit mult în acest turneu: meciurile cu Alize Cornet și cu Ana Ivanovic le-a dus la capăt în principal grație competitivității ei remarcabile, iar semifinala cu Pennetta (6-4, 6-2) a fost o victorie de rutină, care i-a expus iar bielorusei problemele la serviciu, traduse prin cinci game-uri pierdute pe propriul serviciu, asortate cu șase duble greșeli și 25 de erori neforțate. Mult, în perspectiva unei finale cu Serena, dar posibil irelevant. Cum am mai spus, Vika a făcut un meci absolut dezastruos cu serviciul în semifinala de la Cincy, iar asta n-a împiedicat-o să câștige finala cu Williams.

“Îi știu punctele ei forte, ea mi le știe pe ale mele. Va conta cine își dorește mai mult, cine e dispusă să facă mai mult pentru trofeu. În meciurile pe care le-am avut ne-am scos mereu una pe alta din zona de confort. E o combinație de factori”, a filosofat Vika. Adversara ei din finala de duminică are aceeași părere. “Avem mereu meciuri foarte bune, abia aștept. Vika își ridică mereu nivelul atunci când ocazia o cere”.

Serena a evitat orice emoție în semifinala cu Na Li, într-un meci în care chinezoaica, prezentă în premieră într-o fază atât de avansată la US Open, a căzut pradă nervilor, în vreme ce Serena și i-a rezolvat pe ai ei cu ajutorul serviciului, o armă la care poate apela oricând cu încredere. Li a apărut pe tabelă abia în setul secund, moment în care a pus capăt unei serii de 24 de game-uri consecutive câștigate în turneu de Serena, serie începută în meciul cu Sloane Stephens și care a cuprins și dublul 6-0, 6-0 cu Suarez-Navarro.

Ultima oară când o finală feminină de la US Open s-a repetat doi ani la rând s-a întâmplat în 2001 și 2002, când Serena s-a întâlnit cu Venus.

Americanca joacă pentru al 17-lea ei titlu de Slam (a 21-a finală) și “doar” al 5-lea la US Open. Victoria are două titluri de Slam, ambele obținute la Australian Open, și joacă a patra finală a carierei. Indiferent de rezultat, cele două își vor păstra locurile 1 și 2 în clasament începând de luni.

Îți place?
2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant

Cele mai noi