Finala feminină, preview | Serena – Azarenka, rivalitatea care capătă formă

Adrian Țoca | 8 septembrie 2013

Pentru al doilea an consecutiv, titlul de la US Open se va decide între Serena Williams și Victoria Azarenka. Va fi fie Slam-ul cu numărul 17 pentru favorită, fie cel cu numărul 3 pentru challenger.

US Open este oferit de

Anul trecut, Victoria Azarenka a servit pentru meci și pentru titlul de la US Open. Avea 5-4 în decisivul finalei cu Serena (a avut chiar și 5-3), un trofeu la patru puncte distanță și o tonă de emoții. Emoții pe care, într-un final, nu le-a putut ține sub control. Serena a făcut ceea ce știe ea cel mai bine și a întors soarta finalei, în ceea ce a fost, foarte probabil, cel mai bun meci al anului în circuitul feminin. La un an distanță, Vika primește o nouă șansă pentru a se impune la Flushing Meadows într-o finală cu marea ei rivală. Da, Azarenka și-a câștigat dreptul de a se considera rivala Serenei, chiar și în condițiile unui head-to-head încă dezechilibrat. Dar ea este singura jucătoare care poate opri hegemonia Serenei la acest moment, după cum, foarte probabil, este și singura jucătoare care a obținut respectul sincer al liderului mondial; iar pașii pe care i-a făcut în acest sezon sunt încurajatori pentru ea: a învins-o pe americancă în două finale, la Dubai și la Cincinnati.

Spre deosebire de Serena însă, Vika este departe de cel mai bun nivel al ei. S-a chinuit mult în acest turneu: meciurile cu Alize Cornet și cu Ana Ivanovic le-a dus la capăt în principal grație competitivității ei remarcabile, iar semifinala cu Pennetta (6-4, 6-2) a fost o victorie de rutină, care i-a expus iar bielorusei problemele la serviciu, traduse prin cinci game-uri pierdute pe propriul serviciu, asortate cu șase duble greșeli și 25 de erori neforțate. Mult, în perspectiva unei finale cu Serena, dar posibil irelevant. Cum am mai spus, Vika a făcut un meci absolut dezastruos cu serviciul în semifinala de la Cincy, iar asta n-a împiedicat-o să câștige finala cu Williams.

“Îi știu punctele ei forte, ea mi le știe pe ale mele. Va conta cine își dorește mai mult, cine e dispusă să facă mai mult pentru trofeu. În meciurile pe care le-am avut ne-am scos mereu una pe alta din zona de confort. E o combinație de factori”, a filosofat Vika. Adversara ei din finala de duminică are aceeași părere. “Avem mereu meciuri foarte bune, abia aștept. Vika își ridică mereu nivelul atunci când ocazia o cere”.

Serena a evitat orice emoție în semifinala cu Na Li, într-un meci în care chinezoaica, prezentă în premieră într-o fază atât de avansată la US Open, a căzut pradă nervilor, în vreme ce Serena și i-a rezolvat pe ai ei cu ajutorul serviciului, o armă la care poate apela oricând cu încredere. Li a apărut pe tabelă abia în setul secund, moment în care a pus capăt unei serii de 24 de game-uri consecutive câștigate în turneu de Serena, serie începută în meciul cu Sloane Stephens și care a cuprins și dublul 6-0, 6-0 cu Suarez-Navarro.

Ultima oară când o finală feminină de la US Open s-a repetat doi ani la rând s-a întâmplat în 2001 și 2002, când Serena s-a întâlnit cu Venus.

Americanca joacă pentru al 17-lea ei titlu de Slam (a 21-a finală) și “doar” al 5-lea la US Open. Victoria are două titluri de Slam, ambele obținute la Australian Open, și joacă a patra finală a carierei. Indiferent de rezultat, cele două își vor păstra locurile 1 și 2 în clasament începând de luni.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi