Fast
Primii finaliști la Montreal și Toronto

Federer va juca pentru primul său titlu în Montreal; Wozniacki se califică în a șasea finală a anului

Adrian Țoca | 12 august 2017

Caroline Wozniacki s-a calificat în a 6-a (!) finală a sezonului după 6-2, 6-3 cu Sloane Stephens, într-un meci în care a americanca a rămas fără energie şi a greşit mult (a încheiat meciul cu peste 40 de erori). Cumva firesc dacă ne gândim la faptul că pentru Stephens e abia al treilea turneu la care participă anul acesta, iar aici a reuşit nişte meciuri incredibile cu Kvitova, Kerber şi Safarova.

Meritul lui Wozniacki în meciul de azi e că a ştiut în fiecare moment ce are de făcut. În primul set a simţit că Stephens nu e în apele ei, aşa că a insistat cu loviturile neutre şi a plimbat-o pe tot terenul, încercând să provoace greşeala. Apoi, în setul doi, după ce Stephens a început să-şi mai calibreze loviturile şi a legat câteva puncte, daneza a variat foarte bine jocul, a jucat mai înalt şi nu a dat ritm. Iar defensiva ei a fost la nişte cote foarte foarte înalte. Au fost momente în setul doi în care Stephens părea de-a dreptul exasperată de cât de bine se apără Wozniacki şi cât trebuie să muncească pentru a face un singur punct.

Chiar şi cu 5 finale pierdute în acest an (toate în două seturi), Wozniacki construiește un sezon de-a dreptul remarcabil. Cu victoria de azi, ea e la un pas de a reveni în top 3 după mulţi ani, e într-o nouă finală de Premier 5 și a ajuns deja la aproape 50 de meciuri câștigate în 2017. Daneza o așteaptă acum pe învingătoarea dintre Simona Halep și Elina Svitolina.

Roger Federer și-a făcut, previzibil, treaba la Montreal, câștigând în minimum de seturi și cu un consum redus de energie semifinala cu surpriza Robin Haase. Olandezul și-a depășit nivelul săptămâna aceasta, dar, afară de câteva holduri sigure în setul al doilea și tiebreakul obținut, nu l-a obligat pe elvețian să acceseze vreun nivel superior în victoria, 6-3, 7-6, obținută într-o oră și 18 minute. Greu de atins pe serviciu și cu un rever mai bun decât în zilele precedente, Federer își păstrează astfel intact recordul în meciuri de Masters anul acesta și ajunge în a șasea finală a anului; e cu siguranță cel mai puțin impresionant traseu al său dintre toate aceste șase turnee, dar ștacheta a fost oricum ridicată foarte sus în precedentele ocazii, iar vara pe hard e lungă.

https://twitter.com/TennisTV/status/896461560398454784

https://twitter.com/TennisTV/status/896455264504885251

https://twitter.com/TennisTV/status/896465072091930624

Va juca pentru al 94-lea titlu al carierei (l-ar putea egala astfel pe Ivan Lendl pe locul 2 în ierarhia all-time; Connors e lider detașat, cu 109) contra învingătorului dintre Denis Shapovalov și Alexander Zverev, marele duel al noii generații. Federer a mai câștigat trei Mastersuri la rând tocmai în 2006, iar de atunci a mai luat trei în același sezon doar în 2012.

Titlul e important pentru Federer, pentru că-i deschide ușa larg către locul 1: dacă va câștiga la Montreal, va depinde apoi de propriul rezultat la Cincy în cursa pentru o revenire incredibilă în fruntea tenisului mondial. Tot ce trebuie să facă este să reușească un rezultat egal cu cel al spaniolului în Mastersul de săptămâna viitoare.

 

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017 – „Sacrificiul zadarnic al lui Fabio”, textul de ficțiune al lui Codruț Baciu – o poveste cu final surprinzător despre cea mai mare răsturnare de situație din tenis – plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția De Vară 2017, de aici.