Federer, Stan și Andy merg mai departe, însă lasă în urmă câțiva camarazi și un prizonier: Nole va încerca să se salveze a doua zi

Andrei Năstase | 7 iulie 2015

Roger Federer este singurul jucător care nu și-a pierdut serviciul la Wimbledon, turneu la care tocmai a bifat a 45-a prezență în sferturile unui turneu de Grand Slam. Liderul mondial, Novak Djokovic, așteaptă reluarea de azi a meciului cu Kevin Anderson pentru a completa tabloul sferturilor. Marin Cilic îl așteaptă. Federer – Simon, Murray – Pospisil și Wawrinka – Gasquet sunt celelalte meciuri.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Pe tabloul băieților, Manic Monday a promis (și livrat) o mulțime de lucruri: realizări de excepție, controverse (mulțumim, Nick!) și câteva meciuri dramatice sau dramatic de scurte. Și cum la acest capitol vinovatul de serviciu e mai mereu Federer, așa s-a întâmplat și acum.

Roger, care deține șapte titluri pe scumpa sa iarbă de la All England, a trecut în mai puțin de 90 de minute (6-2, 6-2, 6-3) de spaniolul Bautista Agut, căruia nu i-a ieșit, în fața elvețianului, mai nimic. De partea cealaltă, Roger a pierdut doar opt puncte pe propriul serviciu și nu i-a arătat lui Bautista – favorit 20 – nici măcar o șansă de break.  De altfel, elvețianul e singurul jucător din turneu care încă nu și-a cedat serviciul. Federer se găsește pentru a 13-a oară în sferturile turneului său favorit, iar acolo îl va întâlni pe Gilles Simon, cu care a jucat de șapte ori, câștigând în cinci ocazii. Niciodată pe iarbă, însă. 

Întrebat dacă acest meci trebuie considerat o declarație de intenție din partea sa, un Roger echipat într-o jachetă asortată cu culorile Wimbledon a fost mai degrabă rezervat: “A fost un meci bun; am avut un start excelent și am continuat în aceeași notă. Evident, nu cred că Roberto a fost în cea mai bună zi a sa. Sunt fericit să joc iar în sferturi. De acum lucrurile devin mult mai interesante. […] Am avut câteva meciuri dure contra lui Gilles, mai ales în Australia și la French Open, unde am jucat de fiecare dată cinci seturi”, spune Federer. Cei doi s-au văzut și mai recent, în finala de la Shanghai, de anul trecut; și atunci, ca și în ocaziile amintite de elvețian, francezul a făcut lucrurile mult mai interesante decât i s-ar fi dat credit, pierzând în două tiebreak-uri strânse.

Simon l-a învins pe Thomas Berdych în celălalt meci foarte scurt al zilei: 6-3, 6-3, 6-2. Francezul reușește astfel să susțină spectaculoasa victorie cu Gael Monfils și ajunge pentru prima dată în sferturile de la Wimbledon. 

“Nu am fost destul de competitiv astăzi, dar ăsta este tenisul, trebuie să accept și să merg mai departe”, a spus Berdych, finalistul din 2010, după un meci în care a greșit enorm și a părut, una peste alta, fără energie. Conferința lui n-a început prea grozav: într-o reeditare a faimosului moment Mahut de anul trecut, de la Paris, Berd a fost întrebat cum se simte înainte de meciul din sferturi. De partea cealaltă, Simon a făcut 21 de puncte câștigătoare și a părut în control de la prima și până la ultima minge. 

Nu același lucru va fi spus despre Andy Murray, care a stat pe teren trei ore și patru seturi în meciul lui cu Ivo Karlovic: 7-6 (7), 6-4, 5-7, 6-4. Chiar dacă scoțianul a limitat numărul greșelilor neforțate la nouă, Karlovic a reușit 75 de puncte direct câștigătoare (între care 29 de ași) și a avut șansele sale: el a pierdut două șanse de rebreak chiar în setul patru, când putea egala la patru. “Am jucat câteva loburi și passing-uri bune, am folosit bine unghiurile și am încercat să-l împiedic pe Ivo să urce la fileu. Din punct de vedere fizic, astfel de meciuri se desfășoară rapid, însă mental sunt foarte obositoare”, declara Murray la finalul meciului. 

Murray îl întâlnește în sferturi pe canadianul Vasek Pospisil, după ce specialistul de dublu a făcut surpriza și l-a eliminat, revenind de la 0-2 la seturi, pe un Viktor Troicki aflat într-o bună formă pe iarbă (finală la Stuttgart, învins de Nadal, semifinală la Queen’s, bătut de Murray). 

Scoțianul se așteaptă la un meci greu: “A avut un meci foarte echilibrat cu James Ward, în turul precedent, iar acum a revenit după pierderea primelor două seturi. Ar putea fi puțin obosit, dar în același timp cred că este încrezător după această revenire. Vasek are un joc potrivit pentru iarbă, are un serviciu puternic și urcă des la fileu”, anticipează Murray.

Și dacă toate calculele hârtiei se respectă, suntem în grafic pentru semifinala dintre Federer și Murray. 

Asta pe partea de jos a tabloului. Ceva mai sus, Wawrinka și Gasquet și-au dat deja întâlnire, însă după două povești cu totul diferite. Stan a fost în control cu David Goffin, care i-a pus ceva probleme, însă nu a reușit să adune punctele importante, în vreme ce Gasquet a tras o sperietură zdravănă în meciul cu Kyrgios care, deși a pierdut primele două seturi și a trebuit să salveze două mingi de meci în setul trei, a fost la un pas să-l împingă pe francez (iar) în decisiv. Acum un an, cei doi ofereau unul dintre cele mai spectaculoase meciuri de pe tablou: Kyrgios revenea de la 0-2, salva nouă (9!) mingi de meci și îl elimina, aproape incredibil, pe Gasquet. Astăzi, francezul a avut câteva amintiri groaznice de la pățania trecută, mai ales în tiebreak-ul setului trei, când australianul a salvat două mingi de meci și a fugit cu setul. Și, natural, toată lumea s-a gândit la episodul de anul trecut.

Însă istoria nu s-a repetat. Ba dimpotrivă. Kyrgios, recunoscut ca un excelent jucător al meciurilor și punctelor importante, a clacat exact atunci când lumea se aștepta mai puțin, pe finalul tiebreak-ului setului patru. Acolo, după câteva lovituri excelente, Nick își procurase două mingi de set, la 6-4 și serviciul. Și chiar când începea să devină evident pentru toată lumea că francezul a scăpat iar meciul printre mâini, că de-acum se joacă exact în termenii lui Kyrgios, care se hrănește din situațiile tensionate, ceva s-a rupt: Nick a făcut o dublă greșeală, a ratat ambele retururi pe serviciile secunde ale francezului, apoi a mai trântit o dublă când servea să rămână în meci. Patru mingi pierdute în mai puțin de două minute, numai Nick știe cum. 

În celălalt sfert de tablou, Marin Cilic, care l-a depășit în patru seturi pe americanul Kudla, trebuie să aștepte reluarea meciului Djokovic – Anderson pentru a-și afla adversarul din sferturi. Meciul a fost întrerupt înaintea setului decisiv, când sârbul a reușit să revină după pierderea primelor două manșe. 

Pentru Djokovic, care n-a mai ratat sferturile la Wimbledon din 2008, mini-meciul care urmează se anunță foarte riscant, mai ales că Anderson, care a reușit deja 32 de ași (conduce turneul în ce privește procentajul la primul serviciu, cu 67 la sută), s-a ținut destul de bine în schimburile de mingi. Și asta mai ales atunci când a contat mai mult, în tiebreak-urile primelor două seturi, ambele închise la șase (în cel de-al doilea, sud-africanul a revenit de la 0-4). În plus, sud-africanul se poate restarta acum, pentru că momentumul îi aparținea clar lui Djokovic atunci când jocul a fost oprit. Alt detaliu care ar putea să-l sâcâie pe sârb: marți se anunță ceva ploaie la Wimbledon, ceea ce presupune o zi mai lungă și stres suplimentar. Ghinionul lui Kevin și norocul lui Nole, în decisiv nu se joacă tiebreak. 

Victorii prețioase pentru Florin și Horia

Băieții au reușit încă o dată victorii solide la dublu, confirmându-și fiecare așteptările puse în ei înainte de startul turneului. Horia Tecău și Jean Julien Rojer i-au pus capăt aventurii lui Lleyton Hewitt (victorie în trei seturi cu Hewitt/Kokkinakis, 7-6, 6-3, 7-6), în vreme ce Florin Mergea și Rohan Bopanna s-au ținut excelent într-un meci clasic de iarbă, cu patru tiebreak-uri, contra unui dublu format din jucători care se simt excelent pe această suprafață, e vorba de Kubot și Mirnyi.

Azi, atât Horia, cât mai ales Florin au meciuri foarte tari. În sferturi, Florin se întâlnește cu frații Bryan, favoriții 1, cărora le-a administrat recent două înfrângeri și cu care a mai jucat strâns și altă dată.  

Horia și JJ se întâlnesc cu Matkovski/Zimonjic. În caz că ambele perechi câștigă, înseamnă că vom avea din nou un român în finala de dublu de la Wimbledon, pentru că băieții se vor întâlni în semifinale. 

Dacă Florin s-a oprit în turul al doilea, Horia Tecău (alături de Katarina Srebotnik) și Raluca Olaru (alături de Michael Venus) continuă în optimile de finală la dublu mixt.

Grigor și-a schimbat antrenorul

O privire sumară pe cum evoluează clasamentul ATP în funcție de rezultatele înregistrate la Wimbledon ne arată că Rafa Nadal are nevoie ca Gilles Simon să nu treacă de Roger Federer ca să nu-și piardă, fie și pasager, locul în Top 10, în ceea ce ar fi o ieșire un pic șocantă din primii zece, chiar dacă jocul spaniolului n-a mai fost acolo în ultimele luni. 

Alt jucător în picaj, bulgarul Grigor Dimitrov, a luat aseară decizia pe care o bănuiam cu toții, anunțând despărțirea de Roger Rasheed, antrenorul cu care a lucrat în ultimii doi ani. Dimitrov mai vorbise în ultimele luni despre nevoia unei schimbări, așa că mutarea făcută după o altă eliminare timpurie nu e una tocmai surprinzătoare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi