Federer – Stakhovsky: cifrele, rezumatul și declarațiile surprizei surprizelor

Adrian Țoca | 27 iunie 2013

Federer, despre fanii săi: „Vor trece peste asta. Voi trece și eu peste asta”. Stakhovsky, despre performanța sa: „Încă nu simt nimic. Poate mâine!”

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

A început ca o partidă solidă și antrenantă, dar care n-avea cum, în accepția generală, să se termine altfel decât cu victoria lui Federer. S-a transformat, pe parcurs, într-o luptă clasică de iarbă, de un excelent nivel tehnic, mai ales grație lui Stakhovsky și al său joc extrem de ofensiv. Și s-a încheiat cu un șoc a cărui undă a zguduit întreaga lume a tenisului și chiar a sportului. Federer nu mai este 'in his prime', dar o eliminare a sa în turul 2 al unui Grand Slam, cu atât mai mult la Wimbledon, după 36 de sferturi de finală consecutive, e îndeajuns de surprinzătoare încât să prindă pe oricine fără gardă.

Pe larg despre meciul în sine citiți aici. Mai jos, cele mai interesante statistici, declarații și reacții de după meci.

Cifre

e prima oară când nici Federer, nici Nadal nu ajung în turul 3 al unui Slam la care iau amândoi startul

– e cea mai timpurie înfrângere a unui campion în exercițiu la Wimbledon de la Lleyton Hewitt în 2003 (învins de Karlovic)

– seria de 36 de sferturi consecutive la un Slam a lui Federer a început chiar la Wimbledon, în 2004

– Federer n-a mai pierdut la un jucător din afara Top 100 de la Richard Gasquet în 2005, la Monte Carlo (Gasquet era 101 atunci)

– Federer va coborî pe locul 5 după Wimbledon, posibil chiar pe 6, dacă Berdych câștigă titlul.

– a fost prima (!) victorie a lui Stakhovsky la un jucător de top 10, după 21 de înfrângeri.

– Înainte de acest an, Stakhovsky nu câștigase decât un singur meci în patru participări la Wimbledon, cu Daniel Cox, în 2011

– Cel mai bun clasament din cariera lui Stakhovsky a fost 31. Acum el e pe 116, dar are asigurat un salt de cel puțin 25 de locuri după calificarea în turul 3.

– Stakhovsky are însă un titlu pe iarbă, acum trei ani, la Hertogenbosch. În total are patru titluri.

– Anul acesta, Stakhovsky are un bilanț de 8-10 (victorii/înfrângeri înainte de Wimbledon) pe tablourile principale, și 24-11 în calificări/challengers. A jucat calificări, printre altele, și la București, unde l-a învins pe Marius Copil în turul 3, apoi a pierdut în turul 2 pe tablou, cu G.Garcia-Lopez.

– Printre oamenii care l-au învins pe Stakhovsky în 2013: Mischa Zverev, John Millman, Santiago Giraldo, Marc Gicquel, Jesse Huta-Galung

Declarații

Stakhovsky: „Încă nu cred ce s-a întâmplat, că l-am bătut pe Roger pe terenul acesta, unde el e o legendă. El e cel mai bun jucător, cel mai mare nume, și un om pe care toată lumea îl admiră. N-aș fi putut juca mai bine. Am jucat cel mai bun tenis al meu, și era cât pe ce să nu fie de ajuns. Când joci cu Federer la Wimbledon, joci cu doi adversari: cu Federer și cu ego-ul lui, cu istoria pe care o are el pe Centre Court. Am fost un pic încordat în setul patru, dar am făcut tot ce mi-am propus. Sunt nemaipomenit de fericit”.

– Stakhovsky: „Încă nu simt ce am realizat. Sunt cumva pierdut. Nu pot să explic. Nu simt nimic, de fapt, acum, poate mâine o să înțeleg mai bine”.

– Federer: „În clipa asta e o dezamăgire, un pas înapoi, cu siguranță. N-am jucat prea mult în ultimele luni. Pe de altă parte, asta îmi dă flexibilitate cu programul meu de aici încolo. Am mai multe opțiuni acum decât acum un an, când alergam la fiecare turneu după puncte ca să revin pe primul loc. Poate că anul trecut, mai ales că au fost și JO, a venit cu un preț. Per ansamblu n-am jucat chiar atât de rău. Sezonul nu e gata aici, e abia mijlocul. A mai rămas mult tenis de jucat. Voi încerca să folosesc asta pentru un final de sezon puternic”.

– Federer: „Nu, nu simt ca și cum ar fi finalul unei ere, pentru că mai am planuri pentru următorii ani. E normal ca acum, când dintr-o dată pierd devreme după 36 de sferturi la rând, oamenii să simtă că e diferit„.

– Federer, despre Fedalul ratat: „Cred că rezultatele trimit un mesaj și către media, poate că în viitor n-ar mai trebui să se vorbească atât de mult de un meci înainte ca el să devină oficial. S-a făcut mult promo pentru meciul cu Rafa, și acum am ieșit amândoi. Poate că e un pic lipsit de respect față de restul jucătorilor de pe acea parte de tablou”.

– Federer: „Cred că a fost o vreme în care restul jucătorilor nu credeau că pot să-i bată pe primii patru. Se întâmplă acum și ne-a lipsit asta. Mă bucur să-i văd și pe alții arătând că acum cred în șansele lor. E importantă încrederea asta. Ne lipsesc mult tinerii, ține de ei acum să facă rezultate precum am văzut în această săptămână aici”

Highlights

Reacții pe Twitter

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi