Federer revine în turul întâi al Cupei Davis, după opt ani de pauză. Ultima oară a jucat în această fază la Bucureşti

tenis | 5 februarie 2012

Federer revine în turul întâi al Cupei Davis, după opt ani de pauză. Ultima oară a jucat în această fază la Bucureşti

Mr.Perfect e în căutarea unuia dintre rarele trofee pe care încă nu le-a obţinut: Cupa Davis

Cei mai buni tenismeni din lume vor reveni la datorie în weekend, odată cu programarea primului tur al Cupei Davis, ediţia 2012, iar capul de afiş va fi, de departe, disputa dintre Elveția lui Roger Federer și Statele Unite ale Americii, ţara cu cele mai multe victorii în Cupa Davis, 32.

În pofida pierderii statutului de cea mai puternică națiune din tenisul mondial sau a absenţei lui Andy Roddick, echipa condusă de Jim Courier rămâne un adversar de temut. Acesta beneficiază de aportul lui Mardy Fish, John Isner, Ryan Harrison și a lui Mike Bryan. Celălalt Bryan, Bob, a rămas în State pentru a fi alături de soţia sa, care a născut recent.  

Cu toate acestea, Federer și Stanislav Wawrinka au prima șansă. Nu ar mira pe nimeni ca Roger să aducă toate cele trei puncte necesare, două la simplu și unu la dublu, acolo unde deține aurul olimpic împreună cu conaționalul său.

Meciul e cu atât mai interesant cu cât au trecut opt ani de la ultima prezenţă a lui Roger Federer în turul 1 al Cupei Davis. Fostul lider mondial a lăsat de înţeles că anul acesta are printre priorităţi Cupa Davis, motiv pentru care a revenit alături de echipă încă din barajul pentru retrogradare-promovare de anul trecut, câştigat pe iarbă, în Australia. 

Ultima oară când Federer a jucat în primul tur al competiţiei pentru Elveţia se întâmpla în 2004, chiar într-un meci cu România, disputat la Bucureşti. Atunci, elveţienii s-au impus la Sala Polivalentă cu 3-2. Andrei Pavel a deschis ostilităţile, cu o victorie în patru seturi în faţa lui Michel Kratochvil. Federer a trecut apoi de Hănescu, 7-6, 6-3, 6-1.  În ziua a doua, The Swiss Maestro, pe atunci în plină ascensiune către vârful ierarhiei mondiale, a făcut pereche cu prietenul său Yves Allegro, viitor partener la dublu al lui Horia Tecău, pentru o scurtă perioadă, contra perechii române Pavel-Trifu. Meciul a fost dramatic şi foarte important în economia generală a întâlnirii. Au câştigat elveţienii, în cinci seturi, scor 6-4, 1-6, 6-3, 3-6, 10-8.

În fine, în ziua a treia, Federer a adus şi punctul decisiv Elveţiei, trecând, tot în trei seturi, de Andrei Pavel, scor 6-3, 6-2, 7-5. Ultimul meci a adus o victorie de palmares pentru Victor Hănescu, în faţa lui Stanislas Wawrinka.

Revenind la meciul dintre Elveţia şi SUA din weekend, e foarte interesantă şi alegerea făcută de organizatori în privinţa suprafeţei, zgură, discutabil cea mai slabă suprafaţă a lui Federer, în condiţiile în care în circuit, în această perioadă, se joacă numai pe hard, iar jucătorilor le va lua ceva timp să se obişnuiască. Confruntarea se va disputa la Fribourg, în indoor. 

Nici meciul Franța – Canada nu se lasă mai prejos. Tânăra senzație Milos Raonic va încerca să facă istorie pentru țara sa, aducând prima calificare în sferturi din 1913. Este greu de crezut totuși că Tsonga și Monfils vor permite așa ceva, fiind așteptat ca Franța să fie cea care trece mai departe. Deținătoarea Salatierei de Argint, Spania, va juca cu Kazahstan pe zgură la Oviedo, pe când finalista din 2011, Argentina, se va duela  cu Germania, tot pe zgură, la Bamberg.

Rămâne de văzut până unde vor avansa ibericii lui Alex Corretja în acest sezon, după ce principalul star, Rafael Nadal, a declarat forfeit, iar fostul căpitan, Carlos Costa, a renunțat la post. În lipsa lui, spaniolii se bazează pe Nicolas Almagro, Marcel Granollers, Juan Carlos Ferrero şi Marc Lopez.  În celelate confruntări, Croația întâlnește Japonia, Cehia joacă cu Italia, Austria cu Rusia, iar Serbia, fără Djokovic,dar cu Tipsarevic, întâlneşte Suedia.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi