Federer vorbește despre noile obiective: revenirea pe locul 1, alt titlu la Wimbledon, JO 2016

Adrian Țoca | 3 septembrie 2014

Sferturile masculine: Novak Djokovic – Andy Murray, Stan Wawrinka – Kei Nishikori, Tomas Berdych – Marin Cilic, Roger Federer – Gael Monfils.

Anul trecut, Federer pierdea în turul IV la US Open, într-una dintre cele mai incolore apariții ale sale dintr-un sezon de uitat. Dar 2013 e ca și cum n-ar fi fost. Anul acesta, elvețianul e din nou în cruise control la New York, depășind lejer faza în care s-a oprit acum doisprezece luni. Tot un spaniol i-a stat în față și acum, dar Bautista Agut nu a putut să facă lucrurile interesante, iar Federer s-a impus cu 6-4, 6-3, 6-2, pentru a 10-a sa apariție în sferturi la US Open în ultimii 11 ani.

Roger a fost la fel de autoritar de pe baseline ca și în precedentele apariții pe Arthur Ashe din acest turneu; a lovit curat și a fost mai proaspăt decât adversarul său atunci când punctele s-au lungit, mișcarea pe teren fiind „intimidantă”, așa cum a catalogat-o John McEnroe. Față de meciurile anterioare, numărul trei mondial a sporit numărul venirilor la fileu, unde a câștigat 35 din cele 52 de puncte jucate; a încheiat meciul cu 36 de lovituri direct câștigătoare și 25 de erori neforțate, fără să consume prea multă energie în cele două ore petrecute pe teren.

Va avea nevoie de ea pentru sferturi, acolo unde îl așteaptă explozivul Gael Monfils, cu care Federer s-a mai întâlnit recent, învingându-l la Cincinnati într-un meci foarte bun, în care elvețianul n-a avut rețineri în a accepta duelul fizic propus de Gael.

Va fi a 43-a apariție în sferturile de finală ale unui Grand Slam pentru Federer din 62 de Slamuri jucate de-a lungul carierei. RF conduce astfel într-o ierarhie în care e urmat de Connors (41), Agassi (36), Lendl (34), Djokovic (30), Sampras (29) și Nadal (27).

Mai interesante decât meciul au fost câteva din declarațiile lui Federer de la interviul oferit pentru ESPN. Roger a vorbit despre modificările pe care le-a făcut după problemele de anul trecut, explicând că și-a schimbat cu totul rutina de încălzire și programul de antrenament și a conceput, alături de echipa sa, un program nou, de la zero, „ca un junior”. De asemenea, și mai promițătoare pentru fanii săi au fost detaliile pe care elvețianul le-a dat în ce privește noile sale obiective: încurajat de rezultatele de anul acesta, Federer vorbește despre un nou titlu la Wimbledon, amintește despre revenirea pe primul loc în lume, despre Cupa Davis și despre participarea la Jocurile Olimpice din 2016. Mai detaliat, în interviul din video-ul de mai jos:

Dacă JO 2016 sunt încă departe (însă simpla reamintire a acestui obiectiv e de natură să liniștească orice temere vizavi de o retragere), discuția despre primul loc ar putea fi foarte curând deschisă. Pentru asta, Federer are nevoie de titlu la US Open. Dacă îl va obține, Rene Stauffer va avea serios de lucru ca să updateze biografia lui Fed.

Victoria de rutină a lui Federer a venit într-o zi lipsită de prea mult sare și piper la Flushing Meadows. Câteva meciuri purtate într-o singură direcție (Berdych, Peng, Federer) și chiar și unicul five-setter, un maraton care a trecut de patru ore între Marin Cilic și Gilles Simon, n-a avut tocmai ingredientele unui meci pe care să îl ții minte. Până și Gael Monfils a livrat o victorie în trei seturi, dominându-l clar pe Grigor Dimitrov atât tehnic, cât și din punct de vedere tactic. A fost 7-5, 7-6, 7-5 pentru La Monf, care ajunge în sferturi fără să piardă un set, un lucru cât se poate de atipic pentru showmanul francez. Grigor a avut două mingi de set în tiebreakul setului secund, dar per total Monfils a fost mereu în control, lucru recunoscut și de bulgar, care a părut blocat și neîncrezător în el la câteva dintre punctele mari. Asta chiar dacă Gael n-a uitat să fie Gael: s-a certat gălăgios, a pierdut puncte intenționat și s-a întors la celebra lui Coca Cola în timpul meciului. „Dacă îmi vine poftă de Cola, beau o Cola”, a explicat el cum stă treaba cu o băutură care se presupune că n-ar avea ce căuta în alimentația unui sportiv profesionist chiar în timpul meciului.

Cât despre punctul pierdut intenționat? Iată cum se procedează: pur și simplu, Monf a decis că nu îl mai interesează game-ul respectiv (la 4-4 și 40-0 Dimitrov în setul doi) și nu s-a sfiit s-o arate. Judecând după morala pe care și-a făcut-o ulterior, decizia a fost un soi pedeapsă pe care și-a administrat-o singur. Cert e că a funcționat, iar Gael a reînceput curând să joace foarte bine. Momentul:

În aceste condiții, lui Dimitrov nu i-a rămas decât satisfacția câștigării celui mai frumos punct al meciului:

Monfils a mai făcut, la conferință, și una dintre cele mai bune descrieri ale stării lui de spirit când vine vorba de tenis. „Nu știu cum să explic, în engleză sună rău, dar uneori nu-mi pasă câtuși de puțin. Pentru mine, tenisul e un sport, nu un job. Îmi pasă de tenis, dar îmi pasă de meciul în sine, nu-mi pasă de restul lucrurilor. Nu vreau decât să fiu fericit. Dacă nu pot să fiu fericit, aia e. Nu-mi mai trebuie”.

Pe celălalt sfert din jumătatea inferioară a tabloului, Tomas Berdych l-a învins cât se poate de clar pe Dominic Thiem, 6-1, 6-2, 6-4, într-un meci în care austriacul s-a lovit de o combinație pe care încă nu are capacitatea să o suporte, cea dintre jucător de top și miză la un Slam. Prezent pentru prima oară în optimi de GS, Thiem a primit de la experimentatul ceh o lecție valoroasă, după cum a explicat chiar el: „Tomas mi-a arătat ce diferențe uriașe sunt între un jucător de Top 50 și unul de Top 10: serviciu, retur, groundstrokes, footwork, viteză, constanță”. 

Dacă Thiem are tot timpul din lume să crească, Berdych planează din nou periculos spre fazele finale ale unui Slam, mai ales că-și crește nivelul de la un tur la altul. Va avea, în sferturi, șansa unei revanșe cu Marin Cilic, pe care, probabil, și-o dorește din momentul în care a ieșit de pe teren la Wimbledon. A fost acel meci mult comentat, încheiat aproape pe beznă, la 9.38 ora locală. După ce s-a certat cu arbitrul de scaun și a reproșat situația organizatorilor, neuitând, totodată, să-i dea credit lui Cilic pentru victorie („felicitări lui, a fost la fel de beznă pentru amândoi”), Berd s-a răcorit pe Twitter, unde a venit cu unul dintre cele mai hazoase tweet-uri date de un tenismen anul acesta:

 

Dincolo, Cilic își continuă sezonul foarte bun. Și-a luat revanșa față de Gilles Simon, în fața căruia pierduse tot în cinci seturi la Australian Open anul acesta, și ajunge în sferturi pentru al doilea Slam la rând. La Wimbledon, Cilic spune că s-a panicat când a condus cu 2-1 la seturi în fața lui Djokovic, dar că acum se simte mai pregătit. 

Peng – Wozniacki, semifinala pe care n-o anticipa nimeni

La startul US Open, erau puțini cei care o vedeau pe Caroline Wozniacki ieșind dintr-un sfert de tablou cu Simona Halep și Maria Sharapova și, probabil, zero persoane care credeau că Shuai Peng poate ajunge în careul cu ași. Ambele evenimente au devenit oficiale marți, cele două fete câștigându-și mai mult decât lejer sferturile de finală. Peng a pus capăt traseului revelației Belinda Bencic, 6-2, 6-1, într-o partidă în care diferența de experiență a fost prea mare pentru ca Bencic s-o poată substitui cu altceva. Peng a lovit de două ori mai multe lovituri direct câștigătoare (24 vs 12) și va juca prima semifinală de Slam, la al 37-lea GS al carierei.

Pentru Wozniacki nu e prima semifinală, dar e prima după o lungă perioadă de secetă, trei ani, mai exact, de la ultima. Jucând poate cel mai bun tenis al anului, mult mai agresivă decât o știm de obicei, Woz a făcut ce a vrut în sfertul cu Sara Errani și s-a impus cu 6-0, 6-1 în numai o oră și șase minute în care a expediat 26 de lovituri direct câștigătoare; cifră remarcabilă, mai ales că s-a jucat într-un vânt deranjant. Caroline revine în Top 10 cu această victorie și va juca pentru a 4-a oară în semifinale la US Open (din 5 semifinale de Slam per total).

Woz și Peng au jucat deja de șapte ori de-a lungul carierelor lor, inclusiv o finală de turneu, la Bruxelles, în 2011, dar e lesne de înțeles că aceasta va fi cea mai importantă dintre toate. Caroline conduce cu 5-2 head-to-head-ul, câștigându-le pe ultimele cinci. 

O altă chinezoaică, Na Li, a intrat în atenția media, deși absentează de la New York, după ce Mary Carillo, comentatorul NBC, a afirmat că Li ar urma să se retragă din tenis în această toamnă. Informația nu este însă confirmată și trebuie tratată cu rezerve, dar merită măcar pomenită, Carillo susținând că a primit-o chiar de la agentul jucătoarei. Li absentează de la USO din cauza problemelor la genunchi și a mai amintit, anul trecut, că i-a trecut prin cap ideea retragerii, după o eliminare prematură de la Wimbledon.

Sferturile de finală la masculin:

Novak Djokovic – Andy Murray
Stan Wawrinka – Kei Nishikori

Tomas Berdych – Marin Cilic
Roger Federer – Gael Monfils

 

Sferturile/Semifinalele la feminin

Serena Williams/Flavia Pennetta – Victoria Azarenka/Ekaterina Makarova

Shuai Peng – Caroline Wozniacki

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi