Federer, Jordan, Cici Bellis, Estrella Burgos: momentele notabile ale zilei a 2-a la US Open

Adrian Țoca | 27 august 2014

Michael Jordan a fost în tribune la meciul lui Roger Federer.

Roger Federer a început cu o victorie confortabilă US Open, într-un meci care a arătat mai degrabă ca o reprezentanție pentru public, cu execuții pretențioase, zâmbete, lume bună în tribune și un Federer foarte degajat, în totală antiteză cu varianta lui din 2013. Matosevic, unul dintre jucătorii neconvenționali din circuit (remember episodul cu sticlele lui Nadal), a încercat și acum să iasă în evidență. La un moment dat, nu s-a dat în lături să înjure după ce a fost pasat, apoi s-a plâns că se simte grăbit de cele “cinci secunde” pe care le ia Federer între puncte.

În setul trei, când Federer se desprinsese cu break, australianul s-a oprit între puncte și a strigat arătând către boxa în care se afla Michael Jordan, invitatul de onoare al serii: “Tot ce vreau e să fiu și eu ca Mike!”. În râsetele și aplauzele generale, Federer și-a pierdut pentru moment focusul și a cedat prompt breakul, așa că setul trei a intrat în tiebreak. Un tiebreak rezolvat de Federer, printre altele, și datorită unei opțiuni tactice cu care elvețianul a fost foarte confortabil pe tot parcursul meciului: reverul în lung de linie, folosit din plin.

De altfel, 11 dintre cele 41 de lovituri direct câștigătoare ale lui RF au venit de pe backhand, în special câteva passinguri de toată frumusețea. Partea meciului dintre mijlocul setului doi și final a fost, de altfel, o cascadă de highlights, printre care și tweener-ul cu care l-a lovit din greșeală pe Marinko și care a devenit viral. Tweener-ul cu pricina, marea obsesie a fanilor de la US Open încă de la faimoasa execuție din meciul cu Djokovic de acum niște ani, dar poate că alte faze ar fi meritat să devină virale, precum lobul excelent executat în același game. Dincolo de passinguri și loburi, Federer a rămas eficient și la fileu, deși, per total, impresia lăsată e că a fost mai potolit la acest capitol. Statistica a înregistrat 22 de puncte câștigate în față din 30 jucate.

Michael Jordan

Cum spuneam, prezența lui Jordan în tribune, o premieră la US Open, a fost îndelung comentată pe site-uri. Ea a avut și o componentă de marketing, pentru că Federer a lansat o colecție de Nike (NikeCourt Zoom Vapor AJ3) inspirată din designul faimoșilor Air Jordan. La final, fosta mare glorie a baschetului american, acum proprietarul echipei Charlotte Hornets, a spus că, urmărit pe viu, Federer i se pare “foarte relaxat și fluent. L-am văzut de multe ori la televizor, dar nu se compară”.

Serena, din ce în ce mai bine

Pași mari în direcția cea bună pentru Serena. Jocul ei e în creștere de la un meci la altul, iar favorita principală a turneului feminin le dă motive de optimism fanilor ei după victoria din turul inaugural. În meciul cu Taylor Townsend, Serena a făcut doar opt greșeli neforțate și a încheiat meciul în sub o oră. Dacă va câștiga turneul, Serena va deveni prima jucătoare care ia trei titluri la rând la US Open de la Chris Evert încoace.

Cine este Cici Bellis

Cici Bellis are doar 15 ani și este numele pe buzele tuturor după ce a produs marea, uriașa surpriză a primului tur, eliminând-o pe finalista Australian Open, Dominica Cibulkova, 6-1, 4-6, 6-4. E primul ei turneu la nivel de seniori și a intrat pe tablou cu un wildcard, primit pentru că a câștigat campionatul național under 18. Bellis e cea mai tânără jucătoare care câștigă un meci la US Open de la Anna Kournikova, în 1996. Următoarea adversară va fi mult mai “în vârstă”: Zarina Diyas, care are 20 de ani.

Cici, cu doi ani mai mică decât următoarea „cea mai tânără” (Bencic, 17 ani) a spus că nu va încasa premiul cuvenit pentru turul 2 (60.000 de dolari) tocmai pentru a-și conserva statutul de amatoare, în caz că va dori să joace tenis la colegiu. “Sunt fără cuvinte, în șoc. Pentru azi nu mi-am propus decât să joc cât pot de bine”, a spus Bellis, care e înscrisă și în turneul junioarelor și spune că a crescut admirând-o pe Kim Clijsters. Programat pe un teren netelevizat, meciul a intrat rapid în direct pe ESPN după ce puștoaica a câștigat primul set. Canalul american a schimbat din mers programul și a transmis restul meciului cu o singură cameră deplasată rapid la fața locului.

Azarenka încearcă să-și recapete nivelul

Finalista de anul trecut va ieși din Top 20 dacă nu-și prelungește pe cât posibil de mult parcursul în turneu. Dar Azarenka a început greu și a avut emoții încă din turul inaugural, explicabil însă, dat fiind nivelul ei actual. Condusă cu 1-0 la seturi de Misaki Doi, Azarenka a revenit și a întors meciul, iar acum se pregătește de o întâlnire cu americanca McHale. Pe partea ei de tablou a ieșit cea mai periculoasă adversară, Svetlana Kuznetsova, unul dintre cei trei capi de serie din turneul feminin care au pierdut marți, într-o zi în care, exceptând episodul Cibulkova, totul a mers firesc.

Estrella Burgos, „feel good story”

La 34 de ani, Victor Estrella Burgos devine rapid un model inspirațional pentru cei care cred că e prea târziu să-și urmeze planurile. Dominicanul este cel mai în vârstă debutant pe tabloul unui Grand Slam, iar visul dominicanului continuă după victoria în patru seturi cu olandezul Sijsling. “Când am servit în ultimul punct îmi venea să plâng de emoție”, a spus Estrella, care a început să joace regulat în circuit abia în jurul vârstei de 26 de ani. Până atunci, juca numai în Cupa Davis și, ocazional, în unele turnee de nivel inferior. În 2012, el a suferit o accidentare la cot care l-a ținut opt luni pe tușă, dar a depășit și acest moment dificil și a revenit și mai puternic, intrând în premieră în Top 100 în luna martie.

Într-un duel remarcabil peste ani și, totodată, poate cea mai frumoasă poveste a turului doi, Victor Estrella îl va întâlni acum pe croatul de numai 17 ani Borna Coric, un jucător cu un potențial imens, care l-a învins pe Lukas Rosol în primul tur.

Programul zilei a 3-a

Trei din cele cinci românce calificate în turul 2 joacă azi, Simona Halep și Alexandra Dulgheru fiind programate pe principalele două arene. În afară de Alexandra – Sharapova, pe Arthur Ashe mai sunt Sloane Stephens -Larsson, Berydch – Hewitt, Bacsinszky – Venus și Wawrinka – Bellucci, în vreme ce pe Armstrong, pe lângă meciul Simonei cu Cepelova se mai joacă Peng – Radwanska, Cilic – Baghdatis și Dimitrov – Harrison. Altfel, interesantă opțiunea organizatorilor de a nu-i programa azi nici pe Djokovic, nici pe Murray.

Irina Begu și Roberta Vinci dau startul zilei pe terenul 7, de la ora 18:00. Programul complet, AICI.

 

Ziua a 2-a pe Twitter

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi