Federer impresionează cu Berdych, spune prezent la întâlnirea cu cel mai bun inamic al său, Novak Djokovic

Camelia Butuligă | 26 ianuarie 2016

Roger Federer a înregistrat victoria cu numărul 80 la Australian Open contra lui Tomas Berdych: 7-6(4) 6-2 6-4. Va juca a 39-a sa semifinală de Grand Slam contra lui Novak Djokovic, a 45-a lor întâlnire. Scorul este 22-22.

Deeeci. Meciul zilei, adică cel mai competitiv dintre ce-au oferit azi sferturile la simplu a fost Federer-Berdych. Mâna sus cine este pentru? Se opune cineva? Nu? Votat. Meciul a avut minim de seturi, ca și celelalte, dar pentru un meci de trei seturi, măcar a fost mai competitiv decât restul. Primul set a fost strâns după un schimb inițial de breakuri și a fost nevoie de un tiebreak pentru a-l decide. ”Primul set a fost dur”, a spus Federer la conferință. ”A durat cel mai mult și a fost cel mai important. Cu siguranță a fost cheia meciului pentru că l-a costat pe Tomas multă energie. Dacă nu fizică, atunci mentală. E dur să pierzi primul set la tiebreak într-un meci de trei din cinci.”

Federer spunea cândva despre meciurile cu Djokovic că nu-l obligă să-și schimbe foarte mult stilul de joc, ca cele cu Nadal. Sunt mai directe, ”a straight shootout” cred că a fost expresia lui. Aceeași senzație o am și pentru meciurile cu Berdych. Tomas, jucător de ritm din spate, îi ridică mingea numai bine la fileu lui Roger, și la propriu, și la figurat. Când Federer este în formă bună, ca azi, rapiditatea sa, evident superioară lui Berdych din spatele terenului, plus opțiunea de a veni în față, îl pun destul de bine în avantaj. Tenisul dintre ei este rapid, direct, animat.

Jurnaliștii au observat că Roger nu mai vine parcă atât de des la fileu ca pe vremea lui Edberg, dar când vine, este foarte eficient. 24 puncte din 29 urcări azi, față de doar 9 din 25 pentru Berdych. Va continua cu această abordare și în semifinală? ”Pare ușor pe hârtie”, a zâmbit Federer. ”Ce-i drept, mă simt bine la fileu de câțiva ani; așa am început când am intrat în circuit, deci știu cum se face. Dar e loc de mai bine. Fiecare jucător are metode diferite de a pasa.” Cât despre semifinală, Federer a apreciat că mult va depinde de felul cum va returna Djokovic, pentru că este unul dintre cei mai buni. De asemenea, el are posibilitatea să apere foarte bine voleurile pentru că poate manevra reverul din încheietură, ca și Murray. ”Nu poți să ai mereu statistici bune la fileu. Dar este în regulă. Atâta timp cât urci pe mingile potrivite, e okay dacă ești pasat. Trebuie doar să continui să pui întrebarea, iar și iar.”

Tot la capitolul strategie contra lui Novak, Federer a mai spus într-un interviu pentru Eurosportul francez că a lucrat în offseason la tactici contra lui Novak. ”Cred că se poate face mai mult contra serviciului doi. Anul trecut nu i-am atacat serviciul doi destul la Grad Slamuri, așa cum am reușit în meciurile de două seturi din trei.” Și să nu uităm de…SABR.

Ok, deci iată-ne înapoi unde am pedalat tot anul trecut: generația tânără se bâlbâie contra lui Novak și când se caută voluntari pentru un meci mai acătării contra sa, tot Olderer face un pas în față. De fapt, iată o statistică incredibilă la prima vedere: Federer a câștigat 75% din meciurile contra Top 10 începând cu ianuarie 2014 și doar 56% între 2008-2013. Un factor trebuie să fie și declinul lui Rafa și faptul că a schimbat racheta, dar nu cumva un factor este și calitatea în scădere a adversarilor din Top 10? Sau previzibilitatea lor? Ca și Berdych, top 10 este populat de jucători în vârstă, contra cărora Federer are câte un plan verificat de-a lungul timpului, care merge de obicei ceas.

Bun, deci semifinală. Este important că este semifinală și nu finală? Prospețimea mai mare? Novak zice că nu; indiferent în ce tur joacă contra lui Federer e ca o finală din cauza mizei și a faptului că sunt mari rivali. Apoi faptul că vremea se anunță ploioasă la Melbourne și sunt șanse mari să se joace în sală – condițiile indoor îl favorizează pe Federer poate mai mult? Suprafața despre care multă lume spune că este semnificativ mai rapidă anul acesta va mai inclina și ea balanța? Traseul de până acum al amândurora poate da vreun indiciu? Cât de relevantă a fost acea brambureală de meci contra lui Simon? Dacă e să ne luăm după tăvăleala pe care i-a aplicat-o azi lui Nishikori, nu prea e relevant. În plus, Federer nu joacă precum Gilles, death by a thousand cuts. Dacă e să fi făcut ceva, meciul acela l-a pus și mai tare pe Novak în alertă.

Pe cât de direct și fără complicații de joc este match-upul acesta pentru Federer, la fel este și pentru Novak. Se va împlânta pe linia de fund, va fi devreme la fiecare minge și va face ce face cel mai bine de atâția ani: presiune neîntreruptă susținută de serviciu și retur solid ca stânca. Novak nu este cel care trebuie să joace în afara propriilor limite, Federer este acela. Singura metodă prin care Federer a câștigat din 2011 încoace împotriva lui este cea a războiului fulger, a asaltului blitz. Problema este că acest stil de joc este la fel de greu de susținut pe tot parcursul unui meci de trei din cinci ca un sprint pe sârmă. Este solicitant la toate nivelurile: fizic, tactic, psihic. Va trebui un efort uriaș de concentrare și încredere pentru a-l opri pe Djokovic, care pleacă, din nou, cu prima șansă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi