Federer, expus, vulnerabil, cu dureri, dar rezistă: a 33-a prezență în sferturile unui Slam

Adrian Țoca | 2 iulie 2012

Federer, expus, vulnerabil, cu dureri, dar rezistă: a 33-a prezență în sferturile unui Slam

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Manic Monday s-a transformat în Rainy Monday. Apoi era să se prefacă într-un Fiasco Monday. Ploaia a dat serios peste cap programul zilei, unul care dă savoare întregii competiții. Și asta pentru că a doua zi de luni a turneului este, în principiu, ziua cu cele mai multe meciuri importante de pe parcursul unui sezon calendaristic: toate cele 16 meciuri din optimile de finală ale turneelor de simplu sunt programate în aceeași zi, ridicând la cote înalte interesul fanilor.

Există însă și voci care sunt nemulțumite de această născoceală a englezilor. “Prea multe meciuri bune în același timp!” sau “Nu știm unde să ne uităm”, au scris fanii, ba chiar și jurnaliștii, pe Twitter. Până la urmă, din cauza ploii, nu s-au terminat toate meciurile. Dacă fetele au reușit să ducă, cu chiu, cu vai, programul la bun sfârșit, stabilindu-și sferturile de finală, băieții au rămas cu restanțe pentru mâine.

Nu doar înghesuiala din program, care, până la urmă, s-a reportat pentru marți, i-a deranjat pe fani. Felul în care au fost împărțite meciurile a stârnit semne de întrebare. Pe Central au aterizat, de exemplu, Vika și Ana Ivanovic, un meci fără niciun istoric, existând păreri argumentate în favoarea altor meciuri. Bunăoară, foste campioane precum Serena sau Sharapova au jucat pe terenuri mai mici, la fel ca și Kvitova sau Clijsters. De asemenea, faptul că Murray n-a prins Centralul a stârnit, de asemenea, rumoare. Și nu numai atât. După ce programul de pe Central s-a terminat, organizatorii au ales să nu mute sub acoperiș unul dintre meciurile întrerupte de ploaie, alegând să anuleze restul zilei. Ca să nu mai spun că, încă o dată, ezitările în ce privește închiderea acoperișului au ridicat iar semne de întrebare. “Nu înțeleg de ce, acum câteva zile, ați jucat toată ziua cu acoperișul închis, deși era soare, iar acum, când pică, ne țineți să jucăm în ploaie!”, s-a exprimat volatila Vika Azarenka.

Federer și-a băgat iar fanii în sperieți

Primul pe Central a intrat Roger Federer, contra lui Xavier Malisse. Un meci aparent ușor pentru elvețian. Dramatismul din meciul cu Benneteau nu se poate repeta, nu-i așa, și-au șoptit, încrezători, fanii elvețianului, trecuți, la precedentul meci, prin spaime asemănătoare celor prin care au trecut fanii lui Nadal. Însă, încă o dată, Roger a trecut prin mari emoții, de altă natură însă. Cert e că au fost momente în timpul meciului când calificarea lui a stat sub un mare semn de întrebare.

După un start ezitant de ambele părți, pus însă, de toată lumea, pe seama vântului care a modificat nu o dată traiectoria mingilor, la 4-3 în primul set pentru Federer, s-a întâmplat genul de eveniment atât de rar la meciurile elvețianului încât, atunci când se întâmplă, șochează și ridică semne de întrebare: numărul 3 mondial a cerut intervenția trainerului. Și abia ce a intrat acesta pe teren că a și dispărut la vestiare, cu tot cu Federer. Având ok-ul arbitrului, Roger a mers pentru a fi examinat și tratat la cabine. De regulă, cum ne-am învățat cu toții, evaluarea problemei de care suferă un jucător sau altul are loc chiar pe teren, ca și tratamentul propriu-zis. De aceea, dispariția lui Federer de pe teren a dat un aer de mister întregii povești, amplificând întrucâtva temerile fanilor acestuia. 

Prima bănuială a fost și cea corectă: dureri la spate, o problemă cu care Federer s-a mai confruntat de-a lungul anilor, adesea gravitatea ei fiind minimizată de elvețian. În ultimele luni, durerile au fost tot mai dese, făcându-l pe fostul lider mondial chiar să se retragă din timpul unui turneu, alt gest pe care Fedex îl face extraordinar de rar. În plus, între Madrid și Roma au apărut și probleme la șold. Vremea rece de azi și, spune Federer, efortul depus în maratonul de cinci seturi cu Benneteau, au dus la durerile de azi. “N-a fost niciun avertisment. Pur și simplu, mi-am zis: Oh, la, la, vine durerea cea mare. N-ai ce să faci”, a spus el, ulterior.

Preț de mai bine de 8 minute, cât a durat time-out-ul medical, timp în care Malisse a așteptat pe teren, înfășurat tot în prosoape, speculațiile au curs valuri: Cât de grav e? Va putea continua? Va putea juca la nivelul său? 

Într-un final, Federer a revenit pe teren, dar era evident că nu poate alerga sau mișca natural. Malisse a făcut simplu 4-4, Federer a trăit din câteva servicii bine plasate pentru 5-4, apoi 5-5, iarăși, fără emoții, și break-ul care amenința să strice toate calculele făcute înainte de meci. La cum curgea jocul în acele momente, puțini îl mai vedeau pe Federer în stare să conteze în meci. Malisse servise bine tot setul și avea nevoie de un singur game solid să facă 1-0 la seturi.

Fără să se poată baza pe lovituri în forță, Federer a trecut la finețuri. Un drop-volley de rever, printre alte câteva lovituri foarte rafinate, i-a adus break-ul înapoi elvețianului, care apoi a zburdat în tie-break. “Am fost un pic norocos că am câștigat primul set. Era setul lui, dar mi-am dat o șansă și am putut profita apoi”.

A intervenit apoi ploaia, pe care probabil că echipa lui Federer o aștepta ca pe pâinea caldă. Elvețianul a primit alt tratament în cele 36 de minute de pauză, iar rezultatele s-au văzut în setul doi, în care Roger a zburdat, 6-1. Setul trei risca să se deruleze la fel, dar Federer a jucat un pic prea relaxat în primul game, pierzându-l de la 30-0. Malisse a prins curaj, apoi a servit tot mai bine, salvându-se în câteva game-uri de la 0-30 pe propriul serviciu și mergând până la capăt: 6-4.

Mai mult, Xavier a început cu break și setul 4, grație câtorva retururi de poveste. La 0-2 în setul patru, se părea că pe favoritul trei îl așteaptă un final complicat, dar acesta a accelerat brusc, câștigând cinci game-uri la rând, suficient pentru ca povestea meciului să fie gata.

33 de sferturi consecutive

“Sincer, nu-s foarte îngrijorat pentru următorul meci, durerile de spate vin și trec, sunt de atâta timp în circuit, m-am obișnuit. Dar a fost un moment periculos azi, am tras o spaimă zdravănă. Am avut dureri mari în timp ce primeam tratamentul la vestiare”.

Cum ziua s-a terminat cu bine pentru el, până la urmă dracul nu mai pare chiar atât de negru. Cei care au lucrat sau îl cunosc de aproape pe Federer au estimat mai bine gravitatea situației. “Niciodată, absolut niciodată nu l-am văzut chinuindu-se așa tare cu o accidentare”, a spus faimosul Darren Cahill, care a lucrat direct cu Federer la un moment dat. Elvețianul a părut, într-adevăr, foarte vulnerabil minute în șir. Inclusiv limbajul corpului, adesea atât de sigur, interpretat de mulți drept unul arogant, l-a trădat pe Fed, iar expresia feței a fost una nouă. Când cel în cauză este un jucător care nu s-a retras niciodată în timpul unui meci oficial, un moment precum cel de azi devine cu adevărat o știre.

Până la urmă, Federer a trecut cu bine în sferturi, îmbunătățindu-și propriul record în materie, ajuns acum la 33 de calificări succesive în sferturile unui Slam. Echivalentul a opt ani neîntrerupți. În sferturi îl așteaptă una dintre victimele preferate, rusul Youzhny, care a trecut în cinci seturi epuizante de surpriza Istomin.

Pe lângă cele două meciuri, singurul care a mai apucat să se termine a fost cel al lui Novak Djokovic. Liderul mondial a făcut instrucție cu Troicki, în genul de meci care nu i-ar fi putut pune probleme lui Nole. 

În rest, Murray conduce cu 7-5, 3-1 pe Cilic, Mayer, cu 6-3, 2-1 pe Gasquet, iar Fish, cu 6-4, 1-1 pe Tsonga. Ferrer-Del Potro și Baker – Kohlschreiber nici măcar nu au apucat să înceapă.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi