Federer – Delpo, 2012, episodul 3: nimic nu se pierde, totul se transformă

Adrian Țoca | 2 martie 2012

Federer – Delpo, 2012, episodul 3: nimic nu se pierde, totul se transformă

Sunt înfrângeri care dor şi înfrângeri care fac bine. Paradoxal, ambele semifinale de la Dubai se încadrează în ultima categorie. Spuneam aici că Djokovic are numai de câştigat, sau, mă rog, nimic de pierdut după eşecul cu Murray. Şi semifinala a doua, în care Federer l-a învins încă o dată, a treia oară în 2012, pe Del Potro (7-6, 7-6), intră în aceeaşi categorie.

E un rezultat care le face bine amândurora. Pentru Federer, că îi reconfirmă forma bună şi îi mai vindecă un pic din rana de după US Open 2009. De câte ori l-a întâlnit pe Del Potro (patru victorii la rând, nouă seturi consecutive), elveţianul parcă se transformă: ramele se răresc, backhand-ul merge, determinarea reapare. Roger a jucat impecabil pe propriul serviciu şi asumat pe cel al argentinianului. S-a adăpostit cât a putut de bine de dreapta virulentă a lui Delpo şi a încercat să-l pună în mişcare, să-l deregleze, aşa cum a făcut în finala de la Rotterdam. Iar când a avut ocazii, s-a furişat la fileu, oferind câteva secvenţe de tenis ofensiv pe care hard-ul foarte rapid de la Dubai i le permite.

Nu i-a ieşit chiar totul, dar asta pentru că Del Potro continuă să crească. Iar asta e deja o certitudine, cu care Delpo pleacă de la Dubai şi intră optimist în dubla Indian Wells-Miami. E clar, şi-a revenit. E tot mai aproape de nivelul de dinainte de accidentare. Tot ce-i mai lipseşte acum e o victorie la unul dintre primii patru, ca să sfinţească momentul bun prin care trece (sfert AO, finală Rotterdam, titlu Marseille, semifinală Dubai). S-a ţinut bine cu Federer azi, mult mai bine decât în ultimele ocazii, dar a clacat în cele două tie-break-uri.

Delpo, patru mingi de set ratate în manşa secundă

În primul, Federer s-a desprins lejer şi a închis setul la a cincea oportunitate avută. În setul doi, The Maestro s-a jucat cu focul. A lăsat să treacă un game pe serviciul  lui Del Potro în care a condus cu 40-0, şi s-a văzut tras iar in tiebreak, unde Juan Martin a condus cu 5-0, apoi cu 6-2. Decisiv? Data viitoare. Federer s-a apărat ca un campion veritabil, a salvat toate mingile de set, iar la 6-6, într-un punct în care înaltul sud-american a tras din toate poziţiile, şi-a procurat elegant prima şansă de meci, pe care a şi fructificat-o, oprind ceasul meciului la două ore fără un minut.

De apreciat serviciul doi la ambii jucători, fiecare având, pe rând, dificultăţi la retur. Federer, în fapt, a servit bine toată săptămâna, reuşind o performanţă rară. În ultimele lui trei meciuri, nu s-a ajuns în niciun game la egalitate pe serviciul lui. 

Va avea nevoie de serviciu şi în finală, unde îl reîntâlneşte, după mai bine de un an de pauză, pe Andy Murray. Britanicul îl conduce cu 8-6 la meciuri directe, incluzând aici o victorie la Dubai, în primul tur din 2008, şi alte două în finale. Federer a câştigat însă finalele care contau: la US Open, în 2008 şi la Australian Open, în 2010.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi