Federer câștigă meciul turneului, declară rivalitatea cu Nadal "un pic" mai frumoasă decât cea cu Djokovic

Adrian Țoca | 20 noiembrie 2015

Federer câștigă o grupă la Turneul Campionilor cu un bilanț de trei victorii din trei meciuri pentru a noua oară din 14 participări. În aceste nouă situații, elvețianul a ratat finala o singură dată.

Cel mai frumos meci al săptămânii de până acum l-a avut drept câștigător tot pe Federer (7-5, 4-6, 6-4), dar elvețianul a fost pus serios la treabă de Kei Nishikori. A rezultat cel mai frumos meci al săptămânii și suspans până în ultimul moment, pentru că, deși Federer a stat mai mereu în avantaj, n-a fost atât de cert în timpul meciului că o va și obține.

Impresionant la retur pe parcursul meciului, îndeosebi pe serva a 2-a a elvețianului, Nishikori a fost însă depășit de propriile emoții, făcând câteva erori în momente cheie exact când n-ar fi trebuit: la 5-6, când a servit să ducă primul set în tiebreak, sau la 4-5 în decisiv, când servea să stea în meci, iar setul părea să se îndrepte tot spre tiebreak.

Între aceste două momente, l-am revăzut pe Kei jucând foarte aproape de ce poate produce atunci când e la nivelul său cel mai bun. Condus cu 4-1 în setul secund, Nishikori a fost la doar două puncte de un alt break care ar fi încheiat meciul. Federer era în full flight și tocmai ce câștigase un punct aproape imposibil, făcând pe nipon să ridice mâinile exasperat. Cumva, din acel moment, Nishikori și-a zis că e suficient și că, dacă tot e să plece acasă, măcar s-o facă în stil. Dintr-o dată, era el cel care câștiga punctele imposibile, dintr-o dată el era agresivul, dictând ritmul în schimburi spectaculoase, când fizice, când tehnice, cu fiecare bucățică de teren folosită. “E grozav ce poate să facă pe teren”, a spus Federer la interviul de după meci, descriind drept impresionant cum Nishikori a distribuit mingi excelente de pe ambele părți, în timp ce a luat baseline-ul în brațe, contribuind la o colecție solidă de highlights. Căpos și mândru, ca orice japonez, Nishikori a revenit în două rânduri de la 1-4 și, deși nu și-a dus până la capăt reputația de foarte bun jucător de set decisiv, ar trebui să poată construi pe marginea meciului de azi. După o înfrângere urâtă cu Djokovic, el a spălat impresia din ziua inaugurală cu o victorie solidă cu Berdych și cu lupta arătată azi. Nu i-a fost de ajuns pentru calificare, locul doi din grupă revenindu-i sârbului, care l-a învins pe Berdych în două seturi, 6-3, 7-5. 

Federer poate s-o fi jucat un pic cu focul, dar conversia punctelor de break l-a salvat de data asta. Per total, toată săptămâna lucrurile au mers excelent pentru el la acest capitol, cu 14 mingi de break convertite din cele 20 de șanse de care a beneficiat.

Conferința lui de presă a fost cel puțin la fel de frumoasă precum și meciul, cu Roger în mare vervă, folosind de fiecare dată intonația potrivită pentru a obține umorul dorit. Segmentul “barba” a provocat hohote prelungite de râs; Federer însuși a continuat să râdă la următoarea întrebare, mulțumit de trăsnăile spuse. Câteva dintre temele mai serioase:

Despre locul 2 la final de an:

“Nici nu știu foarte sigur ce rezultat trebuie să fac ca să urc pe doi. Nu are nicio importanță pentru mine la acest punct, dacă e doi sau trei. Joc turneul ca și cum n-ar fi clasament, pentru titlul în sine. Înțeleg întrebarea în sine și importanța pe care o are pentru unii oameni, dar cred că noi toți jucăm acest turneu doar pentru trofeu”.

Despre Nadal și dacă acesta va reintra în cercul favoriților la Slamuri în 2016

“Da, cu siguranță că va crește mult. O să aibă un sezon bun în 2016 dacă se păstrează sănătos. Ok, poate n-a fost un sezon grozav pentru standardele lui, dar o să termine, unde, în top 5? E, totuși, un an bun. Afară de câțiva jucători de aici, toți ceilalți și-ar dori să fie în locul său. Cred că va fi din ce în ce mai puternic. O să aibă timp să-și așeze un pic jocul și cred că va fi foarte greu de bătut în Australia, cred asta. Și sigur că poate să câștige chiar și acest turneu, după victoriile convingătoare cu Stan și Andy. O să fie tot mai greu de aici înainte, dar a făcut un turneu foarte bun și sigur că e mulțumit de progresul său”.

Despre victoriile asupra lui Djokovic/Nadal/Murray obținute anul acesta și despre adversarul din semifinale

“Cred că orice victorie vs Top 10 e binevenită. I-am bătut pe majoritatea anul acesta, ceea ce e un lucru bun în mintea mea. Uneori aproape că e mai bine să pierzi contra cuiva din afara Top 50, pentru că pe acei jucători nu-i vezi foarte des. Să pierzi cu cineva din Top 10 îți poate juca feste și îți poate afecta încrederea ulterior, când îi revezi în sferturi sau semifinale de Slam. Anul acesta a fost unul de succes pentru mine, nu e ca și cum sunt îngrijorat că am de jucat cu un jucător anume. Am avut și un an bun în Slamuri, exceptând Australia.

Chiar nu am preferințe pentru sâmbătă. La această fază a turneului, totul e oricum foarte greu, dar și foarte frumos. E tare să joci semifinale la Turneul Campionilor cu unul dintre acești jucători excelenți, despre asta-i tenisul, în astfel de situații îmi doresc să mă găsesc. Am zi liberă înainte de semifinală, deci timingul e perfect. Mă simt bine fizic și mental. E ușor și pentru minte: potențial încă două meciuri, apoi sezonul e gata. O să fie greu de câștigat, dar pentru minte și corp, momentul e excelent”.

Ce rivalitate preferă, cea cu Nadal sau cea cu Djokovic

“Toate rivalitățile sunt unice, din multe puncte de vedere. Evident, cu cât joc mai mult cu Djokovic, cu cât el câștigă mai multe trofee pe perioada întâlnirilor noastre, cu atât mai specială devine această rivalitate. E natural, fiecare meci devine mult mai important. Cu Rafa, lucrurile se întind în timp. Am avut acele finale epice la Wimbledon, apoi toate acele meciuri grele pentru mine, în special finalele de la Roland Garros, dar și ele au fost importante pentru cariera mea.

Mai apoi, a fost frumos să-i văd pe Novak și pe Andy preluând un pic ștafeta, trecând și ei la următorul nivel, câștigând Slamuri, aurul olimpic. Ca să aibă rezultatele pe care le-au avut necesită mult, e impresionat ce au realizat, după ce au fost blocați atâția ani pe 3 și pe 4. Și mai impresionant e Novak, să schimbe totul la modul în care a făcut-o, de aceea cred că și rivalitatea noastră a devenit foarte frumoasă.

Care va fi cea specială? Greu de zis. Poate cea cu Rafa, la limită, pentru că a început cu mult înainte de Novak. Întotdeauna mi-au plăcut meciurile cu Novak, mi s-a părut mereu un matchup cool, atletic, direct; în meciurile cu Rafa întotdeauna am simțit că trebuie să-mi schimb cu totul jocul ca să pot să joc cu el”.

 

Federer câștigă o grupă la Turneul Campionilor cu un bilanț de trei victorii din trei meciuri pentru a noua oară din 14 participări. În aceste nouă situații, elvețianul a ratat finala o singură dată. Semne bune, așadar, pentru meciul de sâmbătă, când îl va întâlni pe învingătorul dintre Stan Wawrinka și Andy Murray, meciul care închide faza grupelor, vineri seara. Cealaltă semifinală îi va readuce față în față pe Novak Djokovic și pe Rafa Nadal. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi