Federer câștigă Indian Wells a cincea oară, trăiește încă o săptămână de vis

Adrian Țoca | 20 martie 2017
Master Olderer

Roger Federer l-a învins cu 6-4, 7-5 pe Stan Wawrinka în finala primului Masters al anului. Este titlul de Masters cu numărul 25 pentru elvețian; cinci dintre ele au venit la Indian Wells, ceea ce înseamnă că Roger îl egalează din acest punct de vedere pe Novak Djokovic. Federer devine, totodată, și cel mai în vârstă câștigător de Masters din istorie.

„Aș vrea să-l felicit pe Roger Federer. Stă acolo și râde, e un nemernic”. Amărât și încărcat de tot soiul de sentimente, Stan pufnește în cea mai naturală glumă posibilă în cel mai bun moment pentru ea. Empatizezi cu el, râzi cu el, tribuna întreagă râde cu el. Roger, așezat gospodărește pe marginea scaunului, își amestecă propriile lacrimi de emoție cu altele, de râs. E o descărcare generală, la câteva minute după ce cei doi elvețieni prieteni au împărțit lovituri strașnice de-a lungul celor 80 de minute. A câștigat, încă o dată, Federer. Pentru a 90-a oară în carieră.

N-a fost musai cel mai strașnic meci al lor, dar a fost bun. Stan n-a făcut cel mai bun meci de care era în stare, dar nici n-a fost lăsat. Wawrinka a încercat, a lovit mingea cât a putut, dar la finalul zilei s-a mulțumit doar cu dubioasa calitate de a fi singurul jucător care i-a câștigat pe serviciu lui Federer. În rest, și-a petrecut ziua fiind forțat să lovească adesea din afara ariei lui de confort, plimbat de-a lungul și de-a latul terenului, țintuit pe loc de volee care n-ar avea niciun drept să existe. Căutând să treacă cumva mingea de Federer, Wawrinka a lovit de câteva ori prea lung; așa și-a dat înapoi destul de repede avantajul de un break. Când presiunea pe serviciul lui a crescut, Stan a servit cu al doilea, iar Federer a fost într-o dispoziție de „take no prisoners”.

Un prim set-blitz, cum rareori poți spune despre un set cu 10 game-uri. Cei doi campioni en-titre ai ultimelor două Slamuri s-au grăbit cu spor la serviciu, ținându-și terenul cu lovituri aspre, pline și sigure. În condițiile în care procentajul pe primul a fost asemănător de ridicat, singura diferență s-a făcut pe al doilea: Federer a luat 5 din 6, Wawrinka, 3 din 11. La 5-4, Wawrinka a servit aproape numai cu doi-ul, ceea ce l-a costat. Asta, plus indecizia de a cere un challenge la un as la care s-a bazat pe arbitru. „100 la 100 sigur”, a răspuns acesta întrebării, iar Stan n-a contestat-o. Reluarea neoficială avea să arate că mingea ciupise un pic linia, și așa s-a făcut 30-30. Două puncte mai târziu, Federer a câștigat schimbul meciului, și setul, odată cu el.

https://twitter.com/TennisTV/status/843589265938300928

Setul secund a început cu Wawrinka lovind cu disperare, căutând să-și impună agresivitatea. A mers, preț de două game-uri, inclusiv unul în care, la rândul său, Stan a salvat două mingi de break. La 0-2, Federer a oprit momentumul lui Stan cu acest volley incredibil executat. Finețea execuției l-a ajutat să-și recapete vântul în pânze.

De aici, siguranța lui, chestionată de Stan, a revenit la normal. Rebreak-ul obținut game-ul următor a reașezat meciul pe făgașul din primul set, cu servicii rapide de ambele părți. La 5-6, Wawrinka a clipit iar, dar deloc întâmplător.

Federer nu a încetat o secundă să-l hărțuiască în fel și chip. Roger a câștigat acest meci în special cu timingul voleurilor, atât ca dinamică a schimbului (mingi incredibil de greu de executat), cât și în dinamica scorului. Apoi s-a apărat excelent în câteva momente cheie, în care nu doar că a salvat punctul, ci l-a întors rapid în favoarea lui cu mingi lovite cu o acuratețe remarcabilă ținând cont de viteza raliului.

Dar cea mai mare pagubă a produs-o prin felul în care l-a plimbat dintr-o parte în alta pe Stan, obligându-l să acopere prea mult teren și nelăsându-l vreo clipă să prindă avânt și să intre în zonă. Când a trebuit să stea rever contra rever, a stat (a câștigat și aici duelul, 8-2 la winners). Când s-au bătut de pe baseline, Roger a neutralizat forța lui Stan și i-a întors-o cu dobândă. Federer ia mingea repede de-o viață, pe asta-și construiește jocul, dar săptămâna aceasta parcă a făcut acest lucru chiar mai repede, detaliu care s-a dovedit, într-un final, brutal pentru adversarii săi. Ritmul a fost sufocant Iar plusul adus în jocul său de un backhand îndrăcit oferă o problemă suplimentară adversarilor săi, în vreme ce le diminuează eficiența planului de siguranță.

Deși poate evoluția sa a fost poate mai puțin sclipicioasă azi decât în meciul cu Nadal, ambele au în comun faptul că Rafa și Stan nu au fost lăsați să joace mai nimic din ceea ce și-ar fi dorit să joace. După ce i-a învins pe amândoi în meciuri-thriller de câte cinci seturi la Australian Open în condiții rapide, Federer îi oprește din nou, de data asta în două seturi, în condiții mult mai lente.

https://twitter.com/JohnIsner/status/843603073100582913

Într-o săptămână în care nivelul lui a fost, cap-coadă, fantastic, întrebarea din articolul de ieri e acum și mai bine consolidată: este Federer pe cale să dea un asalt la locul 1? Paranteză, n-a trecut mult de când Federer risca să iasă, în cazul unei înfrângeri cu Berdych, în turul 3 la AO, din Top 30. „Obiectivul era să ajung în Top 8 până la Wimbledon”, a spus după finală.

Dar după un asemenea start de sezon, cine să mai îndrăznească să spună că nu se poate chiar și locul 1? La 13 ani după ce a câștigat prima dată dubla Australian Open – Indian Wells, el repetă această ispravă rară, performanță care reduce la ridicol toate estimările făcute în ultimii șapte ani despre finalul lui ca jucător.

În plus, Djokovic și Murray, candidații autorizați la acest loc, au amândoi probleme de formă și de sănătate. Chiar dacă Federer va fi un non-factor sau va absenta de pe zgură, așa cum dă indicii, șansele lui rămân valide. Mai ales dacă în fruntea clasamentului se va forma, la un moment dat, un pluton de trei sau chiar de patru jucători cu punctaje relativ apropiate. Cu încrederea la maxim, cu două titluri uriașe în cont, cu matchup-ul cu Rafa întors fundamental în favoarea lui, elvețianul va simți că tot ce vine în restul sezonului este un bonus.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi