Federer câştigă Indian Wells. A început turneul cu gând de retragere, l-a încheiat triumfal

Adrian Țoca | 18 martie 2012

Federer câştigă Indian Wells. A început turneul cu gând de retragere, l-a încheiat triumfal

Mult mai relaxat după victoria cu Nadal, Federer a părut, pe alocuri, liniştit în faţa lui John Isner. În realitate, a fost doar o impresie. Poate că elveţianul n-a mai fost atât de exploziv precum în semifinale, dar asta pentru că şi-a dozat energia în aşteptarea unui moment prielnic pe serviciul lui Isner. 

Păţit deja anul acesta, când, în Cupa Davis, a pierdut în faţa americanului chiar în Elveţia, având la îndemână şi exemplul lui Djokovic, Federer a ales să-şi aştepte cu răbdare momentele pe serviciul lui John. Şi ele au venit, chiar dacă greu. Mai întâi, Federer a trebuit, ca şi în meciurile cu Del Potro şi Nadal, să salveze încă din start mingi de break. A făcut-o cu brio, apoi s-a mers cu serviciul, mai repede sau mai încet, până la 6-5. Abia atunci a reuşit elveţianul să-şi creeze şi el o şansă de break, şi, implicit, de set, ştearsă însă cu serviciul de Isner. 

Tiebreak-ul a fost cu dus şi întors. Federer a clipit primul, oferindu-i lui John un minibreak, recuperat însă instant. Apoi o rară dublă greşeală l-a ţinut în viaţă pe american, care a mai supravieţuit, ulterior, altor două mingi de set. La a patra, obţinută cu un lob de rever trei sferturi norocos, un sfert miraculos, Isner a cedat, trimiţând prea lung un forehand.

Federer, cu 1-0 la seturi, într-o finală care se joacă două din trei? Foarte greu de întors. Isner a simţit asta, iar game-urile cu serviciul lui au devenit tot mai complicate, până când, la 3-3, a venit şi primul break al meciului, obţinut cu tot arsenalul din dotare: passing cu forehand-ul, passing cu backhand-ul, forehand jos, returnat în fileu. Finalul a venit, natural, două game-uri mai târziu, tot cu un break.

A egalat recordul de victorii în turneele Masters

Ce i-a făcut viaţa mai uşoară lui Roger a fost tot serviciul. Fostul lider mondial a servit senzaţional pe tot parcursul meciului, câştigând 33 din 35 de puncte jucate cu primul serviciu, adică un incredibil 94 la sută. Iar în setul doi, Federer n-a pierdut decât un singur punct pe serviciu! În aceste condiţii, Isner nu-şi poate reproşa prea multe. Poate doar, aşa cum zicea la conferinţa de presă, că n-a fost mai agresiv pe cele trei mingi de break pe care le-a avut în prima parte a setului întâi.

Federer încheie astfel triumfal un turneu greu, pe care l-a început cu gânduri de retragere. Gripat şi cu temperatură înainte de meciul inaugural cu Kudla, el a luat în calcul varianta de a nu intra pe teren. A supravieţuit, apoi, deşi a avut, discutabil, cea mai grea parte de tablou dintre primii patru clasaţi, trecând de două meciuri în care a pierdut primul set, cu Raonic şi Bellucci şi turând motoarele abia cu Del Potro. Semifinala cu Nadal i-a oferit însă cea mai mare satisfacţie.

“Cred că am jucat excelent în ultimele trei meciuri. Nu aş putea fi mai fericit de nivelul meu actual. În fapt, joc la un nivel foarte bun încă de la Roland Garros, de anul trecut”, a spus elveţianul, la conferinţa de presă.

În urma lui rămân cifrele. Multe şi elocvente: al patrulea titlu la Indian Wells, unicat în istoria turneului. Al treilea titlu al anului, al 19-lea într-un turneu Masters, egalând recordul deţinut de Nadal. De asemenea, al 73-lea turneu al carierei. Unul foarte important, dat fiind că a venit într-un turneu mare, cu toţi ceilalţi mari rivali aflaţi la linia de start. Şi, în fine, victoria cu 39 din cele 41 de meciuri jucate de la US Open încoace. Singurele două înfrângeri, la Nadal şi la Isner, au fost, simbolic, răzbunate în semifinale, respectiv, finală.

Azarenka defilează netulburată 

Finala feminină a fost şi mai clară. A câştigat, inevitabil, liderul mondial Victoria Azarenka, 6-2, 6-3, ea demonstrând că are un ascendent puternic asupra Sharapovei, pe care o învinge pentru a doua oară într-o finală anul acesta şi în a patra finală în carieră. 

În fapt, asupra cui nu are ascendent Azarenka zilele acestea? Bielorusa pare mai degrabă într-o luptă cu ea însăşi şi cu recordurile: 23 de victorii consecutive deja, iar recordul lui Hingis din 1997 (37 de victorii la rând) nu mai pare chiar aşa de greu de ajuns. Cu patru titluri la activ, Vika ar putea avea, totuşi, o concurenţă ceva mai serioasă la Miami, turneu unde-şi apără titlul de anul trecut: Serena Williams şi Kim Clijsters se vor întoarce pe teren, iar experienţa şi orgoliul acestora ar putea echilibra un pic balanţa.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi