Federer, ambuscat de Berdych: “Va trebui să-mi reevaluez priorităţile pentru sfârşitul sezonului”

Camelia Butuligă | 6 septembrie 2012

Federer, ambuscat de Berdych: “Va trebui să-mi reevaluez priorităţile pentru sfârşitul sezonului”

 

E ceva cu meciurile dintre Federer şi Berdych. Scorul direct pare confortabil de partea lui Roger (11-4, neluând în considerare meciul de aseară). Dar dacă ne uităm mai bine, în afară de acea victorie la la JO de la Atena când un Berdych de 17 ani a luat pe toată lumea prin surprindere, restul de trei victorii s-au întâmplat toate începând cu 2010. Din 2010 încoace, scorul întâlnirilor directe era până aseară 3-3. Acum este 4-3 pentru Tomas. Putem spune că Federer a început să aibă o problemă “Berdych”?

Între cei doi, dinamica este în cel mai bun caz de o politeţe rece, presărată din când în când cu remarci ambigue sau vag belicoase. Niciunul nu se omoară de dragul celuilalt. Berdych are şi o reputaţie de om dificil, temperamental, şi are incidente din cand în când cu alţi jucători. Nu vreau să-i diminuez în niciun fel meritele de jucător lui Tomas, vreau doar să subliniez că există o încordare, o vibraţie tensionată tot timpul în jurul întâlnirilor celor doi.  Am senzaţia că niciunul nu întră in meci foarte senin, din motive diferite. Tomas a fost ani de-a rândul calul de bătaie al lui Federer, iar Federer este în ultimul timp din ce în ce mai deranjat de stilul de joc al lui Berdych, care i-a adus nişte înfrângeri foarte dureroase (vezi Wimbledon 2010). Iar Tomas ştie asta, după cum a declarat şi la conferinţa de presă: “Cred că este ceva în jocul meu care nu-i place. Loviturile mele pot să-l scoată din zona lui de comfort”

Să încerci să explici ce s-a întâmplat aseară (7-6(1) 6-4 3-6 6-3  pentru Berdych) e ca şi cum ai reconstitui un accident. Câţi oameni, atâtea păreri. Există teoria că Federer a subestimat un pic meciul. Berdych a jucat mediocru de la Wimbledon încoace, şi Federer e posibil că şi-a închipuit că-l poate bate neîntrebuinţându-se 100%.  Există teoria că Federer a fost afectat de perioada de pauză prea mare prin abandonul lui Fish. Există apoi teoria că Berdych a jucat mai bine decât Federer şi cu asta basta.

Federer a spus la conferinţa de presă că pierderea setului 1 e lucrul pe care-l regretă cel mai tare. A avut un break de care nu s-a putut ţine si apoi a jucat un tiebreak execrabil (7-1).  La sfârşitul setului 1 avea 20 de greşeli neforţate. La sfârşitul meciului erau 40. Ce mi se pare însă mai grav şi mai surprinzător pentru el este că dezamăgirea pierderii primului set i-a afectat setul doi, la începutul căruia Roger a părut complet depăşit de situaţie.

Berdych a declarat că se aştepta ca la un moment dat Federer să-şi ridice nivelul şi al lui să scadă. Setul trei, în care Roger şi-a găsit ritmul şi a făcut nişte puncte senzaţionale, nu l-a luat prin surprindere pe Tomas.  A aşteptat oprtunitatea în setul 4, şi la 4-3 a venit. Cu un forehand laser, marcă înregistrată, Tomas a făcut break pentru 5-3 şi apoi a servit devastator pentru meci.

Meciul a oferit nişte faze antologice (în special în setul 3 si 4), care au lăsat publicul abia ţinându-se pe marginea scaunelor. Reacţiile jucătorilor au fost şi ele antologice: Federer a strigat mai ceva ca Nadal, în toate limbile pe care le ştie, iar Berdych, de exemplu, a râs şi a început să cânte la rachetă ca la o chitară după un voleu letal al lui Federer.

Conferinţele de presă au avut atmosfere foarte diferite: Federer era sumbru şi dezamăgit după o vară “excepţională”. A spus că va trebui să-şi reevalueze priorităţile pentru sfârşitul sezonului, inclusiv participarea la Cupa Davis, unde Elveţia joacă baraj. Prin comparaţie, Berdych era extaziat: “Nu există moment mai bun decât acesta. Nu se întâmplă în fiecare zi să-l baţi pe Federer”. S-a întunecat puţin doar când victoria lui a fost comparată cu a lui Rosol la Wimbledon: “Sper că nu vorbiţi serios”.

Surprinzător, (pentru că jocul lui l-ar fi recomandat mai de mult pentru succes pe hardcourtul american), Tomas Berdych este pentru prima dată în semifinală la US Open. Va juca cu Murray, care a trecut de un Marin Cilic prăbuşit mental după pierderea setului 2. După performanţa zdrobitoare contra lui Raonic, Murray a părut haotic şi lipsit de inspiraţie în sferturi. Cât despre Tomas, momentul de graţie de azi-noapte ar putea să continue şi să se concretizeze într-o finală dacă trece de Murray. Ar fi a doua lui finală de Grand Slam, după Wimbledon 2010, când a pierdut la Rafa Nadal.

Îți place?
2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant

Cele mai noi