Fedal fără istoric: Victorie-vitamină pentru Rafa, Fed și spatele lui merg în vacanță

Adrian Țoca | 15 martie 2013

Fedal fără istoric: Victorie-vitamină pentru Rafa, Fed și spatele lui merg în vacanță


 

Poate ar trebui să începem direct cu finalul. La fileu, după ce și-au dat mâna, Rafa l-a întrebat pe Roger dacă e bine. “I’m good”, a replicat Federer, cu un zâmbet șters. Ce putea să zică altceva? Dar și Rafa o știe și publicul a văzut-o și milioanele de telespectatori au simțit-o. Roger n-a fost “good” în niciun sens. Nimic n-a fost în regulă cu el, afară de bunul simț, cel mai important lucru, firește. Într-o zi în care, ironic, două jucătoare (Azarenka şi Stosur) câștigătoare de Slam au decis să nu riște și n-au intrat pe teren, retrăgându-se din turneu, Federer a ales să continue, din respect pentru fani, pentru turneu și pentru Rafa, chit că nu era în postura fizică de a juca un meci la potențialul maxim. A făcut asta asumându-și o bătaie zdravănă și câteva consecințe destul de neplăcute la pachet. 

Sau poate că ar trebui să începem cu o cifră, că ele, cifrele, nu mint. Big Four, total retrageri din meciuri începute de-a lungul carierei: Djokovic – 10 retrageri din 608 meciuri; Nadal – 6 din 720 de meciuri; Murray – 1 din 516. Și Federer, cu 0 retrageri din 1092 de meciuri. Și realizăm încă o dată cât de departe sunt acești jucători, cu Federer în frunte, de restul plutonului, dacă nici când nu sunt la 100 la sută din potențial nu-s ușor de bătut (vezi meciurile din turul anterior). Când joacă între ei e altă poveste. Ce a mers cu Stan, n-avea cum să meargă și cu Nadal. 

Așadar, de ce ne temeam în preview-urile făcute ieri s-a întâmplat. Problemele fizice și-au jucat partea. Dintre genunchii lui Rafa și spatele lui Roger a cedat ultimul. În fapt, e impropriu spus “a cedat”, pentru că, în fapt, nu l-a ținut vreo clipă ca să cedeze mai apoi. Federer și-a anulat și antrenamentul programat la ora 16:00 ora locală, cu câteva ore înainte de meci, în speranța că va mai salva ceva. Asta după ce făcuse același lucru cu o zi înainte. Inutil însă.

A devenit limpede, după câteva game-uri de testare reciprocă. Federer a lăsat impresia că aleargă cu grijă, ca pe cioburi, atent să nu se rănească. Apoi s-a văzut că nu aleargă după mingi pe care în mod normal le-ar fi urmărit. Pe partea dreaptă, în special. Adăugăm la asta și tradiționala problemă pe rever și n-avea cum să iasă ceva bun pentru elvețian. Prea lent, rigid, fără explozie în mișcări.

Doar serviciul l-a ținut o vreme în viață. A durat mult până la primul serviciu pierdut, într-un game care a păstrat un șablon din meciurile trecute ale celor doi. Și de câte ori n-am văzut scenariul ăsta. Un soi de meci întreg comprimat într-un singur game: start rapid Federer, 40-15. Apoi, precum în finalele de la Roland Garros în care se desprindea la 5-1 în primul set, dintr-o dată, RF a părut că nu mai știe ce să facă, unde să lovească mingea, ce soluții să aleagă. Confuz ca un alergător care conduce în cursa greșită, Fed a făcut câteva alegeri neinspirate, iar restul a curs rapid, fără istorie. În setul doi, Federer a căzut complet, recuperând cu mari eforturi unul dintre cele două break-uri pierdute în debut. Prea puțin, prea târziu. Când n-a greșit din prima, Fed a abuzat de mingi scurte și slice-uri defensive, cărora Rafa le-a răspuns cu forehanduri care au trecut prin defensiva inexistentă a elvețianului ca un cuțit încins prin unt.  

 

Rafa? A făcut ce promisese cu o zi înainte. A jucat agresiv adică. A mers excelent pe rever, și-a făcut porția obișnuită de mingi scoase din cele mai complicate colțuri și a servit constant. Dar mai important la el mi s-a părut altceva. Spre deosebire de întunecatul Fed, Rafa a părut fericit că joacă tenis, ca atare și jocul lui a fost unul la fel de “fericit”. De pozitiv, adică. Jucând pe banii casei, cum s-ar zice, date fiind așteptările ridicol de mici puse în el pentru acest meci (poate ar fi o ocazie bună să ne reamintim, totuși, cu cine avem de-a face), Rafa a lovit fără grijă, detașat și fără să-și facă prea multe griji pentru rezultat. Cea mai bună dovadă? Numărul de lovituri direct câștigătoare, 17 la 4 în favoarea lui, o situație aproape rarisimă, procentual vorbind, în meciurile celor doi. Adăugând la victoria grea cu Gulbis una sonoră și pe deplin meritată cu Federer, Nadal câștigă mult la încredere și se vede acum, după a 19-a victorie la Roger, în semifinalele unui Masters pe hard, chiar dacă trecuse un an de la ultimul lui meci pe această suprafață. Iar bilanțul pe care îl are cu Berdych îi dă dreptul să spere și la o finală. Felul în care a decurs revenirea lui arată că decizia de a juca pe zgură în februarie nu putea fi mai inspirată. 

La conferință, Roger a refuzat să pună eșecul pe seama problemelor de la spate, păstrând astfel sus nivelul decenței. La o asemenea rivalitate, nici n-avea voie să facă altceva. A confirmat, totuși, că și cu Stan a jucat în condiții similare. Federer va intra acum într-o pauză prelungită. Îl vom mai vedea la Madrid, pe zgură, peste 8 săptămâni. Poate că este ce avea nevoie. O ocazie să-și recalibreze corpul, planurile și așteptările, să-şi scoată din sistem startul nefast de sezon. Când va reveni, o va face de pe locul 3, cel mai probabil. Dacă Murray ajunge în finala IW, britanicul va trece al doilea.  

N-a fost deloc drăguț, așadar. Dar nu orice Fedal e musai să fie un clasic. La urma urmelor, ne doream cu toții doar să-i vedem iar pe același teren, nu? Cum glumea cineva, partea bună e că tocmai am văzut al 29-lea cel mai frumos meci Federer – Nadal din toate timpurile. Să ne consolăm deci pe moment că am avut 28 de perle în trecut. S-ar putea să nu le mai trăim niciodată. Dar nu e nicio dramă, a fost doar un meci prost. Viața merge înainte. 

 

 

 

 

 

Best Shot Roger 

Declarație Rafa 

Best Shot Rafa 

Declarație Roger 

Highlights 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi