Favoritele cad pe capete la US Open: cinci din primele opt n-au ajuns în optimi. Simona, aproape calificată în Singapore

Adrian Țoca | 31 august 2014

Tabloul complet al optimilor arată astfel: Serena – Kanepi, Pennetta – Dellacqua, Krunic – Azarenka, Makarova – Bouchard, Bencic – Jankovic, Safarova – Peng, Sharapova – Wozniacki, Errani – Lucic Baroni.

Pe tabloul feminin de la US Open s-a mai înregistrat o surpriză de proporții, ceea ce pune în context eliminarea Simonei: campioana de la Wimbledon, Petra Kvitova, a fost eliminată de Aleksandra Krunic în turul al treilea, 6-4, 6-4. Krunic a venit, ca și Lucic-Baroni, din calificări și e, natural, la prima ei victorie la o jucătoare de Top 10. Nu mai departe de luna trecută, jucătoarea sârbă, numărul 145 mondial pierdea clar în fața Simonei Halep la București. Iat-o acum ajunsă în a doua săptămână la US Open. La rândul ei, Petra continuă să aibă probleme la Flushing Meadows, singurul turneu de Grand Slam la care n-a ajuns niciodată măcar în sferturi.

Cu tot cu Kvitova, sunt acum cinci jucătoare din Top 10 care n-au trecut de prima sâmbătă de la US Open: Simona, Petra, Agnieszka Radwanska, Ana Ivanovic și Angelique Kerber. Iar US Open devine al treilea Slam la rând în care două dintre primele trei favorite nu ajung în optimi. La Roland Garros și Wimbledon s-a întâmplat cu Serena și Na Li (capi de serie 1 și 2 în ambele turnee), de data aceasta favoritele eliminate timpuriu sunt Halep și Kvitova.

US Open devine astfel cel mai imprevizibil Slam feminin din ultimii trei ani, cu doar trei favorite din Top 8 (Serena, Sharapova, Bouchard) în săptămâna a doua. Ultima oară când s-a întâmplat o situație similară a fost, potrivit WTA, tot la US Open, în 2011. Atunci, Wozniacki (favorită 1), Zvonareva (2) și Schiavone (7) au fost singurele rămase în turneu în săptămâna a doua. Sam Stosur, cap de serie 9, a câștigat titlul. 

Toate aceste eliminări surpriză au niște consecințe de clasament. Nu că ar îndulci cu ceva amarul ieșirii Simonei din turneu, dar românca nu mai poate fi depășită acum decât de două jucătoare: de Sharapova, în cazul în care ajunge în finală, și/sau de Bouchard, în cazul în care aceasta câștigă titlul. Cu alte cuvinte, Simona nu va coborî, dacă va coborî, mai jos de locul 4. 

În plus, Simona Halep e calificată în proporție de 99 la sută la Turneul Campioanelor din Singapore, chiar dacă nu a ajuns în semifinale, condiția pentru a se califica matematic. Eliminarea lui Kerber a simplificat scenariile plauzibile post-US Open și, chiar dacă WTA încă nu va confirma oficial această situație, oficializarea prezenței Simonei la WTA Finals e acum doar o formalitate. Ea va deveni 100 la 100 cel mai probabil la Wuhan, pe măsură ce alte jucătoare clasate mai jos de locul 9 vor continua să piardă.  

În altă ordine de idei, fanii străini continuă să aprecieze sezonul Simonei. Într-un sondaj efectuat de site-ul ESPN pe tema “Ce jucătoare a avut cel mai bun sezon?”, Simona a fost votată de 22 la sută dintre cititori, la fel ca și Sharapova. Serena are 37 procente, în vreme ce Genie Bouchard, 19.

Cum arată optimile

În contextul eliminărilor suferite de Ivanovic, respectiv, Kvitova, culoarul Serenei s-a eliberat simțitor. Liderul mondial, care încearcă al treilea titlu la rând la New York, a trecut sâmbătă de Varvara Lepchenko, 6-3, 6-3, într-un meci cu o serie de puncte spectaculoase și pe care Lepchenko, a treia americancă pe care o elimină Serena în turneu, a făcut-o interesantă. Williams o va întâlni pe Kaia Kanepi, iar tabloul complet al optimilor arată astfel: Serena – Kanepi, Pennetta – Dellacqua, Krunic – Azarenka, Makarova – Bouchard, Bencic – Jankovic, Safarova – Peng, Sharapova – Wozniacki, Errani – Lucic Baroni.

Nole spune că și-a atins deja forma; Tsonga – Murray e cel mai interesant meci din optimi

În ultimii opt ani, Novak Djokovic a ajuns de fiecare dată cel puțin în optimi la US Open, dar rareori a avut sârbul un drum mai ușor decât anul acesta: Schwartzman, Mathieu și, în turul trei, Querrey, au fost victime ușoare, cei trei adunând împreună 18 game-uri, doar argentinianul reușind să ajungă la patru game-uri într-un set. Novak spune că nu are nevoie de meciuri solicitante ca să-și recapete forma și că jocul său e deja la nivelul pe care și-l dorește.
Nole a primit și o mână de ajutor din partea adversarului din turul al patrulea. Philipp Kohlschreiber i l-a scos din cale sârbului pe John Isner, un matchup nefericit pentru liderul mondial.

Pe aceeași parte de tablou încep lucrurile serioase. În capul de afiș al optimilor de finală, Jo Wilfried Tsonga e chemat să confirme parcursul de la Toronto împotriva lui Andy Murray, unul dintre numele grele pe care Jo le-a învins în Canada, în drum spre titlul de Masters. Murray conduce în head-to-head cu 9-3, inclusiv 2-1 în Slamuri și va fi interesant de urmărit cum va reacționa scoțianul în ceea ce devine cel mai important meci al sezonului pentru el.

Americanii nu mai au decât un reprezentant în turneu

Revenind la Isner, este al treilea an la rând când John este scos de Kohlschreiber de la US Open, și de fiecare dată s-a întâmplat în turul al treilea. Asta, deși Isner a servit 42 de ași și nu și-a pierdut nici măcar o dată serviciul. A pierdut, însă, toate cele trei tiebreak-uri, iar SUA nu mai are niciun reprezentant pe tabloul masculin (al doilea an la rând când se repetă povestea înainte de optimi) și doar una singură pe cel feminin. Din fericire, e și cea mai autorizată să-l câștige, e vorba de Serena.

Matosevic despre Federer: “El conduce tenisul”

După ce Federer a trecut de al doilea australian din turneu, ridicându-și palmaresul meciurilor câștigate în nocturnă la US Open la 24-1, învinsul său din primul tur, Marinko Matosevic a fost rugat să povestească despre cum a fost să se întâlnească, pe Arthur Ashe, cu Federer. “Am jucat împotriva celui mai bun din toate timpurile, dar am simțit că pot să iau setul trei. Despre Federer? Să fim sinceri, el conduce tenisul. Totul se face în funcție de el. Îi simți prezența peste tot, indiferent dacă e sau nu la un turneu. În vestiar, când trece, toți ochii sunt ațintiți pe el. Are o aură, mie mi se pare că plutește. Cât privește tenisul împotriva lui, are un serviciu care nu primește atât credit cât ar trebui. Nu știi niciodată unde se duce mingea. Forehandul lui e fantastic, se mișcă bine, are fler. Reverul e singurul lui punct slab”, a comentat Matosevic.

Și Groth a avut șansa lui la un set, el conducând cu un break în setul trei al meciului din turul 2. Deși are unul dintre cele mai de temut servicii din lume, Samuel Groth s-a văzut returnat în voie de către Federer, care a reușit inclusiv un winner direct dintr-un serviciu de 230 kilometri.
Federer a scăpat de un al doilea big server la rând, Ivo Karlovic, și-l va întâlni în schimb pe Marcel Granollers în runda a treia, în sesiunea de zi de duminică.

Wawrinka și coincidențele

Stan Wawrinka a trecut în optimi fără să joace, după ce Blaz Kavcic s-a retras din cauza unei accidentări înainte de meciul programat în turul al treilea. Ceea ce sună promițător pentru Stan. De ce? La Australian Open, el a primit un walkover, Pospisil retrăgându-se înainte de turul al treilea. La Monte Carlo, Nicolas Almagro s-a retras tot în turul al treilea, înainte de meciul cu Stan. De fiecare dată, elvețianul a câștigat turneul. Se va repeta povestea?

The Nick Kyrgios Show și neimpresionatul Robredo

Pentru un set, meciul dintre Nick Kyrgios și Tommy Robredo părea că se va termina urât pentru veteranul spaniol. Kyrgios devine rapid unul dintre jucătorii în fața cărora nu poți să rămâi indiferent, indiferent la ce extremă emoțională te plasezi. Puștiul australian, purtat pe val de adrenalină și de bucuria reală a primei apariții pe Ashe, a început ca și cum ar fi fost mânat de draci. A făcut 5-0 în un pic mai mult de un sfert de ceas, spărgând mingile pe lângă un Robredo care a pornit mai greu, dar care, înainte de meci, spunea cu subînțeles că „e important să câștig ultimul set”. Kyrgios a închis setul la 6-3 și, foarte relaxat, s-a distrat de mama focului în pauze, când a râs la vederea câtorva fani al căror dans a ajuns pe Jumbotron. 

Nick, care spunea că adoră atmosfera de la US Open, a făcut totul ca să amplifice buzz-ul din tribune. A început setul doi cu un break, apoi cu un game senzațional, în care a servit patru ași cu o lejeritate care i-a adus un standing ovation din partea publicului. Și reacții pe Twitter precum acestea:

 

Numai că toate mișcările lui Kyrgios nu au făcut decât să-l trezească pe hârșitul Robredo.

Un expert al meciurilor de cinci seturi și al revenirilor spectaculoase, Tommy s-a încălzit, în cele din urmă, salvând trei mingi de break la rând în game-ul următor. De acolo, meciul s-a sucit într-o direcție opusă. Robredo a luat setul la 3, a jucat impecabil tiebreak-ul din setul 4, și a stins, treptat dar sigur, entuziasmul australianului. Exploziv, dominant, multă forță, dar Nick a învățat o lecție utilă din partea unui jucător cu care n-ar fi putut fi mai în antiteză. Iar cu asta, optimile de pe partea superioară a tabloului sunt stabilite: Djokovic – Kohlschreiber, Tsonga – Murray, Wawrinka – Robredo, Nishikori – Raonic. 

 

Rafa anunță săptămâna viitoare când revine

Între timp, Nadal își continuă recuperarea în Spania. PR-ul lui Rafa, Benito Perez-Barbadillo, prezent la New York pentru celălalt client high-profile al său, Vika Azarenka, a spus că numărul 2 mondial se descurcă foarte bine și va confirma curând data reîntoarcerii: „Știu deja data, dar nu vă pot spune eu, pentru că el trebuie să o anunțe atunci când totul va fi ok. Se va vedea din nou cu doctorul la începutul săptămânii viitoare și probabil va face un anunț marți sau miercuri”.

Citește și US Open pe fast-forward: super execuții și conferințe

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi