Eliminat prematur la Miami, Rafa promite că va reveni la nivelul său cel mai bun: “O să-mi rezolv problemele!”

Treizecizero | 30 martie 2015

Rafa Nadal a pierdut în turul al treilea al Mastersului de la Miami în fața lui Fernando Verdasco și riscă să părăsească Top 4 la finalul turneului

Asta nu era în scenariu. Față de alte înfrângeri ale sale, eliminarea timpurie suferită de Nadal la Miami nu era tocmai ușor de anticipat, pentru că lucrurile păreau că se îndreaptă în direcția cea bună pentru fostul lider mondial. Ce-i drept, într-un ritm mai lent și mai puțin convingător decât la revenirea din 2013, dar semnele de progres erau acolo. La urma urmelor, nu era prima oară când Rafa arăta că are nevoie de mai mult timp pentru a-și regăsi jocul, în urma unei absențe de durată din circuit. Din acest motiv, nimeni nu s-a impacientat cu adevărat când Nadal a pierdut, de asemenea devreme, la Australian Open, sau în semifinalele de la Rio. De acolo, totul a părut în crescendo: titlul de la Buenos Aires nu a fost cel mai strălucitor posibil, dar era un trofeu, primul după Roland Garros. La Indian Wells, Rafa a jucat mai bine de la un meci la altul și, cu toate că a pierdut de la mingi de meci în sferturile cu Milos Raonic, i-a informat pe jurnaliști că e mulțumit cu nivelul său, că lovește mingea cu încredere și că merge în direcția potrivită. Miami părea perfect pentru pasul următor, motiv pentru care, simbolic, forehandul cu care a închis primul set al meciului cu Nico Almagro, din turul al doilea, a fost unul dintre cele mai încurajatoare momente recente ale lui Rafa.

Tocmai de aceea, apariția apatică și neconcludentă din meciul cu Fernando Verdasco a venit împotriva trendului. Rafa a pierdut fără drept de apel, dar mai îngrijorător este că nu a existat aproape nimic bun sau dătător de optimism în apariția sa. Ezitant, pus în dificultate de vânt, cu un serviciu ineficient și cu multe retururi foarte, foarte scurte, Nadal n-a putut nici măcar să pună o minimă presiune pe final de meci, în speranța că adversarul său, cunoscut pentru dificultățile pe care le are în a închide marile meciuri, va claca. De altfel, în decisiv Rafa a câștigat doar două din cele 17 puncte jucate de Fernando cu primul serviciu. Mult retras în spatele terenului, Nadal a returnat de multe ori în fileu exact atunci când avea nevoie de cel puțin un schimb de mingi prelungit, ratându-și oportunitățile. Senzația a fost că n-a simțit deloc mingea, iar timingul său a avut de multe ori de suferit, la fel ca și jocul de picioare. Lipsit de principalele lui calități, întregul display al spaniolului a fost un fel de anti-Nadal.

La final, Rafa a respins orice legătură între eșec și eventuale probleme fizice (apropo de accidentarea suferită la gleznă, pre-turneu) dar a vorbit deschis despre probleme de încredere, despre dubiile care-și fac loc prea ușor și prea des în mintea lui: “Problemele fizice sunt din trecut. Sunt în circuit, joc săptămână de săptămână, asta nu poate fi o scuză. Nu e ceva legat de tenis, ci de încredere. Nu pot să fiu într-atât de relaxat pe teren, în așa fel încât să pot să joc bine. În general, jocul meu s-a îmbunătățit față de acum o lună și jumătate. În același timp însă, joc foarte stresat în multe momente, în special în cele importante. Nu e ceva greu de rezolvat, voi continua să încerc și să fac tot ce pot în această direcție”, a spus Rafa la conferință, indicând apoi spre fluctuațiile foarte mari de formă și de încredere:

“Prea multe oscilații. E ceva ce am putut controla în trecut, nu? Încerc să fiu corect, să spun ce am simțit azi. În același timp, știu că am putut să rezolv o mulțime de situații negative de-a lungul carierei mele. Sunt încrezător că o voi face din nou. Am putut să-mi controlez emoțiile în 90, poate 95 la sută dintre meciurile carierei. O să repar această problemă. Nu știu dacă va fi într-o săptămână, în șase luni sau într-un an, dar o să repar. E o problemă pe care trebuie să o rezolv pentru bine meu, împreună cu echipa mea. Am nevoie de ajutorul lor, dar în mod special am nevoie de ajutorul meu. Pentru că nimeni altcineva nu o să poată schimba lucrurile în bine pentru mine”, a concluzionat Rafa.

Eșecul de la Miami înseamnă că e pentru prima oară din 2004 încoace când Rafa nu reușește să ajungă în semifinale nici la IW, nici la Miami. De asemenea, îi complică mult situația din clasament, lucru care ar putea avea o influență directă asupra sezonului de zgură. Sigur la acest moment e că Nadal va coborî pe 4 la finalul turneului de la Miami, dar ar putea ajunge chiar și pe locul șase, în funcție de rezultatele lui Raonic, respectiv Nishikori. Rafa are de apărat 1870 de puncte pe ruta Monte Carlo – Barcelona – Madrid – Roma (grosul fiind asigurat de titlul de la Madrid și finala de la Roma) și va avea presiunea clasamentului la aproape fiecare meci de aici înainte. Dacă va începe Roland Garros în zona locurilor 5-8, Rafa va risca, bineînțeles, un meci cu Djokovic încă din sferturile de finală și, în general, o tragere la sorți complicată la turneul care este principalul obiectiv al anului pentru el.

Rafa: “În acest punct al carierei, am câștigat suficiente lucruri încât să pot spune că nu mai am nevoie de nimic altceva. Dar vreau să câștig și altele. Vreau să fiu în continuare capabil să concurez la un nivel înalt și să fiu competitiv în orice turneu în care intru. Am motivația necesară pentru asta. Sigur că zgura e o suprafață pe care am avut succes și sper că voi fi pregătit pentru ea încă o dată”.

Cât pentru Verdasco, succesul de azi e al doilea consecutiv contra lui Rafa (după Madrid 2012), o consolare mică pentru faimoasa înfrângere din semifinalele Australian Open 2009, eșec care i-a marcat cariera lui Nando. “E o victorie uriașă pentru mine, e întotdeauna plăcut să trăiești astfel de momente într-un stadion plin, la un turneu atât de important precum acesta, contra unuia dintre cei mai buni jucători din istorie”.

Fernando, care e fost dublu sfert-finalist la Miami, îl va întâlni pe Juan Monaco în turul următor. Ultima victorie asupra unui jucător de Top 10 a spaniolului data de mai bine de un an.

O altă surpriză a fost eliminarea lui Stan Wawrinka, elvețianul continuându-și evoluțiile neconcludente la cele două Mastersuri americane din martie cu o înfrângere în fața lui Adrian Mannarino (6/7, 6/7). În schimb, tot pe aceeași jumătate inferioară de tablou, Tomas Berdych a evitat spectaculos eliminarea în fața lui Bernard Tomic, revenind de la set și 0-4, pentru o victorie în trei seturi, 6-7, 7-6, 6-1.

 

Optimile de la Miami:

Djokovic/Darcis – Bellucci/Dolgopolov
Simon/Falla – Rosol/Ferrer

Nishikori – Goffin/Janowicz
Dimitrov/Isner – Chardy/Raonic

Mannarinno – Thiem
Anderson – Murray

Berdych – Monfils
Monaco – Verdasco

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi