Fast
Andre se întoarce în tenis!

E oficial: Andre Agassi va fi noul antrenor al lui Novak Djokovic. Încep chiar cu Roland Garros!

Treizecizero | 21 mai 2017

La câteva minute după ce a părăsit terenul, învins în finala de la Roma de Sasha Zverev, Novak Djokovic a confirmat un zvon care prinsese viteză printre jurnaliști și analiști. Sârbul a anunțat oficial că va începe să lucreze cu Andre Agassi, iar parteneriatul celor doi va avea un punct de plecare chiar de săptămâna viitoare, la Paris.

Nu e încă foarte clar câte săptămâni va alege Agassi să petreacă în deplasări la turnee, dar e de presupus că va fi alături de Novak la marile turnee. Roland Garros, turneu câștigat de ambii cu mari sacrificii, va fi ocazia pentru un prim contact.

Djokovic a spus că el și Andre au vorbit la telefon înainte de fiecare meci din ultimele două săptămâni și că lucrurile se leagă frumos, chiar dacă „nu-l cunosc pe Andre prea bine”. „Nu avem un angajament pe termen lung. Doar încercăm să ne cunoaștem în Paris. Nu va sta tot turneul, ci doar un număr de zile. Suntem amândoi bucuroși să lucrăm împreună și să vedem unde putem ajunge împreună. Apoi vom vedea ce va aduce viitorul”, a spus sârbul.

„Am un respect enorm pentru el ca persoană și ca jucător. Andre a experimentat tot ce am experimentat și eu. Înțelege jocul extraordinar de bine, dar pe de altă parte, înțelege și valorile de familie, filantropia. E un om foarte simplu, foarte bine educat, e cineva care a contribuit mult, în mod pozitiv, la cursul carierei mele”, a mai adăugat Djokovic.

Agassi, care n-a mai antrenat până acum în circuit, se alătură astfel trendului de SuperCoaches, început de Murray cu aducerea lui Ivan Lendl, apoi continuat cu numiri precum cea a lui Stefan Edberg în echipa lui Federer sau Boris Becker în cea a lui Djokovic. Aceasta din urmă a fost una dintre cele mai neașteptate combinații, dar parteneriatul celor doi a fost fructuos pentru sârb, înainte de a fi oprit anul trecut, după ce Nole a clacat în partea a doua a sezonului. Anul acesta, după ce panta descendentă pe care a intrat s-a accentuat, el a anunțat că se separă de întreaga echipă, în frunte cu Marian Vajda, cel care-i fusese alături aproape toată cariera.

Andre s-a retras din circuit în 2006, la US Open, și a câștigat opt Slamuri de-a lungul carierei.

Djokovic și Agassi au destule puncte în comun în ce privește jocul. Într-un interviu mai vechi, Agassi spunea despre Djokovic: “Dacă mi se pare că e asemănător cu mine? Nu, e chiar mai bun. Se apără foarte bine, eu am mai avut uneori probleme, dar el arată foarte relaxat când se apără, iar calitatea returului lui este incredibil. Este, de asemenea, foarte flexibil, ceea ce se completează bine cu abilitatea lui de a anticipa mișcările rivalilor săi. De aceea cred că este un jucător mult mai versatil decât am fost eu, de asemenea, mult mai atletic“.

Revenirea lui Andre Agassi în lumea tenisului este încă o mutare spectaculoasă, într-o perioadă în care tenisul în general, dar și cel masculin, în particular, nu duce lipsă de subiecte fierbinți. La Paris, Djokovic va încerca să-și apere ultimul Grand Slam pe care îl mai are în posesie, după ce acum un an le deținea pe toate patru. Cu Rafa Nadal din nou la un nivel excelent și cu ascensiunea tot mai puternică a unor jucători precum Thiem sau Zverev, al doilea turneu de Grand Slam al anului se anunță captivant.

Nu va fi singura noutate în ce-l privește pe Djokovic, care împlinește 30 de ani luni. Fostul lider mondial a încheiat, odată cu turneul de la Roma, parteneriatul cu Uniqlo după cinci ani alături de compania japoneză. Djokovic va anunța, la Paris, începutul unui contract cu producătorul francez Lacoste. De-a lungul carierei, Novak a mai fost îmbrăcat de Adidas și de Sergio Tacchini.