După colț, Wimbledon: Federer, Murray și Kerber sunt campionii pe iarbă mai vechi sau mai noi

Andrei Năstase | 22 iunie 2015

Cele mai importante teste de dinainte de Wimbledon și-au stabilit câștigătorii: Federer și Murray au triumfat la Halle și Queen's și-și consolidează locul pe lista (foarte) scurtă a favoriților la titlul Wimbledon. La rândul ei, Angie Kerber, fostă semifinalistă la Londra, a reușit primul ei titlu pe iarbă și al treilea al sezonului. Facem o recapitulare a ce a fost și privim către ce urmează.

Cu doar o săptămână înainte de sărbătoarea tenisistică de la Wimbledon, putem spune, fără teamă de eroare, că s-a intrat în linie dreaptă: ultimele zile de pregătire, ultima șansă ca favoriții să se împrietenească cu exigențele din iarbă. Și în ce ne privește, ajungem aici cu câteva concluzii și o mulțime de necunoscute. În primul rând, am decis că ne place ideea unui sezon de iarbă ceva mai lung. Știți deja că întreg sezonul de iarbă a mai câștigat, spre deosebire de anii trecuți, o săptămână; astfel, între Roland Garros și Wimbledon sunt de-acum trei săptămâni și loc pentru măcar un concurs în plus. La băieți, turneul acesta s-a jucat la Stuttgart (care a găzduit în premieră o întrecere pe iarbă) și a fost câștigat de Rafa Nadal – prima noastră necunoscută.

Pentru fanii spaniolului, izbânda de la Stuttgart mai că era în stare să ofere speranțe pentru Wimbledon, însă succesul din Germania nu avea să fie replicat și la Queen’s unde, câteva zile mai târziu, Rafael era bătut de incomodul Dolgopolov. Astfel, puțini știu azi dacă forma lui Nadal e mai bună decât acum câteva săptămâni. Drept pentru care nimeni nu-i oferă lui Rafa șanse la câștigarea Wimbledon, dar nimeni nu se încumetă să-l scoată definitiv din calcule. Totuși, dacă tradiția și statistica mai sunt în stare să ne șoptească ceva, atunci înseamnă că cine n-a ieșit bine de pe ultima turnantă are slabe șanse să realizeze ceva măreț pe aleasa iarbă de la All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Iar teza acesta ar fi în stare să-i bucure pe Federer și pe Murray, care au câștigat, chiar săptămâna trecută, turneele de la Halle și Queen’s, promovate anul acesta la rang de ATP 500. Federer a câștigat pe iarba de la Gerry Weber pentru a opta oară în carieră și se arată în bună formă cu o săptămână înainte de turneul lui favorit, iar Andy Murray s-a impus la Queen’s (al patrulea său succes pe iarba londoneză), demonstrând că poate fi numărat între principalii favoriți de la Wimbledon. Mai mult, Andy simte că joacă acum chiar mai bine decât o făcea în momentul în care a câștigat unicul său titlu la Wimbledon.

Pentru Federer, Halle tocmai a devenit cea mai de succes destinație din circuit (cu opt trofee în palmares). Roger mai are șapte victorii la Wimbledon și Dubai, câte șase la Tuneul Campionilor, la Cincinnati și la Basel, și cinci trofee la US Open. Iar acum, cu 15 trofee pe iarbă la activ, este  

Roger a trecut în Germania de Seppi, care ajunsese în finala de ieri profitând de retragerile lui Monfils și Nishikori din sferturi, respectiv semi finală. Însă italianul nu s-a arătat ieșit din formă. Ba dimpotrivă, el a avut primele mingi de break în setul unu, în jocurile opt și zece (aici a avut chiar două mingi de set), înainte să piardă categoric, cu 1-7, în tiebreak. A fost al șaselea breaker – din tot atâtea disputate – câștigat de Roger săptămâna trecută.

În setul secund, prima șansă de break a cunoscut-o tot Seppi, la 2-2, însă Federer avea să salveze și de astă dată, demonstrând o tărie psihică încurajatoare pentru fanii săi înainte de ceea ce va fi, probabil, asaltul său de la Wimbledon. 

De altfel, aici s-a și făcut diferența în finala de ieri, cu Roger care a salvat toate cele patru șanse de break pe care le-a avut Seppi, acesta din urmă pierzându-și serviciul în chiar ultimul meci al partidei, la 4-5, când servea să împingă finala în prelungiri. 

După meci, Federer s-a declarat mulțumit cu zilele de lucru de la Halle. Mai ales că a început-o cu foarte mari emoții. N-a lipsit mult ca el să fie eliminat încă din turul inaugural, într-un meci foarte complicat cu Kohlschreiber. “Dacă privesc per ansamblu, săptămâna asta a fost grozavă. Nu cred că mi-am cedat serviciul în ultimele patru meciuri, iar asta îmi oferă încredere; e reconfortant să știu că jocul meu e acolo în momentele decisive”. 

În Regat, la Londra, s-a încheiat ieri și turneul de la Queen’s. Învingător, Andy Murray, aflat la al patrulea succes de la Londra. La fel ca acum doi ani, când a obținut cel mai mare succes din cariera sa, Andy va ajunge la Wimbledon din postura de campion al concursului de la Queen’s. Tot ce pot spera fanii lui Murray este ca istoria să se repete. Dar Murray n-ar paria pe statistica asta.

“Este o foarte bună pregătire, dar cred că s-a întâmplat doar de șase ori în istorie ca cel care a câștigat aici (Queen’s , n.red.) să câștige și la Wimbledon. Nu există astfel de garanții. Trebuie să merg acolo și să demonstrez că merit”, spunea scoțianul după finala de ieri.

În orice caz, după două victorii în aceeași zi (prima la Troicki, în semifinală, a doua la Anderson, în finală) Murray pare determinat să repete isprava din 2013. În plus, jocul său arată destul de bine, mai ales pe serviciu: în cele două meciuri disputate ieri, Andy a avut de salvat o singură minge de break. 

“Succesul din săptămâna aceasta îmi dă puțină încredere pentru Wimbledon. A fost un start foarte bun al perioadei de iarbă, dar mai este încă ceva vreme până la startul turneului, și-n timpul ăsta se pot întâmpla încă multe”, declara Murray, ajuns la al 34-lea titlu din carieră (din 50 de finale disputate).

Tot cu încredere pleacă spre Wimbledon și Angelique Kerber, după finala Aegon Classic pe care a câștigat-o ieri la Birmingham: nemțoaica a revenit după pierderea primului set și s-a impus în fața Karolinei Pliskova, care o bătuse în ultimele lor două întâlniri directe. Spectaculosul meci al fetelor a fost decis în tiebreak-ul setului decisiv, pe care Kerber avea să-l câștige la patru. Dintre finalele disputate ieri, a fetelor a fost cea mai spectaculoasă, cu o sumedenie de puncte și întoarceri de meci spectaculoase. Kerber a rezistat unui asalt de nu mai puțin de 52 de lovituri direct câștigătoare din partea Pliskovei și a rezistat într-o serie de momente în care meciul ar fi putut foarte bine să-i scape din mână. 

Este al treilea titlu al anului pentru Angie, și toate la nivel Premier (Charleston și Stuttgart sunt celelalte), asta, după un început de an mult mai slab. Într-o ierarhie ad-hoc, Kerber e singura, după Serena, care câștigă trei titluri la acest nivel în sezonul în curs. De asemenea, ea și-a păstrat locul în Top 10. Dacă ar fi pierdut, Pliskova ar fi înlocuit-o. Cehoaica ajunge la trei finale pierdute anul acesta, în care a luat și un titlu.

 

Ce urmează în această săptămână: Nottingham și Eastbourne

Am avut chiar o întrebare la concursul nostru ad-hoc de ieri, de la întâlnirea prietenilor Treizecizero. Răspunsul e clar: toată lumea rămâne pe iarba din Regatul Unit – fetele la Eastbourne, băieții la Nottingham. În plus, încep calificările pentru Wimby.

Irina Begu și Alexandra Dulgheru își continuă pregătirea pre-Wimbledon la Eastbourne, de unde Monica Niculescu a fost eliminată în calificări, ieri, Christina McHale, 6-1, 5-7, 0-6. Irina debutează cu Barbara Strycova, o bună jucătoare de iarbă, iar Alexandra o întâlnește pe Irina Falconi, și ea venită din calificări.  

De la Eastbourne s-a retras deja Petra Kvitova, principala favorită, cu o infecție virală. La Nottingham, favoriți sunt Ferrer și Simon.

Încep și calificările Wimbledon, unde Marius Copil, Adrian Ungur și Victor Hănescu intră în concurs. Copil deschide contra americanului Jason Jung, locul 202 în lume, și are prima șansă să meargă mai departe, în vreme ce Hănescu îl primește pe georgianul Basilashvili, locul 150 mondial, pe care l-a bătut în precedentele lor două întâlniri, ultima dată chiar anul acesta, în calificările Indian Wells (7-6 în decisiv). Adi Ungur îl întâlnește pe Dustin Brown. 

Newsletter: link-uri și notițe

Cum unii dintre voi știu, de curând am dat drumul unui nou format de newsletter, care, în principiu, vă furnizează în fiecare dimineață, de luni până vineri (plus o recapitulare săptămânală), rezumatul zilei anterioare și agenda celei în curs. De exemplu, aici îl puteți vedea pe cel de azi, din care am reluat în acest articol o parte din informații, pentru a-l promova. E un tip de conținut care nu apare în totalitate pe site, iar newsletter-ul trimite mai puține link-uri spre Treizecizero.ro și mai multe către site-uri de profil din străinătate, ideea fiind că încercăm astfel să vă completăm lectura și experiența zilnică. Este, momentan, un test, care pe mulți dintre voi i-a luat prin surprindere, din toate punctele de vedere. Unii n-au înțeles de ce facem asta (ce-i cu atâta conținut bun și free la mine în inbox, ne-au întrebat un pic uimiți), alții au răspuns mai mult decât pozitiv, iar alții au fost încântați de-a dreptul, spunându-ne că și-au stabilit o nouă rutină: își încep ziua cu acest newsletter (creativitatea mesajelor acestei din urmă categorii ne-a impresionat :).

Ei, până ne lămurim în ce măsură (sau dacă) putem transforma acest newsletter într-un format sustenabil, am pescuit, în cele ce urmează, câteva dintre link-urile pe care le-am strecurat în ultimele ediții. Asta pentru că, pe lângă recapitularea zilei anterioare și agenda celei în curs, mai avem, în newsletter, un segment de link-uri și info pe scurt. Sunteți mai mulți pe site decât abonați la NL, așa că ne-am gândit să nu le pierdeți. Cam astea sunt lucrurile pe care le puteți găsi, în mare, în newsletter (bineînțeles, relevante ca timing). Cei care nu sunteți abonați și doriți să fiți, o puteți face aici

 

Pe scurt: link-uri, notițe

Alexandra Dulgheru. Alex este nominalizată la premiul Heart Award, acordat în urma unui vot pe site-ul Fed Cup. Alexandra, care a adus două puncte mari României în Canada, poate fi votată AICI. 

Cum joacă româncele la dublu, la Wimbledon. Fetele noastre joacă așa: Irina Begu cu Lara Arruabarrena, Alexandra Dulgheru cu Silvia Soler Espinosa, Monica Niculescu cu Olga Savchuk, Raluca Olaru cu Chen Liang și, surpriza, Simona Halep cu Elena Bogdan. Cele două finaliste de la RG de juniori din 2008 se reunesc.

BRD Open Info. Poate ar trebui să vă grăbiți dacă vreți să mai prindeți bilete la BRD Bucharest Open, pentru că sunt șanse ca situația de anul trecut, când nu mai erau bilete la ultimele zile, să se repete. Conform organizatorilor, abonamentele pe tot turneul sunt deja sold-out, dar mai găsiți bilete din cele zilnice. Info despre turneu și despre prețul biletelor, aici. Ne vom vedea și acolo cu alte surprize!

Karlovic, Lisicki, Isner, Lopez. Toată săptămâna trecută am ținut-o din record în record: Ivo Karlovic a urcat la 45 recordul de ași într-un meci de trei seturi din ATP. Anterior, Sabine Lisicki stabilise noul record al fetelor la 27, iar John Isner și Feliciano Lopez au cumulat 65 de ași, un best-of la nivel de ATP (fără Slamuri sau Cupa Davis). Și am avut spectacol chiar și în aceste condiții: meciul dintre Feliciano și John a avut o tensiune excelentă și multe mingi frumoase, iar Big Ivo a reușit acest punct

Declarația zilei. Florian Mayer, despre cum este, uneori, să-l vezi pe Federer dincolo de fileu: “Am fost atât de stresat la început! Te uiți dincolo și-l vezi pe el radiind de încredere. Nu mi-a dat nicio șansă“. Nu i-a dat, așa-i. Primul set a durat 18 minute.

Lecturi. Steve Tignor, despre tenisul pe iarbă; Ana Konjuh, potențiala viitoare surpriză de la Wimbledon?

GOAT. Newsweek e ultima publicație care se întreabă dacă nu cumva Federer e Greatest Of All Time.

Cum vede Wimbledon problema Periscope? Dacă nu doar fani tenis, ci și preocupați de noile trenduri în tehnologie, o să găsiți interesantă dilema celor de la Wimbledon, care studiază dacă să-i lase pe fani să utilizeze Periscope, o aplicație de smartphone care îți permite să faci live-streaming oriunde, oricând. În schimb, Wimbledon va folosi aplicația pe post de sursă de content pe platformele sale; de asemenea va intra pe Snapchat și va încerca să găsească noi audiențe. E o discuție interesantă, care se va tot repeta în tenis în viitorul apropiat, iar turneele și jurnaliștii au opinii împărțite. De exemplu, e ok să transmitem în direct o conferință de presă, care aduce o plus-valoare cititorilor, dar “ucide“ subiectul jurnaliștilor prezenți cu eforturi la turneul în cauză? Despre Wimbledon și preocupările sale digitale citiți aici. Ne-a reținut atenția această frază: But what is the right way for spectators to behave? If someone is holding up a tablet and blocking someone else from watching the action that’s not the right behaviour for Wimbledon. It’s something we have to keep an eye on.

Sfaturi. Protejați-vă ochii de soare când jucați tenis. Iată ceva util și documentat pe subiect

Concurs. Avem câștigătorii celor două prosoape oficiale oferite ca premiu în timpul Roland Garros; felicitări pentru Doria Bele, cea care s-a înscris la acest newsletter și a câștigat, astfel, unul dintre cele două premii. Celălalt câștigător este aici.  Încă mai așteptăm confirmarea adreselor de livrare din partea Doriei, o rugăm să ne contacteze cât mai rapid.

Bilete la Cupa Davis. Biletele și abonamentele pentru întâlnirea România – Slovacia, contând pentru turul 2 al Grupei I, Zona Euro/Africană a Cupei Davis, sunt de acum disponibile pe www.bilete.ro, precum și în oficiile Poștei Române, Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și recepția Tenis Club Idu din Mamaia. Preţul unui bilet este de 50 de lei pe zi, iar al unui abonament pentru toate cele trei zile este de 120 de lei. România – Slovacia va avea loc între 17-19 iulie 2015, la Tenis Club IDU din Mamaia. Echipa care va câștiga întâlnirea se va califica în barajul pentru Grupa Mondială, în timp ce echipa care pierde va merge în turul 1 din Grupa I, Zona Euro-Africană.

Forehandul cu două mâini. Interesați de o discuție despre lovituri mai puțin ortodoxe în tenis? Iată un articol despre forehandul cu două mâini, cu minusurile și plusurile lui.

Retragere. Gerry Armstrong, unul dintre cei mai vechi și mai apreciați arbitri de tenis din lume, a pus capăt carierei. Va rămâne însă în tenis, la nivel de supervizor. Pe Armstrong l-ați putut vedea de mai multe ori și la București. Impresionantă longevitatea lui: 41 de ani!

Laura Robson. O discuție utilă despre cum să gestionezi revenirea după o accidentare prelungită, purtată de …Toni Nadal. Laura s-a întors și a jucat primul meci oficial după 17 luni, dar a pierdut cu Gavrilova, în calificări la Eastbourne.

De citit. Apropo de legende care refuză să pună punct carierei, recomandăm acest articol din NY Times cu Tommy Haas, cel care, la 37 de ani, continuă să se încăpățâneze să o ia de la capăt. A treia oară. Câteva declarații de inspirație acolo.

Serena vs Lebron James. Tot din NY Times puteți citi această paralelă între liderul clasamentului feminin și LeBron James,  superstarul echipei de baschet Cleveland Cavaliers. Dacă ați urmărit recenta finală a NBA, pierdută de Cavs cu Golden State Warriors, o să vi se pară interesantă paralela.

Autopromo nerușinat. Într-un articol-prefață la o carte despre new media și jurnalismul actual, Brăduț Ulmanu menționează Treizecizero.ro drept un exemplu că ”mediul online poate fi un refugiu pentru acel tip de jurnalism care aduce informație relevantă prin abordări inovatoare”. Sunteți și voi menționați: ”nucleul audienței e format din cunoscători, oamenii care urmăresc tenisul ca fenomen”.

Abonează-te aici la noul newsletter Treizecizero

* indicates required
Email Format

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi